Jeg ser deg (Innbundet)

Forfatter:

Ulrik Farestad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I See You
Oversatt av: Farestad, Ulrik
ISBN/EAN: 9788202530365
Kategori: Tradisjonell krim og Psykologisk krim
Omtale Jeg ser deg

Noen ser deg  

Tenk deg at du tar toget til jobb. Bare du kjenner dine egne rutiner når du pendler. Folk rundt deg er opptatt av sine rutiner. Tror du. Noen ser deg når du leser avisen. Når du taster på mobil, ser ut av vinduet eller går av toget. Et lydløst klikk fra en usynlig mobil. Du er fanget. Uten å vite det.

 

To dager senere, på det samme toget, ser du et bilde av deg selv i avisen. Du er brukt i en annonse for en datingside du aldri har hørt om. Du er ikke den eneste. Livet blir aldri det samme etter dette. Rutinene dine kan bli din død.

Fanget uten å vite det
De beste psykologiske thrillerne er de som skildrer dagliglivet, gjør det til et mareritt, og får deg til å tenke at dette kunne vært meg. Mange av oss pendler eller reiser kollektivt hver dag til jobb. Etter å ha lest Jeg ser deg vil du helst slippe å pendle igjen …

Zoe Walker, en førti år gammel kvinne med to tenåringsbarn, pendler hjem fra jobben i London. Når hun endelig finner et ledig sete, blafrer hun gjennom avisen for å få tiden til å gå. Plutselig finner hun et bilde av seg selv i en annonse for finndenrette.com. Så sniker det innpå deg; en uro, en nagende tvil og uvisshet som klistrer deg til sidene.

Kvalt i et smug
Zoe forteller om bildet av seg selv til familien, men får ikke gehør. Kanskje er det bare en dobbeltgjenger? Men Zoe vet at det ikke er innbilning. Dagen etter ser hun et bilde av en annen kvinne på samme nettsted. Litt senere blir kvinnen funnet kvalt i et smug i London, og da tar Zoe kontakt med politiet. Saken havner etter hvert på politiinspektør Kelly Swifts bord. Hun får til slutt overbevist sjefen sin om at en livsfarlig katt-og-mus-lek er på gang blant pendlerne uten at ofrene vet det.

Kellys siste sjanse
Kelly er den type politikvinne du gjerne vil møte når du trenger hjelp. En person som selv har opplevd motstand, og bryter reglene hvis det er til fordel for offeret. Hun har tidligere falt i sjefens unåde etter å ha gått i strupen på en overgriper under et avhør, og nå ber hun om en siste sjanse for å bevise at hun duger. Kellys kontroversielle metoder kombinert med den febrilske frykten til Zoe, gjør Jeg ser deg til en av vårens beste krimutgivelser.

Mistankens ekle lys
I jakten på mannen bak finndenrette.com avsløres den vanskelige hverdagen til Kelly, og på fremragende vis kaster også Mackintosh et mistankens lys på alle i Zoes nærhet. Kan det kanskje være den forsmådde ex’en som prøver seg? Den upålitelige samboeren? Den glatte kjæresten til datteren hennes? Hva med en av hennes nære venner? Du fortsetter å gjette helt til mysteriet er løst, og selv da kan du ikke være helt sikker …

Som på nåler
Det er bare å ta av seg hatten for den snikende uvissheten som preger denne romanen fra start til mål. Du befinner deg i en urovekkende transe, og blir sittende som på nåler når Zoe og Kelly hver for seg og sammen prøver å finne ut av mysteriets kjerne: At noen ser deg uten at du vet det og får tilgang til informasjon om deg og dine rutiner. Noe som de igjen kan benytte til fordel for sine mørke behov. Jeg ser deg er en perfekt miks av privatlivets dunkle nag og vågalt politiarbeid. Og å pendle til jobb blir aldri det samme igjen ...

 Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

a good read – en vellykket og ikke minst underholdende psykologisk thriller. Å møte blikket til en fremmed på t-banen eller trikken blir ikke det samme etter dette.
Tom Egeland, VG

Andre utgaver

Jeg ser deg
Bokmål Ebok 2017
Jeg ser deg
Bokmål Lydbok-CD 2017
Jeg ser deg
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Jeg ser deg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Jeg ser deg
Bokmål Heftet 2017
Anmeldelser Jeg ser deg

«Imponerende og original … Urovekkende tett opp til virkeligheten.»
The Times

«En fullendt roman … fengslende … genial.»
Sunday Times

Fantastisk skummel. Fikk meg til å se meg over skulderen hver gang jeg tok T-banen.
Fiona Barton, forfatter av Enken

«Jeg ser deg skiller seg ut fra mengden med perfekt intrige og et øye for detaljer … sender tilfredsstillende grøss gjennom leseren. Jeg elsket den!»
Renée Knight forfatter av Avslørt

Til toppen

Utdrag

Jeg ser deg. Men du ser ikke meg. Du er oppslukt av boken din; en paperback med en jente i rød kjole på forsiden. Jeg ser ikke tittelen, men det spiller ingen rolle, de er alle like. Hvis det ikke er gutt møter jente, så er det gutt forfølger jente. Gutt dreper jente.

Jeg er ikke blind for ironien her.

På neste stopp bruker jeg strømmen av nye passasjerer som unnskyldning til å flytte meg nærmere deg. Du holder deg i en av stroppene midt i vognen, har boken i én hånd og blar om med en dreven tommel. Vi er så nærme nå at jakkene våre berører hverandre, og jeg kan lukte basenoten av vanilje i parfymen din; en duft som kommer til å forsvinne lenge før du går fra jobb. Noen kvinner går på toalettet ved lunsjtid for å fikse på sminken og spraye litt mer parfyme. Men ikke du. Når jeg ser deg igjen etter jobb, kommer den mørkegrå øyensminken til å være forvandlet til mørke, trøtte ringer under øynene, og leppestiften vil ha avsatt seg på utallige kaffekopper.             

Likevel er du pen, selv etter en lang dag. Det betyr mye. Riktignok handler det ikke alltid om skjønnhet. Av og til har de eksotisk utseende, store bryster eller lange bein. Av og til er de stilige og elegante – skreddersydde, marineblå bukser og lysebrune hæler – og av og til er de frekke og vulgære. Horete, til og med. Variasjon er viktig. Selv den fineste biffen blir kjedelig hvis man spiser den hver dag.

Håndvesken din er større enn gjennomsnittet. Som regel bærer du den over skulderen, men når det er stor trengsel på toget – som det er på denne strekningen – setter du den på gulvet, mellom beina. Den har glidd opp, slik at jeg kan se inn. En lommebok – mykt, brunt kalveskinn med forgylt haspe. En hårbørste med blonde hårstrå hengende fra busten. Et handlenett som er pent rullet sammen til en ball. Et par skinnhansker. To eller tre brune konvolutter er revet opp og stappet ned i vesken sammen med brevene. Dette er post som du har snappet opp fra dørmatten etter frokost og åpnet på perrongen mens du ventet på det første toget. Jeg strekker på nakken for å lese hva som står på den øverste konvolutten.

Så jeg kan finne ut hva du heter.

Ikke at det betyr noe: Man trenger ikke navn i den type forhold som vi to kommer til å ha.

Jeg tar frem telefonen og sveiper oppover for å starte kamerafunksjonen. Så snur jeg meg mot deg og zoomer med tommelen og pekefingeren til ansiktet ditt dekker hele skjermen. Hvis noen legger merke til meg nå, vil de tro at jeg bare legger ut et bilde fra reisen min på Instagram eller Twitter. Hashtag selfie.

Et stille klikk, og så er du min.

Idet toget kommer inn i en sving, slipper du stroppen og bøyer deg for å løfte vesken, uten å ta blikket fra boken. Hvis jeg ikke kjente deg bedre, ville jeg trodd at du hadde oppdaget sniktittingen min og ville flytte vesken vekk fra meg, men det er ikke grunnen. Svingen i jernbanesporet varsler simpelthen at vi nærmer oss stoppet ditt.

Du liker virkelig denne boken. Som regel slutter du å lese mye tidligere, når du er ferdig med et kapittel, pleier du å legge på plass postkortet du bruker som bokmerke. I dag leser du videre mens toget kjører inn på stasjonen. Og videre mens du skumper deg i vei gjennom døren og sier «unnskyld meg» og «beklager» et dusin ganger. Selv da du går mot utgangen fortsetter du å lese, mens du stadig løfter blikket så du ikke skal krasje inn i noen.

Du leser fremdeles.

Og jeg iakttar deg fremdeles.  

Til toppen