Flink pike (Innbundet)

Forfatter:

Stian Omland (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 475
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Gone girl
Oversatt av: Omland, Stian
ISBN/EAN: 9788281692374
Kategori: Krim og spenning
Omtale Flink pike

Hvor godt kjenner du egentlig den du tror du elsker og blir elsket av?

Dette spørsmålet må Nick Dunne stille seg på sin femårs bryllupsdag, da hans kone Amy plutselig blir sporløst borte. Politiet mistenker – nærmest av gammel vane – ektemannen. Når de undersøker datamaskinen hans finner de spor av suspekte søk, og venner av hans kone Amy forteller at hun den siste tiden var redd for ham og holdt flere ting hemmelig for ham. Nick bedyrer at han er uskyldig. Han kan heller ikke forklare stadige telefonoppringninger. Men hva med den tilsynelatende bekymringsløse oppførselen hans og den forhøyede livsforsikringen, og fremfor alt, hvor er det blitt av Amy – søte, flinke, uskyldige Amy?

Med sitt varemerke – et suverent fortellergrep, en tidvis beksvart humor, drivende spenning og en dyp innsikt i forkvaklede menneskesinn – har Gillian Flynn skrevet en oppslukende og utspekulert thriller om kjærlighetens uhyggelige vrangside.

Til toppen

Årets beste krim
Adresseavisen

Andre utgaver

Flink pike
Bokmål Heftet 2014
Flink pike
Bokmål Ebok 2013
Gone girl
Bokmål Ebok 2014

Flere bøker av Gillian Flynn:

Anmeldelser av Flink pike

Årets beste krim
- Adresseavisen

«Flink pike har alt. Absolutt alt. Den er nesten uutholdelig spennende. Den har et plot og en konstruksjon så utspekulert og intrikat at jeg bare må gi meg ende over." Terning seks
- Ingvar Ambjørnsen, VG

Forvent å bli hekta!
ELLE

Årets beste krim! Fremragende thriller om hvordan to tilsynelatende lykkelige mennesker skaper mistillit og avsky for hverandre ... slutten er usedvanlig overrumplende og vil mane til så mange ettertanker at sjansen for å begynne å lese boken på nytt, umiddelbart, er stor.
-
 Adresseavisen, (Terningkast 6)

Solid thrillerhåndverk ... Flink pike har alt som skal til for å holde leseren i ånde.
- NRK Kulturnytt

Snedig konstruert thriller.
- Stavanger Aftenblad

"Årets beste krim! Fremragende thriller om hvordan to tilsynelatende lykkelige mennesker skaper mistillit og avsky for hverandre … slutten er usedvanlig overrumplende og vil mane til så mange ettertanker at sjansen for å begynne å lese boken på nytt, umiddelbart, er stor."
Stein Roll i Adresseavisen

"Jeg kan ikke huske sist jeg leste en spenningsroman som så til de grader trollbandt meg som denne.Flink pike, eller Gone Girl, som er dens opprinnelige tittel, har alt. Absolutt alt. Den er nesten uutholdelig spennende. Den har et plot og en konstruksjon så utspekulert og intrikat at jeg bare må gi meg ende over. Dertil kommer at boken er skrevet av en forfatter med et språk og en observasjonsevne som er helt fabelaktig. Og som om ikke dette kunne være nok, er den også rasende morsom. Det er ikke ofte jeg ler høyt av en krim, men «Flink pike» fikk meg til å skoggerle gang på gang.

HAR ALT: - Flink pike har alt. Absolutt alt. Den er nesten uutholdelig spennende. Den har et plot og en konstruksjon så utspekulert og intrikat at jeg bare må gi meg ende over.Til sammen gir dette en nesten fem hundre siders underholdningsgigant. Jeg vet at det høres forferdelig ut, og jeg ber om tilgivelse for at jeg setter det på papiret. Men dersom du bare har tenkt å lese en eneste kriminalroman dette året, så velg denne."
Ingvar Ambjørnsen

Dagens Næringsliv anmeldte den amerikanske utgaven sommeren 2012:«Historien om samlivet mellom Nick og Amy er som å lese Dante i revers: Fra himmelen via skjærsilden, lukt ned i inferno. Gillian Flynn har med tre romaner etablert seg i det absolutte toppsjiktet av amerikanske thrilerforfattere, og ‘Gone girl’ (Flink pike) er det foreløbige høydepunktet. Intelligent, skremmende og skrekkelig morsomt.» – Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

"Skarp som en ishakke... spektakulært snedig... imponerende utspekulert." - New York Times

Til toppen

Om forfatter Gillian Flynn

Flink pike er Gillian Flynns definitive gjennombrudd i Norge. Dette er hennes tredje krimroman, og hun har har toppet New York Times bestselgerliste lenge: Bare i USA har hun solgt over tre millioner bøker! Flynn er utgitt i 28 land, og bor i Chicago med sin mann, sønn og en gigantisk, svart katt ved navn Roy. Hun er opprinnelig fra Missouri, der mye av handlingen i Flink pike er lagt.

