Løvetemmeren (Innbundet)

Forfatter:

Gry Brenna (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 381
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lejontämjaren
Oversatt av: Brenna, Gry
ISBN/EAN: 9788205461321
Omtale Løvetemmeren

Suksessdronningen Camilla

Endelig har Camilla Läckberg levert en ny krim i den suksessfulle Fjällbackaserien! Og det er ingen liten krim-bragd hun har begått denne gangen. Det har aldri noensinne vært så intenst å lese fra krimdronningens idylliske univers. Vrangsiden lurer i både nærmiljø og i fortid.
Det er januar og veldig kaldt i Fjällbacka. En halvnaken jente kommer løpende ut av skogen, rett ut på veien foran en bil. Sjåføren rekker ikke å stoppe. Da Patrik Hedström og hans kollegaer blir varslet om ulykken, er jenta allerede død.

Kjærligheten tåler langt fra alt

Er det en seriemorder som befinner seg i Fjallbäcka? Camilla Läckberg har gått over til den mørkere krimsjangerens side, for hun skildrer en uvanlig ond og sadistisk morder. Men Läckberg vet å beholde balansen, hun faller aldri for fristelsen til å forsvinne i groteske og voldelige detaljer. Antydningens kunst gir definitivt en sterkere effekt.

Den halvnakne jenta, Victoria, som løper ut fra skogen rett foran en bil, dør av skadene. Det viser seg at hun forsvant for fire måneder siden på vei hjem fra den lokale rideskolen, fullstendig sporløst borte. Etter nærmere undersøkelser er det ingen tvil – jenta ble utsatt for svært grov tortur og holdt innesperret og fastlenket. Alle sansene hennes er kuttet – hun har hverken kunnet se, høre, snakke eller ha noen mulighet til å kommunisere med omverdenen. Det er fryktelig.

Seriemorder
Når Patrik Hedstrøm og han kolleger starter etterforskningen, viser det seg at flere unge jenter er sporløst forsvunnet – også fra andre steder enn idylliske Fjällbacka. De frykter at den unge jenta ikke er alene om denne grufulle skjebnen og ser spor etter en usedvanlig ond seriemorder.

Gammel familietragedie
Samtidig holder Erica Falck på å grave i en gammel sak. En familietragedie som førte til en manns død. Gang på gang besøker hun mannens kone, som ble dømt for drapet, men Erica får ingen svar. Hva er det kvinnen skjuler? Erica kjenner på seg at det er noe som ikke stemmer.
Det er her Läckbergs umake seriepar på nytt berører hverandre. Ericas samtaler med den fengslede kvinnen fører henne på sporet av saken som Patrik og hans kolleger etterforsker, og igjen blir Ericas presise spørsmål viktige for oppklaringen av de fryktelige forsvinningssakene.

Viktige spørsmål
I Läckbergs univers er det ofte slik at fortiden kaster sine mørke skygger over nåtiden. Denne gangen overgår hun seg selv. Med et fast grep om handlingen og brikkene i oppklaringen, stiller hun viktige spørsmål: Hvor langt er man villig til å gå for å beskytte sitt barn? Er noen født med ondskap eller er det forholdene man lever under som skaper volden? Kan noen foreldre faktisk være kapable til å skade sitt eget barn? Løvetemmeren er uten tvil den hardeste krimromanen som er kommet fra Läckbergs hånd.

Velkjent univers
Likevel er vi i hennes velkjente univers der hverdagslivet skildres med kjærlig og nennsom hånd. Denne gangen får nettopp dette hverdagslivet, tidsklemma og omsorgen for små barn og arbeidskarriere en helt spesiell effekt. Den grelle kontrasten som oppstår når omsorgssvikt og vold mot kvinner er dominerende i en familie, er nærmest uutholdelig å lese om. Det kan gå så utrolig galt når kjærligheten til den du elsker, enten det er et barn eller en ektemann, blir forstyrret av voldens klamme grep.

Til toppen

Andre utgaver

Løvetemmeren
Bokmål Ebok 2015
Løvetemmeren
Bokmål Heftet 2016
Løvetemmeren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Camilla Läckberg:

Anmeldelser Løvetemmeren

«Läckberg leverer.»
Sindre Hovdenakk, VG

«Camilla Läckberg kan skrive krim, det hersker det ingen tvil om.» Torbjørn Ekelund, Dagbladet

«Dette er en slutt som man grøsser av når man er ferdig med den siste siden. Det skal Läckberg ha honnør for.»
Eva Myklebust, Fædrelandsvennen
 
«DETTE ER opplagt en fascinerende svensk krim med virkelighetsnære komponenter og et betydelig spenningsnivå.»
Jon Terje Grønli, Gjengangeren

Til toppen

Intervju

Elsker nye utfordringer

Gratulerer med den niende boken om Erica Falck og Patrik Hedström!
Takk, det føles veldig stort. Dette er boken som det har tatt lengst tid å skrive, og som jeg hittil er mest stolt av.

