Lyssjakten (Ebok)

Forfatter:

Kjell Risvik (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2016
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.12 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Claraboia
Oversatt av: Risvik, Kjell
ISBN/EAN: 9788202449261
Omtale Lyssjakten

Saramago sendte opprinnelig inn Lyssjakten for utgivelse i 1953. Da var han 31 år og hadde bare så vidt tatt sine første steg i det som skulle bli et enestående forfatterskap kronet med nobelprisen i litteratur i 1998. Forlaget gav aldri noen tilbakemelding på manuset og alle, inkludert Saramago, regnet det som tapt, inntil det ble funnet i en flytteprosess på forlaget 36 år senere. Saramago ønsket ikke at boken skulle utgis før etter hans død og Lyssjakten kom ut i Portugal i 2011, neste 60 år etter den ble skrevet.

Vi blir kjent med et knippe naboer i Lisboa sent på 40-tallet. De er beboere i en nedslitt leilighetsbygning og sliter alle med å få endene til å møtes. Silvestre og Mariana, et eldre, godt gift ektepar som tar inn den unge Abel som leieboer. Adriane, hvis gryende seksuelle oppvåkning er i ferd med å skape nye følelser. Spanske Carmen som har forlatt Galicia for å gifte seg med den stillferdige Emilio, men hater Lisboa og lengter tilbake til sin første store kjærlighet. Lídia som pleide å jobbe på gaten som prostituert, men nå har en fast "venn", den rike Paulo.
Voldelige forhold, lykkelige ekteskap, sjalusi, sladder, kjærlighet – Lyssjakten er et portrett av alminnelige mennesker, tegnet av en mester i å fange det vakre i det dagligdagse og fellestrekket ved det å være menneske.

«Dette er mesterlig gjort: pessimistisk uten å være bedrøvelig, lyrisk uten å være sentimentalt.»
James Runcie, The Independent

"Da Saramagio skrev Lyssjakten tenkte han den som et vindu. Utsikten i dag er like rørende og gripende som den vile vært i 1953, men – som en «bok tapt og funnet i tiden» - gir Lyssjakten også et mer sjeldent gløtt inn i begavelsen til en den-gang ung forfatter, og til og med i fortiden selv."

Mike Broida, The New York Times

«Den talentfulle unge Saramago får til et samspill mellom disse karakteren som er ekstremt sympatisk, samtidig som han avslører det mørkeste i deres hemmeligheter i det matte lyset i et vårlig Lisboa. Det er synd unge Saramago tidlig i sin karriere ikke kunne nyte anerkjennelsen boken nå får. Denne boken, en gang tapt, nå funnet.»
Alan Cheuse, NPR

Til toppen

Andre utgaver

Lyssjakten
Bokmål Heftet 2017