Lang vei mot dag (Innbundet)

Forfatter:

Roar Sørensen (Oversetter)

En rå og kritikerrost actionthriller fra mesteren David Baldacci!

Elle, melle, deg fortelle. Barnerimet er svidd inn i Atlee Pines minne: kidnapperen som valgte mellom seks år gamle Atlee og tvillingsøsteren hennes, Mercy. Atlee ble spart. Hun så aldri Mercy igjen.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Long Road to Mercy
Oversatt av: Sørensen, Roar
ISBN/EAN: 9788202805593
Kategori: Thriller
Omtale Lang vei mot dag

GAMMELT MARERITT, NY TRUSSEL

 

Elle, melle, deg fortelle. Barnerimet er svidd inn i Atlee Pines minne: kidnapperen som valgte mellom seks år gamle Atlee og tvillingsøsteren hennes, Mercy. Atlee ble spart. Hun så aldri Mercy igjen.

 

Tre tiår etter den skremmende natten jobber Atlee Pine for FBI. Hun er den eneste agenten på Shattered Rock i Arizona, ansvarlig for å beskytte Grand Canyon. Da et av Grand Canyons muldyr blir funnet knivstukket til døde – og rytteren savnet – blir Pine tilkalt. Hun finner ut at den savnede turisten hadde noe annet enn sightseeing i tankene. Men akkurat da Pine finner ledetråder som peker i en skremmende retning, blir hun brått tatt av saken. Hvis hun ikke adlyder direkte ordre, vil det bety slutten på karrieren hennes. Men Pine skjønner at hun er nødt til å løse saken og avdekke sannheten, koste hva det koste vil.

En rå og kritikerrost actionthriller fra mesteren David Baldacci!

 

ALDRI FUNNET

Atlee Pine, FBI-agenten med helt unike ferdigheter, møter en ny trussel og et gammelt mareritt.

Pine er en kompleks person med en engasjerende og voldsom bakgrunnshistorie som preger alle beslutninger og valg hun tar i livet. Hun er ikke knust, men hun er langt fra hel.

Barndomstraumer
Atlee Pine sliter med tragedien fra barndommen som preger henne den dag i dag – og som var grunnlaget for karrierene hennes i FBI. Pine har fengslet utrolig mange kriminelle, men ingen av dem ha vært i nærheten av den ondskapen som Daniel James Tor utviste. Han er kanskje den mest sadistiske seriemorderen noensinne.  Og for Pine er han monsteret som slo henne ned da hun var seks år gammel og kidnappet tvillingsøsteren hennes Mercy. Mercy er ikke blitt sett siden.

Mentale arr
Det sies at det er spesielle bånd mellom tvillinger, at det er den næreste menneskelige relasjonen noen kan ha. Det var tydelig slik mellom Atlee og Mercy.  Det grufulle tapet av Mercy har etterlatt både fysiske og mentale arr hos Pine som ikke forsvinner. Hun klarer ikke la være å konfrontere Tor som sitter fengslet, hun forsøker å få ham til å avsløre noen detaljer fra kidnappingen av Mercy. Men han gir ikke etter for presset og Atlees frustrasjon er dyp.

Sporløst borte
Hun har ingen andre valg enn å kaste seg hodestups inn i jobben sin i FBI. I det neste oppdraget blir hun sendt inn dypeste Grand Canyon – til en campingleir for de som ønsker å oppleve et av verdens syv underverker – det eneste som ligger i USA. En turist er sporløst forsvunnet. Kroppen hans er borte, men muldyret hans er funnet drept og grovt skjendet. Inngravert på det døde dyrets side står bokstavene «j» og «k».

Beordres vekk
Men da Pine og de lokale parkvokterne begynner å undersøke, blir hun plutselig beordret vekk fra saken. Det er ikke på vilkår hun får fortsette etterforskingen og beslutningen er tatt langt over hennes nivå. Deretter blir de to parkvokterne som hjalp henne plutselig omplassert.

