Eget barndomsminne ble thriller
Han har samlet 1511 artikler om forbrytelser som har gjort ham opprørt, som en slags artikkelbank av følelser, der han kan hente ideer til bøkene sine.
Men da Bo Svernström skulle skrive sin andre bok Lekene, startet alt med et minne fra egen barndom.
– Det var en klassisk what if-idé. Da jeg var i seksårsalderen, hadde vi en hammock bak huset. Jeg tror det var tidlig vår, for putene var tatt bort, og stålfjærene lå åpne. Like ved lå en klump stivnet sement som jeg kastet på fjærene så klumpen spratt hit og dit. Det var veldig gøy. Men da jeg skulle vise det til kompisen min, satt han seg i hammocken og nektet å flytte seg. Jeg sa at jeg kom til å kaste sementklumpen uansett, og han svarte bare «så gjør det da».
Så da gjorde Bo Svernström akkurat det. Sementklumpen spratt naturligvis rett opp og traff kompisen i pannen. Blodet sprutet og det måtte sys mange sting, men det gikk heldigvis bra. Det var dette minnet som ble starten da Bo skulle skrive sin andre bok.
For hva hvis ...
– Jeg tenkte: hva om han hadde dødd? Hvordan ville livet vært da? Det var da karakteren Robert dukket opp.
Og Robert fikk hovedrollen i Bo Svernströms andre kriminalroman Lekene. Der har Robert på mange måter tatt Bos rolle fra episoden i hammocken, men i boken er utfallet langt mer alvorlig og tragisk.
Inspirasjon fra virkeligheten
Da Bo var godt i gang med boken dukket det opp dokumentarer som fikk ham til å stoppe. Det var rett og slett for mye som lignet historien han nettopp hadde diktet opp.
– Jeg hadde skrevet rundt 60 000 tegn da DN og Sveriges television publiserte dokumentarserier om Kevin-saken. Det føltes litt som de hadde ”stjålet” min historie. Det hadde de selvsagt ikke. Men jeg jobbet i Aftonbladet og det ble snakket om Kevin-saken overalt, i møter og i redaksjonen. Jeg måtte legge bort min egen historie i et halvt års tid.
Kevin-saken er en av Sveriges mest omtalte drapssaker - der et brødrepar på 5 og 7 år ble utpekt som drapsmenn etter at deres 4 år gamle kamerat ble funnet død i vannet i 1998.
Dokumentarseriene Svernström refererer til kom nesten 20 år senere og førte til en ny gjennomgang av saken, der guttene ble renvasket.
– Både Kevin-saken og den lignende Hovsjö-saken var litt som en gavepakke researchmessig, der jeg kunne plukke ting som passet bra inn i min historie.
Skumle tilfeldigheter
Men det er også noen likheter som ikke var planlagt. I Lekene har nemlig politimannen som ledet bokens gamle etterforskning rundt hovedpersonen Robert vært i en bilulykke og fått en hjerneskade. For Svernström var det et rent fortellerteknisk grep.
– Jeg ville skape usikkerhet rundt det han sa. Inspirasjonen kom fra min onkel som ble påkjørt av en fyllekjører og ble hardt skadet. Men senere leste jeg helt tilfeldig at politimannen som ledet etterforskningen i Kevin-saken faktisk hadde vært utsatt for en alvorlig bilulykke og fått en hjerneskade. Det er litt skummelt når sånne ting skjer.
Lekene handler mye om barndom og barndommens kobling til voksenlivet, og det er et tema som opptar Bo Svernström.
– Jeg vet ikke om det er sant, men jeg har hørt noen si at halvparten av all kunnskap vi tilegner oss i løpet av et liv, får vi i 3 års alderen. For meg er den koblingen den aller mest spennende detektivhistorien. Blake Snyder skriver i boken «Save the cat» at filmsjangeren «Who´s done it” egentlig burde hete «why done it». Det tror jeg er sant. Det er hvorfor vi lurer mest på.
Magi i hverdagen
Bo Svernström sier han savner å ha kollegaer, etter at han sluttet som journalist og ble forfatter på heltid. Men litt hverdagsmagi veier opp for savnet.
– Jeg blir glad når karakterer gjør og sier ting på egen hånd. En god dag er når jeg lukker maskinen på ettermiddagen og har skrevet noe jeg ikke hadde en tanke om da jeg stod opp. Det er en ganske magisk følelse, sier Bo Svernström før han avslutter med en hilsen til sine norske lesere:
– Takk for alle fine kommentarer blant annet på Facebook. Jeg håper dere liker Lekene. Ikke la dere skremme av at den handler om barn. Jeg klarer knapt å lese artikler om barn som blir utsatt for overgrep eller behandlet dårlig selv, så jeg har skrevet Lekene slik at jeg selv skulle klare å lese den!
Bo Svernström er intervjuet av Sarah Natasha Melbye
Til toppen