Hevnen (Innbundet)

Serie: Tony Hill & Carol Jordan 7

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Jacko Vance, seriemorderen som formet profiler Tony Hills liv, er tilbake. Mer utspekulert og grusom enn noensinne. Hevnens time er kommet …

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Retribution
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Tony Hill & Carol Jordan
Serienummer: 7
ISBN/EAN: 9788202388485
Kategori: Hardkokt krim
Omtale Hevnen

I løpet av profileringsekspert og psykolog Tony Hills karriere, er det én seriemorder som har vist seg spesielt uhyggelig og fryktinngytende: Jacko Vance. Den samvittighetsløse sosiopaten har sittet fengslet i over ti år da han klarer rømme. Noen skal unngjelde for årene han sittet innesperret: Tony Hill, og hans kollega, politietterforsker Carol Jordan. De vet ikke når og hvordan han vil slå til, men det vet at de kan frykte det aller verste.

Til toppen

Andre utgaver

Hevnen
Bokmål Ebok 2012
Hevnen
Bokmål Heftet 2013
Det tapte testamentet
Bokmål Ebok 2014
Hevnen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Hevnen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Val McDermid:

Anmeldelser Hevnen

«Val McDermids tjuefemte roman er oppsiktsvekkende god, men bør ledsages av en helseadvarsel. Den er virkelig skremmende.»
The Times

«Brilliant ... oppsiktsvekkende ... uforglemmelig». 
Guardian

«… spenningsfylt fra begynnelse til slutt.» 
Irish Independent 

«Å skrive en gnistrende god bok er vanskelig. Å skrive 25 er et mirakel. Det er det Val McDermid har fått til i løpet av sin karriere, og det er derfor hun er en høyt elsket legende i den litterære verden … tempoet er feilfritt og de ulike handlingstrådene flettes sammen på ekspertmaner … en strålende kriminalroman.» 
Sunday Express

«Vanskelig å legge fra seg.»
Shelf-Awareness

«... bygger seg opp som en tsunami. Liker du å bli skremt, er McDermid perfekt for deg.»
Booklist

«Det er kanskje passende at McDermid i sin tjuefemte roman har valgt å vende tilbake til sin mest uhyggelig morderiske skapning, Jacko Vance.» 
Daily Mirror 

«Skrivestilen er stram, og plottene har et drivende tempo.» 
Scotsman 

«Det er et bevis på McDermids ferdigheter som forteller at hun bevisst skaper en trio av sentrale karakterer som grunnleggende sett er ute av stand til å føle empati i konvensjonell forstand, men at hun likevel klarer å opprettholde leserens sympati helt fram til den kaldt brutale avslutningen.»
Irish Times 

«McDermid lar det stå til, og leverer en fortelling som fyker av sted.» 
Herald

Til toppen

Utdrag

Det var ingen bestemt grunn til at Tony skulle bli oppskaket av å få en telefon fra Piers Lambert. Men erfaringen hans var at når fremstående embetsmenn selv ringte, betydde det aldri noe hyggelig. «Du først,» sa han. «Det er dine tellerskritt.»

«Jeg er redd jeg har noe ganske urovekkende å fortelle,» sa Lambert.

Au. Når menn som Lambert brukte ord som «ganske urovekkende», var det i situasjoner hvor de fleste ville grepet direkte til «marerittaktig», «knusende» eller «infernalsk». «Og hva er det for noe?»

«Det har med Jacko Vance å gjøre.»

Tony hadde ikke hørt navnet på flere år, men fortsatt ble han uvel av det. Jacko Vance var en psykopatisk sjarmør uten fnugg av samvittighet. Det samme kunne sies om mange Tony hadde vært borti på den mørke siden av menneskenes atferd. Men Vances destruktivitet hadde flerret seg gjennom lovende takter Tony selv hadde sett. Vance hadde knust tillit på måter de færreste kunne ha forestilt seg før det ble kjent hvor uhyggelig fordervet han var. Medfølelse og innlevelsesevne var prinsippene Tony alltid hadde prøvd å benytte i sitt faglige liv. Men blant de mange rovdyrene som hadde prøvd å ta fra ham de egenskapene, hadde Jacko Vance kommet nærmest. Om Jacko Vance hadde ikke Tony lyst til å høre annet nytt enn en nekrolog. «Hva er skjedd?» spurte han; stemmen var ru av engstelse.

«Han har visstnok rømt fra fengselet.» Piers hørtes beklagende ut. Tony kunne forestille seg det plagede smilet hans, de bekymrede øynene og hvordan han kjente på slipsknuten for å berolige seg. Akkurat da hadde Tony mest lyst til å gripe det slipset og dra hardt.

«Rømt? Hvordan faen kunne det skje?» Sinnet grep ham; null til hundre og femti på sekunder.

«Han byttet plass med en annen fange som hadde kvalifisert seg for arbeidsdagperm. Han skulle være på en fabrikk i området denne dagen. Sosialarbeideren som skulle fulgt ham, var ikke på jobb. Det var visstnok slik at Vance angrep sjåføren i drosjen som kjørte ham til fabrikken, og så stakk han av i drosjen.»

«Men herregud!» ropte Tony. «Hva i helvete gjorde han i nærheten av den kategorien fanger som kan kvalifisere seg for arbeidsdagperm? Hvordan kunne det skje?»

Lambert kremtet. «Han har vært i terapifløyen ved Oakworth et par måneder nå. En mønsterfange, hevder alle. Det har han vært i årevis.»

Tony åpnet og lukket munnen et par ganger, han lette etter de rette ordene, men fant dem ikke.

«Det var ingenting som tydet på at Vance hadde planlagt noe,» fortsatte Lambert like glatt og uberørt.

Tony fant mål og mæle. «Piers, kan du forklare hva i helvete Vance gjorde i en terapifløy? Han satt på livstid, for svingende. Hvorfor opptar han plass i en rehabiliteringsordning beregnet på folk som angrer sine synder? Folk som er på vei mot løslatelse? Folk som har en fremtid utenfor murene? Svar meg!»

Til toppen

Om forfatter Val McDermid

Val McDermid (f.1955) vokste opp i Kirkcaldy på Skottlands østkyst. Hun studerte engelsk i Oxford. I seksten år arbeidet hun som journalist. Nå er hun forfatter på heltid og bor i Cheshire. Hennes første bok på norsk var Retterstedet (2000). I tillegg til å storme bestselgerlistene har bøkene hennes vunnet en rekke priser. Den fornemste av dem er 1995 Gold Dagger for årets beste kriminalroman. Den fikk hun for Sirenenes sang.

Til toppen

Bøker i serien