Hulemannen (Innbundet)

kriminalroman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 350
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205455573
Omtale Hulemannen

Strøkent kaliber

Å skrive krim som engasjerer utover å finne ut hvem som gjorde det, er en sjelden kunst. Jørn Lier Horst kan kunsten. Hans nye roman, Hulemannen, bør leses av alle som elsker god, velskrevet krim. Den er rett og slett en formidabel start på høstens krimkalas.

Herlig med krim der forfatteren ikke benytter seg av medieaktuelle forbrytelser for å få lesere. Lier Horst viser et blikk for det tidløse i plottet som er sjelden kost. Her er forbrytelsene, ofrene, gjerningsmannen og etterforsker William Wisting i fokus.

Dødens ankomst
Det begynner med at døden melder sin ankomst i William Wistings eget nabolag. Viggo Hansen har sittet død foran et flimrende TV-apparat i fire måneder. Så blir et lik funnet på et hogstfelt i nærheten, også det har ligget i flere måneder uten å bli funnet. Når liket undersøkes, har det forbindelse til saker av et helt annet omfang enn Wisting har erfaring med fra før. I tillegg flytter datter Line, som jobber i VG, hjem. Hun vil lage et portrett av Viggo Hansen, en mann som aldri var til stede i noen andres tanker.

Et liv i mørket
En solid politietterforskning fører Wisting i retning av en seriemorder som ikke skyr noe for å utføre det som må utføres. I sin misgjerning tar han identiteten til mennesker som har levd stille og isolert hele livet. Folk legger ikke merke til at de blir borte, og som et uhyre inntar seriemorderen ny personlighet og blir det politiet kaller en hulemann. Et menneske på flukt som til slutt finner et hult liv. De fyller bare et tomrom og lever videre med alle sine grusomme misgjerninger.

Forfedre fra Norge?
Saken antar etter hvert sånne dimensjoner at FBI involveres. En massemorder, på listen over de ti mest ettersøkte i USA, forsvant for over tjue år siden, siden har ingen sett han. Er det virkelig mulig at han er i Norge, der han har sine forfedre? Når Wisting og teamet begynner å sjekke, finner de et lik gjemt i en brønn, og etterforskningen viser at flere kvinner er forsvunnet i området der de leter. Nå skrus tempoet ytterligere opp, og vi er med på en uhyggelig jakt på massedrapsmannen. Lines research om Viggo Hansen viser seg i tillegg å være livsfarlig, og i en forrykende sluttscene krysses far og datters veier på en måte de aldri skulle trodd var mulig ...

Helstøpt krim
Det er mange grunner til at Jørn Lier Horst har forsynt seg grovt av priser de siste årene. Det er befriende å lese krim uten språklig dilldall og virkelighetsfjerne fiksfakserier. Her er det troverdige spor og blindspor, ingen oppkonstruerte hendelser, en sammenheng til å tro på, høyt tempo og miljø og karakterer så levende at hele natten din går med, enten du vil eller ikke. Skildringen av forholdet mellom far/datter og politi/media er også med på å gjøre Hulemannen til helstøpt krim av strøkent kaliber.

Av Bernt Roald NilsenLier Horsts nye krim er en spennende miks av journalistikk og politiarbeid.
- VG (Terningkast 5)

Til toppen

...en god kandidat til nye litteraturpriser
Tvedestrandposten

Andre utgaver

Hulemannen
Bokmål Ebok 2013
Hulemannen
Bokmål Heftet 2015
Hulemannen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021

Flere bøker av Jørn Lier Horst:

Utdrag

Wisting lente seg tilbake i stolen. Halsen var tørr. Han rensket den som for å si noe, men ble sittende og lytte til den dempede stillheten.
«Det er mer,» sa Mortensen og rakte ham det siste arket.
Det var en komparativ saksanalyse. I tillegg til de seks drapene Robert Godwin formelt var siktet for, opererte etterforskerne fra FBI med en liste over 17 mulige andre ofre.
Wisting gløttet opp mot Mortensen før han fortsatte å lese. Det var snakk om 17 saker som hadde status som forsvinningssaker. Det handlet om unge kvinner som hadde ferdes langs motorveinettet der Godwin hadde operert. De var meldt savnet i tidsrommet etter at avisene skrev om DNAprofilen som hadde satt politiet på sporet av The Interstate Strangler og fram til Robert Godwin ble etterlyst. Etterforskerne hadde ikke trukket noen konklusjon, men det var åpenbart at The Interstate Strangler ikke hadde sluttet å drepe etter at avisene skrev om ham, han hadde bare sørget for at ofrene ikke ble funnet.
Wisting ga det siste arket videre og ble sittende taus mens Hammer leste ferdig. Han så hvordan innholdet fikk det til å rykke i en muskel på kinnet til den erfarne etterforskeren. Så flyttet han blikket bort mot Mortensen.
«Tror du det er ham vi har funnet?» spurte han.
«Beskrivelsen stemmer med den foreløpige obduksjonsrapporten,» svarte kriminalteknikeren og trakk til seg arket med bildet av Robert Godwin.
«Normal kroppsbygning, mørk blondt hår, 60 år, 184 cm høy, om lag 80 kilo,» leste han.
Nils Hammer la fra seg den siste siden i samlerapporten og ristet på hodet.
«En amerikansk seriemorder som ender opp under et norsk juletre?» oppsummerte han.

Til toppen

Om forfatter Jørn Lier Horst

Vinner av Bokhandlerprisen 2011, og Rivertonprisen og den skandinaviske Glassnøkkelen 2012

Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere. Lier Horst arbeider som etterforskningsleder i Larvik, der han har vært siden 1995, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet.

Han fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011. I 2012 mottok han Vestfold fylkes Litteraturpris, samt Rivertonprisen og prisen for beste skandinaviske krim, Glassnøkkelen.

Til toppen