Lekene (Innbundet)

Forfatter:

Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

I nesten 30 år har Roberts liv vært preget av en hendelse han ikke engang kan huske detaljer fra. Å leve med de få minnene han har av det forferdelige som skjedde den gang, har kostet mye. Nå vil noen grave i fortiden, og med det også Roberts minner. Det kan koste enda mer.

Bare 11 år gammel våkner Robert Lindström på en tom byggeplass i sitt eget nabolag. Han er ør og blodig etter et slag i hodet, og han vet ikke hva som har skjedd. Ved siden av ham på bakken, ligger jevngamle Max. Også han er blodig, men i motsetning til Robert våkner ikke Max opp igjen. Betongklumpen som ligger på bakken ved siden av guttene, viser seg å være drapsvåpenet, og Robert blir utpekt som den skyldige. Han har drept bestevennen sin.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lekarna
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik
ISBN/EAN: 9788202605025
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Lekene

Bak lukkede dører

I nesten 30 år har Roberts liv vært preget av en hendelse han ikke engang kan huske detaljer fra. Å leve med de få minnene han har av det forferdelige som skjedde den gang, har kostet mye. Nå vil noen grave i fortiden, og med det også Roberts minner. Det kan koste enda mer.

Bare 11 år gammel våkner Robert Lindström på en tom byggeplass i sitt eget nabolag. Han er ør og blodig etter et slag i hodet, og han vet ikke hva som har skjedd. Ved siden av ham på bakken, ligger jevngamle Max. Også han er blodig, men i motsetning til Robert våkner ikke Max opp igjen. Betongklumpen som ligger på bakken ved siden av guttene, viser seg å være drapsvåpenet, og Robert blir utpekt som den skyldige. Han har drept bestevennen sin.

 

Historien om et drap

Nær 30 år senere har Robert veldig få minner av selve hendelsen den sommeren. Han lever et tilbaketrukket liv, med minst mulig kontakt med andre. Han går på jobb, og hjem igjen. Det mønsteret har han fulgt i mange år. Når han plutselig en dag får beskjed om at han ikke lenger har en jobb å gå til, raser Roberts verden.

Så dukker en ung, ukjent kvinne opp på døren hans.

Den pågående journalisten Lexa Andersson vil kaste seg på bølgen med de populære true crime-historiene, og insisterer på å skrive bok om drapet på Max og Roberts liv. Robert nekter først å delta, men Lexa er god med ord, og Robert lar seg til slutt overtale.

 

Svar i fortiden
Dermed må Robert besøke både folk og steder han for lengst har lagt bak seg, og åpne dører han trodde han hadde lukket for godt.
Og jo mer de graver i fortiden, jo mer brer usikkerheten seg. Hva husker egentlig Robert av det han gjorde den gang som 11-åring? Husker han mer enn han gir inntrykk av? Og snakker alle de møter på veien sant om det som skjedde? Lexa begynner å ane at historien hun skal skrive, kanskje er en annen enn hun trodde.

Nytt drap i nabolaget
Men også Robert sliter med usikkerhet, og mange spørsmål. Han vet ikke hvorfor han ikke husker, eller hva som egentlig skjuler seg i minnene de prøver å vekke til live.
Når en elleve år gammel jente blir funnet drept i Roberts gamle nabolag, kommer fortiden enda nærmere. Og det blir helt umulig for politiet å overse at dette skjer samtidig som en tidligere barnemorder dukker opp på gamle trakter. Roberts plutselige interesse for stedet han vokste opp kan ikke være tilfeldig.

Kommer for nær
Samtidig som politiets etterforskning av drapet på den lille jenta pågår for fullt, ledet av Carl Edson og Jodie Söderberg, graver Lexa og Robert videre i fortiden på egenhånd.  Men når lapper med trusler dukker opp, er det tydelig at noen ikke ønsker at de skal fortsette å stille spørsmål om det som skjedde for snart 30 år siden. Hvem ønsker å la fortiden ligge, og hvorfor? Kan Lexa stole på Robert? Og kan Robert stole på seg selv?