Til toppen

Intervju

Slett ingen snill pike

Gillian Flynn er opptatt av at kvinner også har sine mørke sider. At kvinner også kan være aggressive. Ikke bare gode, omsorgsfulle og moderlige.

På hjemmesiden skriver hun at hun aldri var noen snill pike, og må jobbe hardt for å være såkalt god. Kvinnelig aggresjon er like naturlig som mannlig, kvinner er bare flinkere til å holde den i sjakk.

Mer komplisert
– Jeg tror vi er mer psykologiske, mer analyserende. Kvinnesinnet er mer komplisert, vi har vanskeligere enn menn for å gå videre har når vi først har fått en fiende. Det har både negative og positive bivirkninger, det kan for eksempel være veldig slitsomt å gå rundt og bare være god, ifølge Flynn.

Utgitt i 28 land
Hennes tredje roman Flink pike, hennes definitive gjennombrudd i Norge, har toppet New York Times bestselgerliste lenge, og solgt over tre millioner eksemplarer i USA. Flynn er utgitt i 28 land, og bor i Chicago med sin mann, sønn og en gigantisk, svart katt ved navn Roy. Hun er opprinnelig fra Missouri, der mye av handlingen i Flink pike er lagt.

Fantasifull barndom
Født i Kansas, datter av to professorer i litteratur og film. En god barndom med drøssevis av bøker og filmer. Snadder for fantasien, med andre ord. Etter å ha tatt journalistikk og engelsk på University of Kansas, gikk turen til Chicago, der hun tok master i journalistikk og fant ut at hun var for pinglete til å bli det hun ville: Jobbe som krimreporter.

Lite til felles
Plotet i Flink pike var det mest utfordrende. Å holde orden på hvem som hadde gjort og sagt hva og når, ifølge Flynn. Å skape karakterer er lettere, for å få til det skriver hun om barndommen til karakterene, ting de har gjort og skrevet, uten at det skal med i romanen. Hun synes synd på hovedkarakteren i Snill pike, Amy, og mener selv hun ikke har mye til felles med henne. Amy har aldri følt motgang, det meste i livet har vært enkelt, inntil hun opplever den store nedturen, uten å ha reell kontakt med ektemannen Nick.

Tre romaner
Hun dro til New York, og skrev for Entertainment Weekly i ti år. De første seks årene om filmer fra hele verden, de fire siste årene om TV-serien The Wire. I 2006 debuterte hun som forfatter med Åpne sår, som gav henne to Dagger-priser. I 2009 kom Mørke rom, en New York-bestselger som vant flere priser. Flink pike er kalt årets krimsensasjon i USA. Med den har Flynn tatt steget opp i krimlitteraturens ypperste skikt.

Til toppen

Utdrag

DAGEN DA

Når jeg tenker på kona mi, tenker jeg alltid på hodet hennes, særlig formen. Den aller første gangen jeg så henne, var det bakhodet jeg så, og det hadde noe nydelig ved seg, ved vinklene. Som et blankt, hardt maiskorn eller en fossil i et elveleie. Hun
hadde det man i viktoriatiden ville kalt et elegant formet hode. Du kunne lett se for deg hodeskallen. Jeg ville kjent igjen hodet hennes hvor som helst. Og det som er inni. Jeg tenker på det også: sinnet hennes. Hjernen, alle de kveilene, og tankene som piler gjennom kveilene som raske, frenetiske tusenbein. Som et barn forestiller jeg meg at jeg åpner skallen hennes, vikler ut hjernen og gransker den i et forsøk på å fange og holde fast tankene hennes.
Hva tenker du, Amy? Jeg har stilt spørsmålet flere ganger enn noe annet i løpet av ekteskapet vårt, riktignok ikke høyt og riktignok ikke til den som kunne svare. Antakelig samler slike spørsmål seg som mørke skyer over ethvert ekteskap: Hva tenker du? Hvordan har du det? Hvem er du? Hva har vi gjort mot hverandre? Hva kommer
vi til å gjøre?

Til toppen