Hemmeligstemplet
Men Atlee Pine klarer ikke slippe saken – det er for mye som ikke stemmer. Det viser seg at den savnede mannens identitet, Benjamin Priest, var falsk. Pine allierer seg med sin dyktige sekretær Carol Blum og fortsetter med saken på tross av strenge ordre fra toppen. Ganske raskt befinner de to kvinnene seg i livsfare og trådene strekker seg langt forbi forsvinningssaken mot en hemmelig regjeringsoperasjon. Atlee Pines etterforskning berører noe som noen virkelig ikke vil skal komme fram.

Eminent mester
Det er her Baldacci viser seg som den eminente thrillerforfatteren han er, for dette resulterer i en roadtrip ala Thelma & Louise! Vi befinner oss i utkanten av en regjeringskonspirasjon som muligens involverer kjernefysiske våpen gjemt i Grand Canyon. Atlee Pine og Carol Blum risikerer livet ved å forfølge dette. Men, FBI burde ha visst: Pine er ekstremt målbevisst og tar aldri tar et "nei" for et svar.

Og herfra akselererer thrillermesteren Baldacci mot en fullstendig overraskende og uforutsigbar avslutning. Det er bare å stålsette seg!

 

Av redaksjonen

Til toppen

Atlee Pine er uimotståelig!
James Patterson

Andre utgaver

Lang vei mot dag
Bokmål Ebok 2023
Lang vei mot dag
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Lang vei mot dag
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av David Baldacci:

Utdrag

Han hadde på seg en hvit fangedrakt og svarte gummisko uten lisser. På nesen hadde han et par briller med svart innfatning. De var laget av gummi, uten noen metallstifter ved skjøtepunktene. Brilleglassene var av plast. Det ville ikke bli lett for ham å gjøre brillene om til et våpen.
I alle fengsler måtte man være nøye med slike små detaljer, for de innsatte hadde hele dagen og natten til å pønske ut måter de kunne skade seg selv og andre på.
Hun visste at nesten hele kroppen til Tor, under fangedrakten, var dekket av tatoveringer som han hadde laget på egen hånd. Dem som han ikke hadde tatovert selv, hadde han fått noen av ofrene sine til å lage – tvunget dem til å bli tatovører før han drepte dem. Det ble sagt at alle tatoveringene hans fortalte en historie om et offer.
Tor veide rundt hundre og tretti kilo, og Pine antok at bare ti prosent var fett. Blodårene i underarmene og halsen bulet ut. Men det var vel ikke så mye annet å gjøre her enn å sove og trene, tenkte hun. Og han hadde vært idrettsutøver på videregående – ja, egentlig var det riktigere å si at han hadde vært idrettsstjerne, med uvanlige, medfødte fysiske egenskaper. Det var bare så synd at den fantastiske kroppen hadde blitt koblet sammen med en forstyrret, om enn briljant hjerne.
Da vaktene hadde forsikret seg om at fangen var forsvarlig lenket til gulvet, forlot de rommet den samme veien som de hadde kommet. Men Pine hørte dem rett utenfor døren. Det gjorde nok Tor også.
Hun forestilte seg at han på en eller annen måte greide å knuse glasset. Ville hun klare å forsvare seg mot ham? Det var et interessant, hypotetisk spørsmål. Og en del av henne ønsket at han skulle prøve seg.
Blikket hans festet seg til slutt på henne. Atlee Pine hadde stirret gjennom glassvegger og mellom fengselsgitre på mange udyr. Og en god del av dem hadde hun selv arrestert og fått stilt for retten.

Men Daniel James Tor var annerledes. Han var kanskje den mest sadistiske og beryktede seriemorderen i sin generasjon – eller i noen generasjon.
Han hvilte de lenkede hendene på den laminerte hyllen på den andre siden av glasset. Så vred han på den kraftige nakken inntil et knepp hørtes. Han festet blikket på henne igjen og kikket på FBI-skiltet.

Leppene hans vrengte seg et øyeblikk ved synet av landets fremste symbol på lov og orden.
«Hva gjelder dette?» spurte han. Stemmen hans var dyp og monoton. «Det var du som ba om dette møtet.»
Øyeblikket som hun hadde ventet en evighet på, hadde endelig kommet.
Atlee Pine lente seg fram. Leppene hennes var bare noen centimeter fra det tykke glasset.
«Hvor er søsteren min?»
Elle, melle, deg fortelle.

Til toppen