Følger opp suksessdebut
Svenske Bo Svernström jobbet som journalist i Aftonbladet i nesten 20 år, før han ble forfatter på heltid. Hans bokdebut Ofrenes Offer ble en stor suksess, både i Sverige og utenlands, og er solgt til 11 land.
Den frittstående oppfølgeren Lekene er en historie om en forferdelig forbrytelse, men også om hvordan minnet vårt kan jobbe både med og mot oss. Svernström skriver overbevisende og nært om forholdet mellom barn og foreldre, og om å miste noen man har kjær. Samtidig holder han spenningen og tempoet oppe i denne velkomponerte og rystende thrilleren.

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

En velskrevet pageturner med mange uventede vendinger. Hovedpersonene er levende og troverdige, og miljøet og atmosfæren føles virkeligautentisk.
BTJ

Andre utgaver

Lekene
Bokmål Ebok 2021
Lekene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Lekene
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Bo Svernström:

Anmeldelser Lekene

Et vakkert stykke arbeid; med spenning, psykologisk dybde og velutviklede personer, hver med sitt moralske dilemma. — Thrillzone (Holland)

 

Til toppen

Intervju

Eget barndomsminne ble thriller

Han har samlet 1511 artikler om forbrytelser som har gjort ham opprørt, som en slags artikkelbank av følelser, der han kan hente ideer til bøkene sine.

Men da Bo Svernström skulle skrive sin andre bok Lekene, startet alt med et minne fra egen barndom.

– Det var en klassisk what if-idé. Da jeg var i seksårsalderen, hadde vi en hammock bak huset. Jeg tror det var tidlig vår, for putene var tatt bort, og stålfjærene lå åpne. Like ved lå en klump stivnet sement som jeg kastet på fjærene så klumpen spratt hit og dit. Det var veldig gøy. Men da jeg skulle vise det til kompisen min, satt han seg i hammocken og nektet å flytte seg. Jeg sa at jeg kom til å kaste sementklumpen uansett, og han svarte bare «så gjør det da».

Så da gjorde Bo Svernström akkurat det. Sementklumpen spratt naturligvis rett opp og traff kompisen i pannen. Blodet sprutet og det måtte sys mange sting, men det gikk heldigvis bra. Det var dette minnet som ble starten da Bo skulle skrive sin andre bok.

For hva hvis ...

– Jeg tenkte: hva om han hadde dødd? Hvordan ville livet vært da? Det var da karakteren Robert dukket opp.

Og Robert fikk hovedrollen i Bo Svernströms andre kriminalroman Lekene. Der har Robert på mange måter tatt Bos rolle fra episoden i hammocken, men i boken er utfallet langt mer alvorlig og tragisk.

 

Inspirasjon fra virkeligheten

Da Bo var godt i gang med boken dukket det opp dokumentarer som fikk ham til å stoppe. Det var rett og slett for mye som lignet historien han nettopp hadde diktet opp.

– Jeg hadde skrevet rundt 60 000 tegn da DN og Sveriges television publiserte dokumentarserier om Kevin-saken. Det føltes litt som de hadde ”stjålet” min historie. Det hadde de selvsagt ikke. Men jeg jobbet i Aftonbladet og det ble snakket om Kevin-saken overalt, i møter og i redaksjonen. Jeg måtte legge bort min egen historie i et halvt års tid.

Kevin-saken er en av Sveriges mest omtalte drapssaker - der et brødrepar på 5 og 7 år ble utpekt som drapsmenn etter at deres 4 år gamle kamerat ble funnet død i vannet i 1998.

Dokumentarseriene Svernström refererer til kom nesten 20 år senere og førte til en ny gjennomgang av saken, der guttene ble renvasket.

– Både Kevin-saken og den lignende Hovsjö-saken var litt som en gavepakke researchmessig, der jeg kunne plukke ting som passet bra inn i min historie.

Skumle tilfeldigheter

Men det er også noen likheter som ikke var planlagt. I Lekene har nemlig politimannen som ledet bokens gamle etterforskning rundt hovedpersonen Robert vært i en bilulykke og fått en hjerneskade. For Svernström var det et rent fortellerteknisk grep.

– Jeg ville skape usikkerhet rundt det han sa. Inspirasjonen kom fra min onkel som ble påkjørt av en fyllekjører og ble hardt skadet.  Men senere leste jeg helt tilfeldig at politimannen som ledet etterforskningen i Kevin-saken faktisk hadde vært utsatt for en alvorlig bilulykke og fått en hjerneskade. Det er litt skummelt når sånne ting skjer.

Lekene handler mye om barndom og barndommens kobling til voksenlivet, og det er et tema som opptar Bo Svernström.

– Jeg vet ikke om det er sant, men jeg har hørt noen si at halvparten av all kunnskap vi tilegner oss i løpet av et liv, får vi i 3 års alderen. For meg er den koblingen den aller mest spennende detektivhistorien.  Blake Snyder skriver i boken «Save the cat» at filmsjangeren «Who´s done it” egentlig burde hete «why done it». Det tror jeg er sant. Det er hvorfor vi lurer mest på.

Magi i hverdagen

Bo Svernström sier han savner å ha kollegaer, etter at han sluttet som journalist og ble forfatter på heltid. Men litt hverdagsmagi veier opp for savnet.

– Jeg blir glad når karakterer gjør og sier ting på egen hånd. En god dag er når jeg lukker maskinen på ettermiddagen og har skrevet noe jeg ikke hadde en tanke om da jeg stod opp. Det er en ganske magisk følelse, sier Bo Svernström før han avslutter med en hilsen til sine norske lesere:

– Takk for alle fine kommentarer blant annet på Facebook. Jeg håper dere liker Lekene. Ikke la dere skremme av at den handler om barn. Jeg klarer knapt å lese artikler om barn som blir utsatt for overgrep eller behandlet dårlig selv, så jeg har skrevet Lekene slik at jeg selv skulle klare å lese den!

Bo Svernström er intervjuet av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Utdrag

Allerede før hun åpnet den første tekstmeldingen, kjente hun angsten i magen, skjønte at noe var galt. Så leste hun:

Olinda har ikke kommet hjem ennå. Ring meg! Vær så snill!

Den var fra Tuva, barnevakten, alle beskjedene var fra henne. Elleve tekstmeldinger, femten tapte anrop, fem nye beskjeder på svareren.

Hvor lenge hadde mobilen vært avslått? Hun visste det allerede. Klokka var over åtte på kvelden. De hadde slått den av allerede under aperitiffen på Gondolen. Ønsket å være i fred. Ivan hadde ønsket det. Mast om at det bare skulle være de to.

Ikke engang i pausen på konserten hadde hun slått på mobilen. Ivan hadde lagt hånden sin på hennes da hun prøvde å ta den opp av håndvesken. «La den være.»
Nå lukket hun øynene, prøvde å ikke se på ham.
«Bare finn henne, vær så snill,» sa hun før hun avsluttet samtalen med politiet.
Ivan så spørrende på henne.
«De skal begynne å lete etter henne rundt skolen … Barn blir alltid prioritert, sier de. Men jeg tror … jeg tror …»
Hun ristet på hodet. Han tok hånden hennes i sin, men hun dro den raskt til seg.
«Vi må dra,» sa hun og nikket mot gangen og ytterdøra. «De trenger bilder. Signalement.»

Da Nastasia hadde lagt på, var det gått tretten minutter siden alarmoperatøren svarte.
En snau time senere var den første letepatruljen på plass bak skolen. Hadde det vært dagslys, kunne de også satt inn helikopter og drone, men ikke nå.

Ikke i mørket.

Til toppen

Om forfatter Bo Svernström

Bo Svernström (f. 1964) er en svensk forfatter fra Göteborg.Han jobbet som journalist i Aftonbladet i nesten 20 år, men har siden i fjor sommer vært forfatter på heltid da han begynte å skrive den frittstående oppfølgeren til Ofrenes offer med arbeidstittelen Barnamördaren.

Svernström bor i Nacka utenfor Stockholm. Hans store lidenskap er terrengsykling, som nå også har blitt hans primære kilde til trening når han ikke lenger sykler til og fra jobben i byen. Ideen til Ofrenes offer fikk han på vei til jobb. Han var så irritert over de hensynsløse bilistene at han begynte å leke med tanken på en karakter som tok igjen. 

Til toppen