Lycke (Lydbok MP3-CD)

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

En ny krimhelt ser dagens lys. Men Ellen Tamm er en tikkende bombe når hun etterforsker åtte-årige Lyckes sporløse forsvinning.

Forfatter:
Innbinding: Lydbok MP3-CD
Utgivelsesår: 2016
Innleser: Woxholtt, Nina
Spilletid: 8:20
Filstørrelse: 481.0 MB
Filformat: MP3
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lycke
Oversatt av: Grinde, Heidi
ISBN/EAN: 9788202517168
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Lycke

Sveket av de voksne

En ny krimhelt ser dagens lys. Men Ellen Tamm er en tikkende bombe når hun etterforsker åtte-årige Lyckes sporløse forsvinning.

Lycke er en roman som går rett på sak. Åtte-årige Lycke blir sluppet av utenfor Kungliga Tennishallen i Stockholm, og siden har ingen sett henne. Foreldrene er skilt, og pappa har en ny kjæreste som ikke er spesielt begeistret for Lycke. Kriminalreporter Ellen Tamm jobber i TV4. Kanalen vil være først med nyheten; det innebærer å bruke alle mulige vinklinger og midler. Midt i den desperate nyhetsjakten står Ellen med en privat sorg hun aldri har bearbeidet. Hun jobber med døden for å utsette seg for noe enda verre enn sine egne fortrengte opplevelser.

Ellen blir helt besatt av Lyckes forsvinning, og frustrert over mangel på engasjement fra etterforskernes side. Mens regner høljer ned i Stockholm, tar hun saken i egne hender, og med panikkangsten i hælene nøster hun opp hemmeligheter om voksne som svikter egne barn. Jo nærmere sannheten vi kommer, desto hardere snører nettet seg rundt dem som sto Lycke nærmest. Og kjærligheten viser seg til slutt å være både kald og varm i dette halsbrekkende dramaet.

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Lycke
Bokmål Ebok 2016
Lycke
Bokmål Lydbok-CD 2016
Lycke
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Anmeldelser Lycke

«Meget god krimfortelling om et forsvunnet barn.» 
Sydsvenskan 

«Mikaela Bleys første bok er en skikkelig neglebiter som ikke etterlater noen uberørt.» 
Adlibrisbloggen 

«En utrolig sterk historie som du bare må lese i ett jafs. Du mistenker gud og hvermann.» 
Sveriges Radio 

«Sveriges nye krimdronning!» 
Södermanlands nyheter

Til toppen

Intervju

Mikaelas metode

– Da historien om Lycke kom til meg, var det umulig å la være å skrive. Jeg trodde så sterkt på den at jeg sa opp jobben min for å gjøre drømmen til virkelighet.

Mikaela Bley drømte om å skrive, men nøyde seg først med jobben som innkjøper i TV4. Så skjer det. Kriminalreporter Ellen Tamm vokser frem, blir en levende fiksjon, hva hun har vært gjennom, hvilken grufull sak hun får i fanget som reporter i … TV4.

Glimt av Janteloven

– Hverdagen er jo fullstendig snudd på hodet. Plutselig må jeg tenke over hva jeg sier og gjør, men bortsett fra et par glimt av Janteloven liker jeg det jeg opplever. Å møte lesere og journalister og snakke om Lycke er fantastisk! Jeg klyper meg i armen når jeg våkner, og kan bare si at jeg elsker leserne mine, sier Mikaela. Da Lyckekom ut våren 2015, gikk den rett inn på bestselgerlistene, og det er en sjelden opplevelse for en debutant.

Det begynte med Ellen

Det begynte ikke med Lycke. Det begynte med Ellen, TV-reporteren som er i overkant opptatt av mord. Da Mikaela skrev Lycke, hadde hun hele Ellens liv klart for seg, men hun valgte å bare slippe ut noen få antydninger om hva hun har vært gjennom. Det kommer mye mer i bok nummer to, ifølge Mikaela. Hun er godt i gang med manuset til den utfordrende andreboken.

Maler med bred pensel

– Jeg tror noe av suksessen ligger i Ellens personlighet. Hun er interessant fordi hun ikke har hatt det lett i oppveksten. Hun vet hva motstand er, men når den kommer legger hun lokket på, og gjør ting verre for seg selv. Kanskje er det mange som kjenner seg igjen, for meg er det lett å identifisere meg med handlingene hennes. Når det er sagt, maler jeg med bred pensel når jeg skriver, det er tross alt fiksjon jeg holder på med.

Bevisst sin egen metode

Mikaelas metode er tilsynelatende enkel. En svært interessant hovedperson, skarpt fokus på familierelasjoner (eller mangel på sådanne), effektivt språk, hurtig tempo og selvsagt et snedig snekret plot. Når Lycke er savnet, må leseren videre for å finne ut om hun lever eller er død. Mange liker også å få innsyn i hverdagen til en TV-redaksjon. Sist, men ikke minst presiserer Mikaela at politiet er fraværende når det gjelder etterforskningen i Lycke.

Skilsmissebarn i klem

– Mange spør hva som er tema i boken. Svaret er at jeg er opptatt av situasjonen til barn som er i klem mellom skilte foreldre. Det er ofte vondt å se de voksnes egoistiske motiver når de skal løse samværsfloker. Barn har ikke valgt dette selv, men er ofte de som lider mest i en sånn situasjon. Krim er et veldig bra instrument for å formidle virkeligheten, og jeg prøver å skrive på en underholdende måte til tross for det tragiske bakteppet i Lycke, sier Mikaela.

Skriver på svarte natta

Hun har jobbet hardt for å realisere drømmen. Én ting er å meisle ut den gode historien, noe helt annet var all den researchen hun etter hvert ble nødt til å gjøre. Både om politi, journalisters arbeid og kullseilte skilsmisser. Når du har to barn på 3 og 5 år, og i tillegg er opptatt av å holde tett kontakt med venner og familie, blir det mye skriving på natta og grytidlig på morgenen. Når hun skriver, er hun totalt inne i sin egen boble, da er det bare Ellen og hennes utfordringer som gjelder.

Lærer mye om seg selv

– Når jeg sitter for meg selv og skriver om Ellen og hennes liv, er det en god måte å lære mye om meg selv og mine relasjoner på. Jeg ser bedre nyansene mellom det gode og det onde, hva som får en person til å gjøre noe man aldri kunne tenkt seg at hun kunne gjøre. Og så er jeg privilegert som kan få lov til å skape fiktive liv. I neste bok blir leserne kjent med Ellens oppvekst på en gård i Nyköping, og jeg kan si så mye at det ikke akkurat gjør personligheten hennes mindre interessant, sier Mikaela Bley.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen