Ferskenen (Innbundet)

samlede verker

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 238
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205511996
Omtale Ferskenen
Femten mikrokrimromaner og nitti sider sluttnoter. Et overskuddsprosjekt fra Johan Harstad Frode Brandeggen (1970-2014), en ukjent forfatter for de fleste, debuterte i 1992 med den over to tusen sider lange, eksperimentelle romanen Konglomeratisk pust.
Den ble fort glemt.
I årene etter lette Brandeggen iherdig etter en ny form og en ny litteratur, i håp om også å nå et større publikum. Han fant det til slutt, i mikroromanene om Ferskenen, et protestorientert krimprosjekt som tok mål av seg å konfrontere genrens svakheter og plotmessige uthaling. Som våpen valgte han en banal krimhelt som enten allerede er på plass hvor forbrytelsen finner sted, eller som befinner seg i umiddelbar nærhet slik at løsningen raskt kan avsløres. På den måten ville Brandeggen tilby krimlitteratur til folk som ikke har tid til å lese lange bøker eller som hater å lese, men elsker krim. Banal mikrokrim eller genial avantgardisme? Skillet er hårfint og vagt.Denne utgivelsen samler for første gang alle de 15 romanene Brandeggen skrev om Ferskenen, i en utgivelse utstyrt med entusiastiske og utfyllende sluttnoter av den tyske annotatøren Bruno Aigner (1934 -). Dette sier anmelderne: «I disse galopperende tekstkommentarene står Johan Harstad fram både som poeta doctus og homo ludens, en lærd og lekende dikter som med sin tsunami av stadig nye, sprikende referanser til forfattere og bøker, regissører og filmer, musikk og malerkunst oppviser store kunnskaper på mange felt, samtidig som pompøst akademisk alvor uavlatelig punkteres gjennom skeive smil og satiriske finter, løgn og forbannet dikt, tull og tøys av forskjellig slag.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad «Glitrende, hardkokt og banalt. Johan Harstads «Ferskenen» er en perlende humoristisk bok om en høykulturell, utilgjengelig forfatter som begynner å skrive krim.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv «Johan Harstad er både kunnskapsrik og snedig nok til å parodiere så vel den avantgardiske roman helt uten tegnsetting som den superkommersielle gåtekrim-sjangeren. Samfunnsaktuelle tema krysses med harselering, i en burlesk og energisk lek.»
May Grethe Lerum, Bok365.no «Overskuddsprosjekt med uimotståelig sjarm. Herlig satirisk om avantgardeforfatteren som i protest begynner å skrive krim for folk som hater å lese.»
Anne Merethe Prinos, Aftenposten «Glitrende harselas»
Marius Wulfsberg, Dagbladet «Harstad har funne fram til ei snerten blandin gav hard- og ihelkokt krim»
Eivind Myklebust, Klassekampen «Det er tydelig at Johan Harstad har hatt det ordentlig gøy når han skrev Ferskenen.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen «Listig lek med krimsjangeren»
Stein Roll, Adresseavisen

Til toppen