Liv eller død (Innbundet)

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 432
Forlag: Korall forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Life or death
Oversatt av: Hanssen, Kurt
ISBN/EAN: 9788202525842
Kategori: Hardkokt krim
Omtale Liv eller død

En altoppslukende klappjakt

I dette altoppslukende dramaet følger vi både jakten på Audie Palmer og historien om hva som faktisk skjedde for ti år siden. Bit for bit legges brikkene på plass og gradvis kommer den utrolige sannheten for en dag. Årsaken til at en mann holder ut et fengselshelvete kan kanskje ha med kjærlighet å gjøre?

 

Premissene endrer seg

Mange vil ha tak i Audie, og heller død enn levende. Noen for lovens skyld, andre for pengene de tror han har gjemt.

Vennen og medfangen Moss, som også sitter inne dømt for drap, løslates på den mystiske betingelsen at han finner Audie. FBI-agent Desiree Furness settes på saken, og skjønner etter hvert at premissene ikke stemmer med det opprinnelige oppdraget. Stikk i strid med alle forventninger oppsøker nemlig ikke Audie ransutbyttet. I stedet drar han hjem til politisjefen som prøvde å drepe han under ranet, og spaner på hans adopterte sønn. Hvorfor? Hvilken iskald vendetta er det Audie forbereder?

 

Audies hemmeligheter

Audie har sine grunner. Oppholdet i fengselet tok nesten knekken på ham, hver eneste dag. I våken tilstand. I søvne. I matsalen. I luftegården. I cella. Et sant helvete. Vi får vite hans historie; om den store kjærligheten og det brutale ranet, men vi får ikke uten videre vite Audies hensikter. Likevel er Audie er en vi føler med og heier på, en mann med en nøye gjennomtenkt plan og en krystallklar begrunnelse. For det er ikke uten grunn at han har holdt ut.

 

Verdt en litterær våkenatt

Evnen til å få leseren til å tenke Hva hvis, skiller gode forfattere og virkelig gode forfattere. Robotham har evnen, og det gjør Liv eller død til en makeløs fortelling. Audies flukt bærer av sted gjennom vill natur og byr på møter med flere skjebner enn Audies.

 

Liker du å bli vist i stedet for å bli fortalt, å føle en karakter i stedet for å få han forklart, så kan du glede deg. Jeg lå våken til tre om natta for å få svaret. Det er akkurat slik Liv eller død er. Du bare MÅ VITE hvorfor Audie Palmer gjør som han gjør. 

 

Til toppen

En av de beste thrillerne du kommer til å lese i år.
Financial Times

Andre utgaver

Liv eller død
Bokmål Ebok 2016
Liv eller død
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Liv eller død
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Michael Robotham:

Anmeldelser Liv eller død

«... en nervepirrende thriller med hjerte og sjel.»
STEPHEN KING

«Jeg elsker bøkene til denne fyren. Les Liv eller død, og du forstår hvorfor.»
LEE CHILD

Til toppen

Intervju

Mannen som vil inn

 

– Det viktigste er å få leseren til å bry seg. Det er mitt motto og mitt mantra.

 

Australske Michael Robotham (56) kan se tilbake på et brokete liv, der alt har handlet om å skrive. Nitten år gammel reiste han fra den landsbyen han er født og oppvokst i og fikk jobb i en kveldsavis i Sydney. I fjorten år livnærte han seg som journalist i aviser og magasiner i Australia, England og USA. Så brukte han ti år av livet på å skrive biografier for kjente politikere, kjendiser og eventyrere, før han ble forfatter. Det har han aldri angret på. Liv eller død er hans tiende roman.

 

Må identifisere seg

– Allerede som tolvåring bestemte jeg meg for at å bli forfatter, og forsto fort at jeg måtte komme meg ut i verden hvis jeg skulle ha noe å skrive om. Jeg ble journalist, og trodde lenge at jeg skulle være det resten av livet. Jeg reiste mye, møtte fascinerende mennesker og jobbet med store portrettintervjuer. Men det var da jeg skrev biografier jeg forsto hva skrivingen dreier seg om. Å identifisere seg med karakteren du skriver om er alfa omega, enten du skriver biografi eller roman. Du må inn i hodet til dem det gjelder, tenke på samme måte, handle på samme vis. Først da blir det mulig å skape karakterer folk tror på, sier Robotham i et større intervju.

