Fasadefall (Innbundet)

Serie: Annika Bengtzon 10

Forfatter:

Dorthe Emilie Erichsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 403
Forlag: Vigmostad Bjørke
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lyckliga gatan
Oversatt av: Erichsen, Dorthe Emilie
Serie: Annika Bengtzon
Serienummer: 10
ISBN/EAN: 9788241909955
Omtale Fasadefall

Fasaden slår sprekker i Liza Marklunds høyaktuelle krim!


En kamp for fasaden
Jakten på det gode liv er for mange det aller viktigste fokuset. Fasaden skal skinne, hus og hjem skal være perfekt, barna vakre og i hjemmestrikkede klær. Men selv de beste hjem har sine hemmeligheter. Når finansmannen og ekspolitikeren Ingemar Lerberg blir funnet grovt torturert i sin egen seng på fasjonable Solsidan, blir Annika Bengtzon satt til å dekke saken.

Hemmeligheter i de beste hjem
Når politiet ankommer åstedet i Lerbergs hjem har de blitt anonymt tipset via nødtelefonen. Solsidans hjem har krakelert, og synet er grusomt. Det siste den høyt respekterte Lerberg klarer å si før han går inn i koma, er «hvor er Nora?». Hans vakre kone er sporløst forsvunnet, og alt tyder på at det var henne gjerningsmennene var ute etter.

Politiet står uten spor i den grove saken; hvorfor vil noen ekspolitikeren og hans kone til livs? Fra Kvällspressens side er i alle fall overskriftene allerede klare: En eventuell død politikers fortid skal graves i og vendes for å finne noen svar. Når Annika stiller spørsmål om den velrennomerte familien i Solsidans nabolag, er ryktene mange og romsligheten trang. Misunnelse og fasade – penger og vellykkethet går ikke godt overens med ryktene og faktaene som etter hvert dukker opp.

«Et menneske kan bare oppfatte en viss mengde smerte. Så besvimer man. Bevisstheten slår seg av, akkurat som sikringen i et overbelastet elektrisk anlegg.»

Global mafia
Det viser seg at Lerbergs politikerkarriere fikk en bråstopp da han for noen år tilbake sto tiltalt for grov skatteunndragelse. Hans vei mot riksdagen endte i en skandaløs dom. Kan Nora ha inngått et samarbeid av den lyssky sorten for å dekke over alle de økonomiske tapene? Hvor langt kan en politikerfrue være villig til å gå for å beskytte det livet hun anser som viktigst? Kan frykten for å tape ansikt, status og penger medføre handlinger som nå har fått de grusomste konsekvenser? Alle vet at det skal mye til for en mor å forlate to barn. Men etterforskningen avdekker flere og flere spor som peker i retning av at Noras kamp for fasaden innebar økonomisk kriminalitet av den globale mafiasorten.

Fullstendig enestående
I Fasadefall følger vi Annika Bengtzons og den unge politikvinnen Ninas ulike tilnærminger til den samme saken. Marklund er helt og fullstendig enestående når hun i vekselvise blikk skreller av lag etter lag inn til kjernen av gåten. Hvor er Nora? Hvem har torturert ektemannen? Ikke bare skriver hun presist om politiets etterforskning eller Annika Bengtzons journalistiske gravemetode som jo er hennes varemerke. Hun løfter også fram kvinner i utsatte posisjoner og i krevende familiekonstellasjoner. Men her løfter hun handlingen opp ytterligere et nivå. Vi sitter igjen med en følelse av også å ha lest et stykke krass samtidskritikk.

Netthets
Annikas sjefredaktør, Anders Schymann, er nemlig ute i hardt vær. Den prisbelønte redaktøren beskyldes for grov forfalskning av fakta, og på nettet oppstår det en alvorlig og stygg hetskampanje mot ham. Marklund tar på alvor hvordan mediekonsumenten, bloggeren og nettdebattanten setter agendaen for hvordan det er lov å opptre i forhold til hverandre.