Hvordan ble disse to til som utgangspunkt for Fjällbackaserien?
Da jeg begynte å skrive krim, fikk jeg et veldig godt tips. Skriv om noe du kjenner. Derfor ble hjemstedet mitt, Fjällbacka, navet i historiene mine. Men jeg er også veldig opptatt av relasjoner, og derfor la jeg ned ekstra energi på å skape sterke karakterer som Erica og Patrik.

Er det noe av deg som person i dem?
Karakterene er absolutt en del av meg, men det meste er selvfølgelig fiksjon. Etter ni bøker har jeg kommet veldig nær Erica og Patrik, og iblant kan de føles som mine beste venner selv om det høres helt sprøtt ut.

Løvetemmeren starter med en skildring av grov vold mot en ung, forsvarsløs jente, og romanen har en litt mer brutal krimhistorie enn i flere av dine foregående bøker. Er det en spesiell historie som har opptatt deg, hva satte i gang ideen til denne romanen?
Løvetemmeren er noe mørkere enn de tidligere bøkene mine. Det har vært liknende fryktelige historier om innesperrede kvinner i nyhetene de siste årene, og jeg blir ofte påvirket av virkelige krim- og rettshistorier. Men historien i Løvetemmeren er ren fiksjon.

Hendelser i fortiden er ofte en medvirkende forklaring på den kriminelle handlingen i bøkene dine. Har vi som mennesker vanskelig for å fri oss fra vår fortid og arv?
Jeg tror absolutt at historien vår spiller en rolle for hvordan vi formes som mennesker. Selv om vi frigjør oss fra fortiden må vi forholde oss til den. Ut over det, så bruker jeg den historiske fortellingen for å bygge opp motivet i romanene mine. 

Hvordan begynte du å skrive?
Jeg har alltid elsket å lese bøker, og var en skikkelig krimnerd da jeg vokste opp. Jeg var jenta som satt med nesen i en bok av Agatha Christie mens de andre jentene lekte med dukker i frimuttene på skolen. Jeg drømte om å bli forfatter, men så aldri på det som «en skikkelig» jobb. Likevel skrev jeg min første krim allerede som femåring, en blodig historie jeg kalte Jultomten. Det er et under at foreldrene mine ikke sendte meg i terapi!
Da jeg endelig tok meg sammen, hadde jeg rukket å bli rundt 30 år og jobbet som markedssjef på Fortum, en jobb som aldri føltes helt riktig for meg. Familien min var lei av å høre på klagingen min og ga meg kurset «Å skrive krim» i julegave. Underveis i kurset begynte jeg å skrive på den første boken min, Isprinsessen, som i dag er i salg i 50 land.

Hvordan foregår skriveprosessen din, hvordan finner du inspirasjon?
For å kunne skrive trenger jeg å fokusere, noe som har blitt mer utfordrende. Med et nytt manus pleier jeg nå å gå inn i skriveperioden når jeg isolerer meg med en datamaskin og en full kanne svart kaffe.
Inspirasjonen kan kommer fra alle mulige kanter. Det kan være fra en virkelig rettssak, fra en samtale ved middagsbordet, en nyhetshendelse eller en dokumentarfilm. Ellers leser jeg en hel mengde bøker som vekker nye tanker og ideer.

Hvordan er det å skrive om vold mot barn når du har barn selv?
Jeg har tre barn som betyr alt for meg. Å skrive om vold mot barn er en voldsom påkjenning, og jeg har alltid en klump i magen når jeg skriver om temaet. Det verste jeg kan tenke meg er at noe skulle hende barna mine.

Hvorfor valgte du idylliske Fjällbacka som åsted for bøkene dine?
Det dreide seg om å skrive om noe jeg kjenner godt. Fjällbacka er hjembygden min, og derfor valgte jeg å legge handlingen der.
Men det fungerer også veldig godt å skape kontraster mellom idylliske Fjällbacka og mørke gjerninger og kriminalitet.

Hva betyr dette stedet for deg?
Utrolig mye. Jeg har mange gode minner fra Fjällbacka og jeg elsker havet. Jeg forsøker å reise dit så ofte som jeg kan.

Har du et budskap du vil formidle eller en effekt du vil oppnå med bøkene dine?
Som forfatter vil jeg selvfølgelig underholde leserne mine og gi dem en spennende leseropplevelse. Så tar jeg også opp aktuelle tema og spørsmål som jeg håper at kan vekke noen tanker, men jeg ønsker ikke å være belærende eller dømmende.

Hva liker du selv å lese, og hvem har inspirert deg?
Jeg elsker krimbøker og har gjort det så lenge jeg kan huske. Jeg startet med Agatha Christie. Det var faren min som presenterte meg for litteraturens magiske verden, og hjemme hadde vi bokhyllen full av krimbøker. Agathas bøker var jeg betatt av allerede som barn.