 

En levende modell

Ideen til Liv eller død har eksistert i 20 år, siden Anthony Gerard Sebastion Lanigan, en 47 år gammel drapsmann flyktet fra et fengsel i Australia dagen før han skulle løslates. Han hadde rømt tidligere, men da bare tilbrakt ett døgn under åpen himmel før han kom tilbake frivillig. Da han rømte for andre gang, trodde mange at det samme ville skje, men Anthony forduftet for godt. Robotham lot seg fascinere, men forsto ikke den gang hvilke grunner som skal til for å gjøre som Anthony.

 

Et skremmende prosjekt

– Å legge handlingen i en roman til et fremmed sted er et skremmende prosjekt. Jeg har bodd og arbeidet i USA før, men da på øst- og vestkysten. Et slagord sier at Texas er som et helt eget land, ikke bare på grunn av størrelsen, men også på grunn av kulturen, maten, folket og historien. Jeg så en gang en plakat der det sto ”Du kødder ikke med Texas”, og hadde det i bakhodet da jeg skrev Liv eller død, sier Michael Robotham med et smil om munnen.

 

Nye steder, nye historier

Han tilbrakte sju uker på veien i Texas, Arizona, Arkansas og Louisiana. Besøkte ulike steder, hang på barer, snakket med de innfødte, kjørte bil på kryss og tvers, møtte fanger, fengselsvakter, dommere, strippere og sheriffer. Som om ikke det var nok, fikk han hjelp av en livstidsfange i Florida når det gjaldt livet i fengsel, og hørte på lydbøker av Cormac McCarthy og James Lee Burke for å få inn rytmen i språket og identifisere seg med alle de stedene han besøkte.

 

Jeg er opptatt av å ikke skrive samme bok to ganger, derfor skifter jeg perspektiver, steder og karakterer. Det gjør også at skrivingen ikke blir kjedelig, og jeg tror kanskje det smitter over på leserne mine, sier Robotham, og nevner Peter Høegh, Donna Tart og David Guterson som gode forbilder i bransjen.

 

Alle forfatteres kamp

– Liv eller død er kanskje min beste roman så langt. Alle forfattere vet at den historien de til slutt lager, ikke er helt lik den de fantaserte om å skrive. Denne kampen sliter alle forfattere med når de setter seg foran skjermen. Jeg tror jeg kom nærmere enn noen gang når det gjaldt å få frem essensen i den historien jeg opprinnelig ville fortelle. Nettopp derfor er Liv eller død så spesiell for meg, avslutter Michael Robotham.

Til toppen

Utdrag

Utdrag Liv eller død

Audie står midt på en grusvei litt etter midnatt, og husker disse fisketurene med glede og tenker på hvor mye han savner faren. Månen står fullt utsprunget over ham, oppsvulmet og hvit, den lager en sti av sølv på overflaten av innsjøen. Han kan ikke se over til den andre siden, men han vet den må være der. Framtiden hans ligger på den fjerne stranden, akkurat som døden forfølger ham på denne.

Frontlys kommer rundt en sving, akselererer mot ham. Audie kaster seg ned i en grøft, legger seg med ansiktet mot bakken så lyset ikke skal reflekteres i øynene. Bilen suser forbi, sender opp en støvsky som utvider seg og blir hengende rundt ham til han kan kjenne den på tennene. Audie setter seg opp på hender og knær, og krabber gjennom de sammenvokste bregnene mens han drar plastkannene etter seg. Hele tiden venter han på at noen skal rope før han hører det avslørende klikket idet patronen glir inn i kammeret.

Da han kommer fram til vannkanten, fyller han hendene med søle og gnir den utover ansiktet og armene. De tomme plastkannene dunker mot knærne hans. Han har bundet sammen åtte av dem, festet dem med taustumper og remser med opprevne laken.

Han tar av seg skoene, knytter lissene sammen og henger dem rundt halsen. Så knytter han skittentøysekken av kaliko rundt midjen. Han har kutt på fingrene fra piggtråden, men de blør ikke så ille. Han river opp skjorten til bandasjer og binder dem rundt hendene, strammer knutene med tennene.

Enda flere kjøretøy passerer på veien over ham. Frontlys. Stemmer. Snart kommer de med hunder. Audie vasser ut på dypere vann, legger armene rundt plastkannene og klemmer dem inn mot brystet. Han begynner å sparke, prøver å unngå å plaske altfor mye før han kommer lenger ut fra stranden

 

Til toppen