Litterær salong (Innbundet)

essay

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 155
Forlag: Samlaget
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788252172744
Omtale Litterær salong

Bokløft for kvinnene

I denne boka inviterer Brit Bildøen til litterær salong med ti forfattere som har betydd mye for henne. Her finner du essays om: Gertrude Stein, Mercé Rodoreda, Joan Lindsay, Jean Rhys, Halldis Moren Vesaas, Adrienne Rich, Amalie Skram, Carol Shields, Doris Lessing og Elfride Jelinek.

De ti forfatterne har fått tildelt hver sin litterære dyd, som tjener som inngang til de ulike forfatterskapene. Dydene spenner fra Overmot til Råskap, fra Tydelighet til Skamløshet. Det er et poeng for Bildøen at dyder i litteratur- og forfattervirksomhet ikke nødvendigvis er de samme som i det vanlige livet. I kunsten gjelder andre regler og friheter.
      Boka fungerer som en leserguide med sterke anbefalinger, men Bildøen ønsker også å skape en positiv motvekt til mannsdominansen i litteraturfeltet. Hun påpeker at den store fremveksten av originale og gode kvinnelige forfatterskap de siste hundre årene ikke avspeiles i litteraturdebatter, kanonseringer og prisutdelinger.
          Resultatet er et bokløft for litteraturens damer, som gir skarpe og underholdende innføringer i sentrale forfatterskap.

Til toppen

Andre utgaver

Litterær salong
Nynorsk Heftet 2012
Litterær salong
Nynorsk Ebok 2020

Flere bøker av Brit Bildøen:

Om forfatter Brit Bildøen

Brit Bildøen (f. 1962) er fødd i Ålesund, og oppvaksen i Aukra i Møre og Romsdal. No bur ho i Oslo. Ho debuterte i 1991 med diktsamlinga Bilde av menn, og har sidan då gitt ut barnebøker, gjendiktingar og romanar. For Landfastlykke (2001), fekk Brit Bildøen Melsomprisen og Sigmund Skard-stipendet. I 2000 var ho festspeldiktar ved Dei nynorske festspela i Ørsta.

Til toppen