Skråblikk og kvalitet
Liza Marklund har i over ti år hatt merkelappen Nordens krimdronning nummer én. I Fasadefall befester hun sin posisjon nok en gang. Hun er særlig opptatt av kvinners posisjon i samfunnet, og her må redaksjonen skrive under på at hun er unik: Humor og skråblikk på fasadefruens prioriteringer blandes med en spenning av krimlitteraturens beste sort. Det er bare å sette av kvelden og lese!

ens prioriteringer blandes med en spenning av krimlitteraturens beste sort. Det er bare å sette av kvelden og lese!

Til toppen

Andre utgaver

Fasadefall
Bokmål Ebok 2013
Fasadefall
Bokmål Heftet 2014
Fasadefall
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014

Flere bøker av Liza Marklund:

Intervju

Eksklusivt intervju med Liza Marklund!

Tortur og netthets

Syl, teip og hammer. Bak de dyre husveggene i Stockholms beste strøk blir Ingemar Lerberg torturert. Grovt og grundig. En anonym skygge ringer politiet.

For å finne ut hva som har skjedd, må Annika Bengzon ned i mørket og finne ut hva som egentlig skjer bak de elegante fasadene de fleste av oss gjemmer seg bak.
Liza Marklund forteller at fasadene er overalt.

- Fasadefall handler om det, hva mennesker er villige til å gjøre for å beholde sin posisjon i samfunnet, og hva som driver en kvinne til å velge å forlate sine barn. Vi er så voldsomt opptatt av å finne Det Gode Livet at vi glemmer å leve det!
For meg er det ubegripelig å forstå hva som er så viktig for noen mennesker: å ha de rette møblene, de rette klærne, rett jobb og omgangskrets. Jeg forstår det ikke.

Annika både graver i Lerberks mørke hemmeligeher og har utfordringer på hjemmebane. Så blir hennes sjefredaktør Schumann anklaget for kildejuks på nettet og utsettes for ren hets. Det er mye å takle?
- Annika Bengtzon er et menneske med feil og mangler som alle vi andre. Hun prøver så godt hun kan, men lykkes ikke alltid. I Fasadefall handler det om familier, medier og sosial aksept i vår tid.

Unge Nina Hoffmann blir satt på saken, hun blir viktigere og viktigere i den store historien om Annika?
- Ja, Nina Hoffmann er politi og tilfører et annet perspektiv enn Anna, hun arbeider med den samme saken fra en helt annen side. Begge to trengs for å løse saken.

Eksmannen til Annika, Thomas, får en ny rolle, som armløs, bitter og ond netthetser. Hvordan var det å skrive om ham?
- Thomas var den aller mest spennende å skrive om! Han er helt utrolig misfornøyd, han ser bare handicapet sitt og hvor urettferdig han er blitt behandlet, mens alle rundt ham ser en vakker, vellykket og viktig mann.

Nina og Annika graver i mørket fra hver sin side. Etter hvert som fasadene faller sammen, finner de lange linjer til mafia og global økonomisk kriminalitet. Hvor viktig er research for å skrive en god krimbok?
- Veldig viktig! Jeg besøker nesten alle de plassene jeg skriver om, ikke nødvendigvis for å skildre dem akkurat som de ser ut, men mest for å slippe å finne på hele verden inne i mitt eget hode. Hvis jeg skriver om en skog så går jeg i skogen, ser hvordan lyset faller gjennom grenene, hører på vinden, lukter på jorda. Jeg intervjuer mennesker som jobber med ting jeg vet for lite om, for å skjønne deres vokabular, deres arbeidsmetoder og innstillinger. Denne gangen besøkte jeg Rikskriminalpolisen i Stockholm, jeg besøkte stedene Orminge og Solsidan, jeg intervjuet en eks-justisminister og sjefene for Skandinavias største akuttsykehus. Og så lærte jeg om torturmetoder av Amnesty.

Man kan lese en ganske skarp kritikk av det moderne mediesamfunnet i boken, med kontinuerlig oppdaterte nettaviser, blogger, hets og sosiale medier som sentralt. Er det forfatteren eller journalisten i deg som vil skrive om dette?
- Mest den engasjerte mediekonsumenten, faktisk. Dagens medier befinner seg i en utrolig spennende brytningstid. Jeg kan ikke si om tingene er på vei mot det ”bedre” eller ”verre”, jeg vet bare at alt er i forandring nå. Og jeg er veldig takknemlig for å få være med på det.

Dette er den neste siste boken om Annika Bengtzon, kan du si noe om hva skjer i neste bok?
- Hahaha, å nei du, du får følge med og se!

Hva skal du gjøre når du er ferdig, skrive flere bøker sammen med James Patterson?
- Vår Postcard Killers var en kjempesuksess. Ikke bare er det min mestselgende bok det er faktisk Pattersons mest solgte bok også, og det sier jo ikke så lite. Så hvem vet?

Guttorm Andreassen har intervjuet Liza Marklund for Krimklubben.

Til toppen

Utdrag

– Jeg skal gi deg en mulighet til å svare nå, sa han med myk stemme. – Hvis du skriker eller gjør noe dumt, kommer det til å gjøre vondt.
Klienten svarte ikke. Øynene var lukket, og pusten gjennom nesen var raspende og anstrengt. Han trakk sølvteipen noen centimeter av, slik at munnviken ble synlig. – Er du klar? spurte han. – Ubehagelighetene kan være over nå.
Han løsnet teipen ytterligere et lite stykke. Individet trakk luft inn gjennom munnen, og det kom en gurglende lyd fra halsen. Så hostet offeret og en skvett spytt piplet ut fra munnviken.
Han bøyde seg frem mot klientens øre og hvisket silkemykt: – Hvor er hun?
Klienten pustet støtvis, fortsatt med lukkede øyne. Men spørsmålet var nådd frem, for øyeeplenes bevegelser under de tynne øyelokkene økte i intensitet, og kroppen spente seg. Mannen bøyde seg enda nærmere.
– Hva sa du? hvisket han. – Jeg hørte ikke …
Klienten tok sats for å snakke, strupehodet vibrerte. Lyden som kom, var mer som gisp enn ord.
 – Jeg … vet … ikke …
Mannen sukket og så at speilbildet på den andre siden av senga gjorde det samme.
 – Det var dumt, sa han og klebet sølvteipen tilbake på plass. Undersiden var blitt fuktig av spyttet og festet ikke like godt lenger. Neste gang fikk de tillate seg å bytte den ut med en ny remse. – Da får vi sjekke hvordan det ser ut under skjorten, sa han og kneppet opp knappene igjen. To tårer piplet frem under klientens lukkede øyelokk.
– Forsøk ikke å gråte, sa speilbildet. -Nesegangene hovner opp, og da blir det vanskelig å puste.
Han kunne se at klienten kjempet for å gjøre som de sa, ville virkelig gjøre dem til lags. Det var et godt tegn. Han kjente forsiktig på ribbeina, og klienten stønnet ved berøringen. Blåfargen hadde spredt seg ned langs buken og mot navlen, og han kjente bruddflatene klart og tydelig under huden.

Til toppen

Om forfatter Liza Marklund

Liza Marklund (f. 1962) er oppvokst i en liten by som heter Pålmark i Norrbotten. Etter mange år i ulike jobber, både i Sverige og utenlands, ble hun journalist og har arbeidet både i avisen Expressen og på TV4:s Nyheter.

Hennes første bok Gömda ble utgitt i 1995 og tre år senere kom Sprängaren, som ble hennes store gjennombrudd. Liza Marklund kalles Sveriges krimdronning og topper alle bestselgerlistene. Bøkene er oversatt til blant annet norsk, finsk, tysk, nederlandsk, fransk og spansk.

#8221;verre”, jeg vet bare at alt er i forandring nå. Og jeg er veldig takknemlig for å få være med på det.

Dette er den neste siste boken om Annika Bengtzon, kan du si noe om hva skjer i neste bok?
- Hahaha, å nei du, du får følge med og se!

Hva skal du gjøre når du er ferdig, skrive flere bøker sammen med James Patterson?
- Vår Postcard Killers var en kjempesuksess. Ikke bare er det min mestselgende bok det er faktisk Pattersons mest solgte bok også, og det sier jo ikke så lite. Så hvem vet?

Guttorm Andreassen har intervjuet Liza Marklund for Krimklubben.

Til toppen

Bøker i serien