Formildende omstendigheter (Innbundet)

kriminalroman

Serie: Mikael Brenne 8

Forfatter:

Meningsløs vold, underslag og narkotika har preget forsvarsadvokat Mikael Brennes hverdag lenge. Nå ønsker han seg en annerledes sak – en sak hvor jussen er utfordrende og spennende. Men kanskje ønsker han seg for mye denne gang. Det er nemlig ikke bare jussen som er utfordrende i den nye saken Mikael Brenne får på bordet i Formildende omstendigheter. Løgner og dype hemmeligheter ligger som et tungt bakteppe, og det viser seg at denne saken setter både Mikael selv og folk han bryr seg om i stor fare.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 359
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Serie: Mikael Brenne
Serienummer: 8
ISBN/EAN: 9788205526747
Kategori: Tradisjonell krim og Nordisk krim
Omtale Formildende omstendigheter

Farlig engasjement

Meningsløs vold, underslag og narkotika har preget forsvarsadvokat Mikael Brennes hverdag lenge. Nå ønsker han seg en annerledes sak – en sak hvor jussen er utfordrende og spennende.

Men kanskje ønsker han seg for mye denne gang.

Det er nemlig ikke bare jussen som er utfordrende i den nye saken Mikael Brenne får på bordet i Formildende omstendigheter. Løgner og dype hemmeligheter ligger som et tungt bakteppe, og det viser seg at denne saken setter både Mikael selv og folk han bryr seg om i stor fare.

Løgner og hemmeligheter

På advokatkontoret får Mikael Brenne besøk av en kvinne som vil anmelde mannen sin for vold og trusler. Til tross for at dette ikke er riktig sak for en forsvarsadvokat, bestemmer han seg for å hjelpe kvinnen.

Kort tid senere blir kvinnens ektemann funnet drept i deres felles hjem, med kvinnen som eneste person på stedet. Hun hevder å ha handlet i nødverge, og Mikael Brenne tror han står overfor en trist, men relativt enkel sak. 

Men ingenting er slik det ser ut i Rivertonpris-vinner Chris Tvedts nye kriminalroman Formildende omstendigheter.

Nytt liv som pappa

Mikael Brenne har blitt samboer med Synne og pappa til lille Thomas. Og som en del av det nye livet har han lovet Synne å legge igjen jobben på kontoret. Men kanskje er det nettopp den nye tilværelsen som småbarnsfar som gjør at Mikael har et ekstra sterkt behov for å stille opp for dem rundt seg. Og i Formildende omstendigheter er det mange som trenger ham.

Familievold?

Det som ser ut til å være en sak om familievold, er bare starten på noe Mikael Brenne tror er over, lenge før den egentlig har begynt. Løgnene er flere og hemmelighetene mørkere enn Brenne noen gang kunne forestille seg.

For hvor mye holder egentlig kvinnen han prøver å hjelpe skjult for ham?

Og hvorfor har fru Sørensen, advokatkontorets ellers så sindige resepsjonist, begynt å oppføre seg så merkelig?

Brutte løfter

Formildende omstendigheter er den åttende krimromanen med Mikael Brenne i hovedrollen, og den noe utradisjonelle forsvarsadvokaten gir som vanlig alt for å vinne sakene han jobber med.

Men denne gang handler det ikke bare om å vinne saken, det handler om å løse den. Og når politiet ikke ser ut til å gjøre nok, tar Mikael Brenne saken i egne hender.

Hjemme sitter Synne med den 4 1/2 måneder gamle sønnen deres Thomas. Og Mikaels løfter om å legge igjen jobben på kontoret er for lengst brutt.

Overraskelser i kø

Det er ingen tilfeldighet at Chris Tvedt skriver advokatkrim. Som tidligere forsvarsadvokat kjenner han både yrket og miljøene godt, og det merkes.

Et sted i boken reflekterer hovedpersonen Brenne selv over at en rettssak kan være lammende, nøktern, grå og langsom. Det er ikke tilfelle i denne boken. Chris Tvedt evner å skape en helt spesiell nerve og spenning i rettssalen.

Men også utenfor rettssalen lar han Mikael Brenne boltre seg i actionscener og lysskye miljøer, der vendepunktene og overraskelsene står i kø.

