Måneskinnsmjølet (Innbundet)

roman

Serie: Drømme-trilogien 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 240
Forlag: Svein Sandnes bokforlag
Språk: Nynorsk
Serie: Drømme-trilogien
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788292945032
Omtale Måneskinnsmjølet
"Måneskinnsmjølet" er noe så sjeldent som en norsk kollektivroman skrevet på dialekt. Handlingen utspiller seg i ei bygd på Østlandet i mellomkrigstida. Motsetningene mellom husmenn, tenestefolk og storbønder står sentralt i handlingen. På Knatterud har husbonden gjennom generasjoner utnytta jintene på garden seksuelt. Resultatet blir til tider en lausonge.
I sentrum for et bredt persongalleri møter vi kjæresteparet Elise og Johan. Hu er kokke på en av gardene i bygda, mens Johan er gardsgutt på en annen gard. Han drømmer som så mange gutter på landsbygda om å få "pløye blåmyra". Og han får hyre og drar ut med en lastebåt over Atlanterhavet, mens brorparten av lønna sendes Elise, som samler utstyr til felles husholdning.
Dette er en roman som handler om fattigdom, tragedier, mystikk, gleder g sorger, om utnytting, fornedring og samhold i ei norsk bygd på Østlandet i mellomkrigstida. Sentralt i skildringa står noen sterke kvinner som vil opp og fram.

Harald L. Johansen er romandebutant sitt syttiende år. Han er vokst opp i Romedal og har bodd det meste av livet i Sørum.

Til toppen

Flere bøker av Harald L. Johansen:

Bøker i serien