Ikke forlat meg (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202331900
Omtale Ikke forlat meg

For 17-åringen Aksel Morander blir møtet med Amalie selve vendepunktet i livet. Ikke bare opplever han forelskelsens store eventyr, han introduseres også for en ny og fremmedartet verden som får ham til å se med andre øyne på alt rundt ham. Som i en rus løftes unggutten ut av seg selv, sin ensomhet og sitt personlige mørke. Det er en omvurdering av alle verdier, en innvielse til alt som gjør livet verdt å leve. Men i skyggene av den store kjærligheten truer sjalusien og redselen for å bli forlatt.

En intens roman om ensomhet og opprivende lidenskap, der historien blir fortalt baklengs, frem mot den skjebnesvangre begynnelsen

 

Sæterbakkens forfatterskap er langt, ja, det runder 25 år as we speak, og alt vi kan håpe på er at han fortsetter å skrive den ene djevelske - og djevelsk velskrevne romanen etter den andre.
- Susanne Christensen, Klassekampen


Uhyre velskrevet av Stig Sæterbakken om et stort, personlig mørke
Ikke forlat meg er en roman som nærmer seg det fullendte i form. Med eleganse og letthet serveres en kompleks historie - om eksistensiell ensomhet og avsondrethet, indre raseri og mørke.
- Maya Djuve Troberg, Dagbladet


(...) at det fantes egentlig ingen annen måte å skrive akkurat denne historien på. Nettopp der ligger dens sterke originalitet.
Det er dyktig gjort. Og det er fascinerende, skjønt alt annet enn behagelig.
- Kjell Olaf Jensen, Dagsavisen


Stig Sæterbakken slår ei tematisk renneløkkje om forfattarskapen og strammar til
Ikke forlat meg er Sæterbakkens niande roman, og aldri har han gått lenger i å skildre den totale, utmattande og sjølvdestruktive isolasjonen. (...)Språket er presist og ugjenkalleleg sæterbakkensk. Ikke forlat meg er ei bønn frå innsida av angstkvadratet, boren fram i laust samanvovne, men strengt uthogne fragment.
- Nora Simonhjell, Morgenbladet


Intens og uhyggelig skildring av et ødelagt sinn.

Stig Sæterbakkens niende roman er en effektiv og uhyggelig skildring av et ungt sinn i ferd med å gå til grunne, tilsynelatende av kjærlighetssorg, men også av sjalusi ute av kontroll (...) Ikke forlat meg  er et eksempel på hvordan god litteratur overskrider moralske stengsler uten dermed å bli umoralsk.
- Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende


Stormfulle høyder
Sæterbakken får fint frem dynamikken og maktspillet mellom den sjalu og sjalusiens objekt, samtidig som språket hever denne kjente historien godt opp fra det alminnelige. Romanens språk vil gjerne være følelsessterkt, ja, nærmest sentimentalt, i betydningen rå følelser uten filter. Samtidig er det en presisjon her som balanserer det hele, følelsene får lov å velte frem, men holdes samtidig i sjakk av formen.
- Ane Farsethås, Dagens Næringsliv


Det var slik denne boka måtte forteljast. Såleis har Ikke forlat meg vorte ein sterk og vellukka roman.
- Odd W. Surén, Dag og Tid

God og ubehagelig roman om sjalusiens ødeleggende kraft.
Stig Sæterbakken skriver sjelden behagelige, men nesten alltid viktige og gode romaner. (...) Romanen er kompromissløs, og et godt stykke unna den typiske, ufarlige, sorgmuntre oppvekstskildring vi liker å lese, uten at vi skal la være å lese av den grunn. På ingen måte.
Ikke forlat meg er nok en sterk roman fra Stig Sæterbakken.
- Ørjan Greiff Johnsen


Forelskelse og ubehag
Og Sæterbakkens gjennomarbeidede språk, i skjæringspunktet mellom det realistiske og det litterære, er stadig en fornøyelse å lese.
- Truls Gjefsen, Gudbrandsdølen Dagningen

Til toppen

Andre utgaver

Ikke forlat meg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Ikke forlat meg
Bokmål Ebok 2011