Formildende omstendigheter er en intens og medrivende kriminalroman. Med mange lag og flere uventede dreininger holdes spenningen oppe til siste side.

 

Boken er presentert av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Andre utgaver

Formildende omstendigheter
Bokmål Ebok 2019
Formildende omstendigheter
Bokmål Heftet 2020
Formildende omstendigheter
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Chris Tvedt:

Intervju

Jeg vet hva jeg skriver om

Chris Tvedt vet hvordan serien om Mikael Brenne skal slutte og har for lengst skrevet den aller siste siden om hovedpersonen sin. Den siden er heldigvis ikke med i hans åttende bok om forsvarsadvokat Mikael Brenne: Formildende omstendigheter.

Hvilken sak får Brenne på bordet denne gang?

Utgangspunktet er at han blir oppsøkt av en kvinne som har blitt slått og truet av mannen sin. Det er ikke en sakstype Mikael Brenne pleier å befatte seg med, allikevel sier han ja til å ta saken. Etter hvert utvikler det som begynte som trist men ordinær familievold, seg til noe helt annet.

Hvordan skiller Formildende omstendigheter seg fra tidligere Brenne-bøker?

Kanskje er det litt mer fokus på privatlivet hans enn tidligere, noe som er naturlig siden han har fått både barn og samboer. En annen forskjell er at jeg i større grad enn før skifter synsvinkel, altså forteller historien gjennom ikke bare Mikael Brennes, men også noen av de andre karakterenes, perspektiv. Det gir større muligheter for å skape dynamikk, variasjon og spenning.

Kan du si litt om Mikaels reise på det private plan i denne boken, uten å røpe for mye?

Ingen kan være forberedt på å få barn. Babyer er små atombomber for etthvert parforhold, det er alt jeg kan si.

Hva var det vanskeligste i arbeidet med Formildende omstendigheter?

Uten tvil å skrive om forhandlingen i Lagmannsretten. Grunnen til det er at mens rettssakene i tidligere bøker alltid har dreiet seg om konkrete bevisspørsmål av typen hvem er morderen, så er det jussen som står i fokus denne gangen. Det viste seg at det var temmelig vanskelig å skrive spennende og medrivende om et juridisk tolkningsspørsmål, selv om problemstillingen – når er det lov å ta livet av et annet menneske – er uhyre interessant. Men jeg tror jeg kom i mål med det også!

Og det morsomste?

Det er alltid gøyest å jobbe med plot. Da kan jeg, med god hjelp av min kone, være kreativ og leken. Selve skrivingen kan ligne betenkelig på en jobb, selv om det kan være en svært tilfredsstillende jobb.

Hvor mye visste du om alle vriene og utviklingen i boka da du startet?

Jeg visste en god del, særlig om de første to tredjedelene. Slutten lå som vanlig skjult i tåke, bortsett fra på et par avgjørende punkter, men da jeg først begynte å skrive den siste delen gikk det forbausende lett. Underbevisstheten min hadde tydeligvis jobbet hardt, for det kjennes som om alle bitene kom på plass nesten av seg selv. Det var en glede – og en lettelse. Jeg er aldri helt sikker på om jeg klarer å lande plotet før siste punktum er satt.

Noe som overrasket deg i skriveprosessen?

Jeg har en ny bifigur, en eks-skurk ved navn Gard Holmvik. Jeg visste at han skulle ha en rolle, men ikke at den skulle bli såpass viktig.

Noe som tvang seg frem?

Mange av kvinnene i denne boken har på en eller annen måte vært mishandlet eller behandlet dårlig av menn. Det ble mer og mer tydelig i løpet av skrivingen at dette var et gjennomgangstema i boken.

Du har tidligere hentet inspirasjon fra virkelige saker. Gjør du det også denne gang?

Egentlig ikke, bortsett fra at en sidehistorie bygger på noe som en venninne av en venninne opplevde, samt at den nevnte eks-forbryteren Gard Holmvik er løselig inspirert av en virkelig person. Jeg visste imidlertid at bokens omdreiningspunkt var straffelovens bestemmelse om nødverge, og på akkurat det området har det vært noen virkelig oppsiktsvekkende rettssaker opp gjennom årene. Om jeg ikke akkurat kunne bruke noen av dem direkte, ga de i hvert fall inspirasjon og ideer.

Kan du si noe om Mikael Brennes fremtid?

Jeg vet hvordan serien skal slutte, og jeg har for lengst skrevet den aller siste siden om Mikael Brenne. Akkurat hvor mange bøker det vil bli vet jeg ikke i dag, men årets bok er den åttende i serien og jeg må i hvert fall runde ti, har jeg tenkt. Gunnar Staalesen har skrevet nitten om Varg Veum, han når jeg aldri igjen.

Hvorfor ble navnet Mikael Brenne?

Ideen til det navnet fikk jeg fra Bibelen. Det er erkeengelen Mikael som kaster Lucifer ut av himmelen ifølge Johannes' åpenbaring, derfor tenkte jeg at det var et bra navn på en som skal kjempe for rettferdighet. Etternavnet indikerer at han kan bli temmelig engasjert i sakene sine.

Du har selv jobbet som forsvarsadvokat. Som forfatter med en advokat i hovedrollen, hva er fordelene og ulempene med å ha denne bakgrunnen?

Fordelen er den åpenbare at jeg vet hva jeg skriver om. Derfor tror jeg at bøkene får en autentisk nerve, særlig scenene fra rettssalen.

Ulempen er at jeg kan (eller i hvert fall kunne) for mye juss. Det medfører en evig risiko for å bli belærende og kjedelig, noe som selvsagt er en dødssynd for en krimforfatter.

 

Chris Tvedt er intervjuet av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Utdrag

«Hei, jeg er Mikael Brenne,» sa jeg.

            «Takk for at du ville ta imot meg uten avtale,» sa hun.

            «Det går bra,» sa jeg og slo ut med hånden for å vise at hun kunne ta plass i en av klientstolene. Selv gikk jeg og satte meg bak skrivebordet. Hun tok av seg kåpen og hengte den over stolryggen før hun satte seg med bena samlet og hendene i fanget, en tilsynelatende avslappet stilling. Likevel var det noe anspent over henne, eller en slags stahet, som om hun anstrengte seg for ikke å bryte sammen. At hun ikke på noen vilkår kunne tillate seg å gi etter.

            «Jeg forsto at det gjaldt et drapsforsøk,» sa jeg forsiktig.

            Nina Sunde nikket. «Det stemmer.»

            «Din ektemann, forsto jeg?»

            «Ja. Vil du ta saken?»

            «Ja, i utgangspunktet er jeg positiv,» sa jeg. «Men du må være klar over at det til syvende og sist er din manns avgjørelse.»

            Hun så forvirret ut. «Hva mener du?»

            «Det er siktede som selv må velge forsvarer. Du kan ikke gjøre det for ham, selv om dere er gift. Det er fullt mulig at han allerede har engasjert en advokat.»

            Allerede før jeg var ferdig, begynte hun å riste på hodet. «Nei, nei, det er ikke slik. Jeg vil ikke at du skal forsvare Jarle.»

            Det var min tur til å bli forvirret. «Jeg trodde ... sekretæren min sa at det gjaldt et drapsforsøk.»

            «Ja. Min mann prøvde å drepe meg i går.»

            Ordene sank langsomt inn. Jeg hadde misforstått alt. Nina Sunde var ikke kommet for å skaffe hjelp til sin mann, tvert imot. Hun var selv offeret.

            «Jeg skjønner,» sa jeg. «Men da vet jeg ikke helt. Jeg er forsvarsadvokat, ikke ...»

            «Du hjelper bare forbrytere, mener du?»

            «Ikke nødvendigvis, men det er nå engang den type saker jeg pleier å ha.»

«Jeg skjønner,» sa hun og sank sammen i stolen, som om det var blitt for tungt å holde kroppen oppe, som om hun endelig gav opp. Hendene hennes hang urørlig ned langs stolen. «Beklager at jeg har kastet bort tiden din.»

Synet av armene som hang lik brukne vinger, gjorde noe med meg. Jeg reiste meg. «Vil du unnskylde meg et øyeblikk? Jeg er straks tilbake.»

 

Til toppen

Bøker i serien