Du har en stor og velfortjent suksess som Nordens krimdronning. Har denne suksessen forandret deg på noe vis?
Noen oppfatter det slik når de leser avisen og ser meg i gallakjoler på den røde løperen og på ulike tv-show. Men hjemme er jeg akkurat som før, og slik som mine gamle venner kjenner meg: kosebukse-Camilla med bustete hår og tøfler som sjonglerer jobb med kjøringer til håndballtreninger og leverer i barnehagen.

Hvordan rekker du alt? Både krimserier, barnebøker og mye mer?
For meg handler det om nøye planlegging for å få alt til å gå opp. Engasjementene mine vokser og jeg elsker å finne på nye prosjekter. Blandingen av å skrive krim, barnebøker, kokebøker og sangtekster gir meg masse energi. Det gir meg hele tiden nye utfordringer og gjør meg bedre.

Av Anja Rålm

Til toppen

Utdrag

Hesten kjente lukten av redsel allerede før jenta kom ut av skogen. Rytteren jaget på ham, presset hælene mot sidene hans, men det var egentlig ikke nødvendig. Han og rytteren var så samkjørte at han visste at han skulle fortsette framover.
Den dumpe, taktfaste lyden av hovene var det eneste som brøt stillheten. I løpet av natten hadde det falt et tynt lag snø, og han pløyde opp nye spor så den finkornete snøen føyk rundt hovene.
Jenta løp ikke. Hun beveget seg langsomt og vinglete, uten noen tydelig retning, med armene beskyttende rundt kroppen.
Rytteren ropte. Et høyt skrik som fikk hesten til å forstå at noe var galt. Jenta svarte ikke, stavret bare videre.
De nærmet seg henne, og han økte farten enda mer. Den stramme lukten av redsel blandet seg med noe annet, noe ukjent og så skremmende at han la ørene bakover. Han ville stoppe, snu og galoppere tilbake til tryggheten i stallen. Dette var ikke noe sikkert sted.
Veien lå mellom dem. Den var øde, og nysnøen blåste over asfalten som en stille dis.
Jenta fortsatte mot dem. Hun var barbeint, og de røde, nakne armene og beina sto i skarp kontrast til alt det hvite som omga henne. De snødekte grantrærne var som en hvit kulisse bak henne. De var nær hverandre nå, på hver sin side av veien, og han hørte rytteren rope igjen. Den velkjente stemmen hennes lød så underlig fremmed.
Plutselig stoppet jenta og ble stående midt på veien med snøen virvlende rundt føttene. Det var noe rart med øynene hennes. De var som svarte hull i det hvite ansiktet.
Bilen kom ingenstedsfra. Lyden av bremser flerret stillheten, og så hørtes den dumpe lyden av en kropp som falt i bakken. Rytteren dro så hardt i tøylene at bittet skar seg inn i munnvikene hans. Han adlød og stanset brått. Hun var han, og han var hun. Det hadde han måttet lære.
På bakken lå jenta stille, med de underlige øynene vendt mot himmelen.
---------
Erica Falck stoppet foran institusjonen og så for første gang grundigere på den. De forrige gangene hun hadde vært her, hadde hun vært så oppslukt av den hun skulle møte, at hun ikke hadde lagt særlig merke til bygningen og omgivelsene. Men hun ville gjøre bruk av alle inntrykk når hun skrev boka om Laila Kowalska, kvinnen som så brutalt hadde drept ektemannen, Vladek, mange år tidligere.
Hun grublet på hvordan hun skulle klare å formidle stemningen som ruget over den bunkerslignende bygningen, hvordan hun skulle få leserne til å føle innestengtheten og håpløsheten. Den psykiatriske institusjonen lå en halvtimes biltur fra Fjällbacka, ensomt og isolert, omgitt av gjerder og piggtråd, men uten tårnene med bevæpnede vakter som man alltid så i amerikanske filmer. Den var bygd utelukkende med tanke på funksjonalitet, og hensikten var å sperre mennesker inne.

Til toppen

Om forfatter Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (født 1974 i Fjällbacka) har toppet bestselgerlistene i flere land. Hun utgis i 32 land, og er filmet av svensk TV. Filmene er også vist av NRK, og i mars er hun kinoaktuell med krimfortellinger fra Fjällbacka. Hun debuterte som kriminalforfatter i 2003 med Isprinsessen (norsk utgave høsten 2008), og er tildelt Le Grand Prix de Littérature Policière og Le Prix Polar International. I 2006 ble hun tildelt det svenske Folkets litteraturpris. Hun er utdannet siviløkonom og bor for tiden i Stockholm med ektemannen Martin og tre små barn.

Til toppen