En sjøens helt (Innbundet)

Gullgutten

Serie: En sjøens helt 3

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 581
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Serie: En sjøens helt
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788249514076
Omtale En sjøens helt
I mars 1941 ligger 16 000-tonneren M/T Iberia i dokk utenfor Liverpool etter en minesprengning. Nittenåringen Halvor Skramstad har seilt med Iberia etter at den forrige båten hans, M/S Tomar, ble torpedert ved Island høsten 1940. Da Iberia er reparert og har stukket til sjøs igjen, må Halvor i hui og hast mønstre av. Han får ny hyre på M/T Vivian, en 10 000-tonner som frakter olje til Storbritannia.

Om bord på Vivian holder kaptein Coldeweyn sin harde hånd over skute og mannskap. Halvor lengter tilbake til folkene på Iberia, han lengter hjem til Østerdalen, og ikke minst lengter han etter Muriel Shannon, som han håper venter på ham i England.

Med Hitlers angrep på Sovjetunionen og japanernes angrep på Pearl Harbor tar krigen en dramatisk vending. Stadig flere farvann blir operasjonsområder for de tyske ubåtene. Noen av verdens mektigste krigsskip senkes på begge sider. For den som seiler med oljeprodukter på krigens hav, er konvoifarten uutholdelig nerveslitende.

"Gullgutten" er bind 3 av Jon Michelets bredt anlagte romanepos "En sjøens helt". Med dette verket er Michelet i ferd med å gi krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Mottakelsen av bind 1 og 2, "Skogsmatrosen" (2012) og "Skytteren" (2013), var overveldende. De to første bindene er utgitt med et samlet opplag på over 300 000.

Til toppen

Dra te sjøs for en forteller!
Fartein Horgar, Adresseavisen  

Andre utgaver

En sjøens helt
Bokmål Ebok 2014

Flere bøker av Jon Michelet:

Anmeldelser En sjøens helt

«Jon Michelet skriver med et trykk og en fart som tankskipet på 10 000 tonn som Halvor seiler på. Fortsatt med inngående kunnskap om sjømannskap, sjømannsspråk, sjargong og fyllerør og mennesker som spiller ut sine beste og mest håpløse sider. Romaneposet «En sjøens helt» er en eneste lang kjærlighetserklæring til sjømannsstanden, varm humor, skeive blikk, bitende ironi oppover mot skippere, redere og Nortraship-pamper. I partier er boken en lesefest, der Michelet krydrer elegant med små historier … Forventningspresset på bok tre i romaneposet «En sjøens helt» må ha vært formidabelt, men Jon Michelet innfrir.»
Guri Hjeltnes, VG   

«Dra te sjøs for en forteller! Med romanverket «En sjøens helt» skriver Jon Michelet seg inn som den store kronikøren av norsk krigshistorie ... Gjennom ytre handling, dagboknotater og dialoger, ofte forrykende, alltid frodig, berører forfatteren alle sider ved krigen … I årets bok angriper Tyskland Sovjet. Japan gjør sitt inntog, dermed også USA. Krigen blir verdensomspennende … Med stødig fortellergrep holder Michelet på leserens oppmerksomhet gjennom bokens seks hundre sider.»
Fartein Horgar, Adresseavisen   

«Ny fulltreffer fra Michelet … Det er blandingen av faktabasert, dokumentarisk stoff spritet opp med Jon Michelets fortellerdriv og tydelige glede over å køle på med rå dialoger fra sjølivets tette, maskuline verden, som gjør også denne romanen til stor og innsiktsfull historiefortelling. Det hele likevel formidlet med varme og omtanke og mye svart humor.» 
Turid Larsen, Dagsavisen

Til toppen

Bøker i serien