Et liv i lys og mørke (Heftet)

gåten Hans Nielsen Hauge

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 256
Forlag: Aquarius
Språk: Bokmål
Originaltittel: Et liv i lys og mørke
ISBN/EAN: 9788244300155
Omtale Et liv i lys og mørke
"Det er ikke Henrik Wergeland, men Hans Hauge, som har skapt det norske nittende århundre." - Alexander Kielland

"Haugevekkelsen var med på å danne forutsetningen for et fungerende demokrati i Norge." - Francis Sejersted

"Selv om kristendommen offisielt ble innført i Norge av Olaf Tryggvason, ble den faktisk innført av Hans Nielsen Hauge." - Georg Brandes

Romanen «Et liv i lys og mørke - Gåten Hans Nielsen Hauge» er en dramatisert biografi om Hans Nielsen Hauge. Historien forteller hvordan Hauge, fra en ung, forvirret og frustrert gutt, utviklet seg til å bli en moden, reflektert mann som ville endre det norske samfunn. Han forsaket og ga avkall på mye, men vant også sine store og små seire. Hauges liv var preget av grublinger og avklaringer, seire og tap, fiender og venner, kjærlighet og hat.

Hauges mål var å frigjøre den vanlige kvinne og mann fra religiøs og politisk undertrykkelse og gi dem et trygt og lykkelig liv fri fra sult og nød. Regjeringen ble Hauges farligste fiende.

Historien følger Hauges indre utvikling og viser hvordan denne slo ut i norgeshistoriens største vekkelsesbevegelse som ble kombinert med utvikling av handel og industri. Hauge ble Norges største vekkelsespredikant og også landets første store industrigründer.

Hauge var den første i Norge som kjempet for kvinners rettigheter. Mot sterk motstand i samtiden, lot han kvinner forkynne på like linje med menn. Kvinner ble likestilt med menn som ledere av haugianernes vennegrupper og som bedriftsledere.

Fortellingen følger lojalt Hauge i handlinger, tanker og tale slik dette kommer fram i hans bøker og brev. Hauge ble drevet av kjærlighet til Gud og kjærlighet til mennesker. For ham var den beste måten å tjene Gud på, å hjelpe mennesker.

«Våre handlinger skal lyse» var Hauges motto.

Til toppen

Flere bøker av Leif-Runar Forsth og Jørn Bue Olsen: