Døde menn går på ski (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202225209
Kategori: Nordisk krim
Omtale Døde menn går på ski

Fredrik Wandrup anbefaler

Påsken er her, like sikkert som blå swix, kvikklunsj og solkrem.Hva med åndelig føde? Den er like rituell ...

Påske for nordmenn er en fysisk høytid, forbundet med dagelange opphold på hytter uten strøm og vann - og lange skiturer i motvind og snøstorm, med ryggsekker fylt med proviant og flaskefôr. Hytta du kommer til, har garantert en slitt kortstokk og et gammelt monopolspill liggende i skapet.
Dessuten et utvalg bøker, gjerne pocketutgaver som ikke har vært for tunge å ta med seg - og som det har vært en lettelse å legge igjen ved endt lesning. Alle bøkene handler om det samme: Mord.
Det særnorske fenomenet påskekrim er i år 85 år gammelt. I 1923 lanserte Gyldendal romanen Bergenstoget plyndret i natt av Jonatan Jerv alias duoen Nils Lie og Nordahl Grieg. Forlagets direktør Harald Grieg reklamerte for romanen på førstesiden til Aftenposten, og fikk annonsen satt opp som om den var en autentisk nyhet. Resten er historie. Mens de kristne blant oss markerer historiens best kjente justismord, for øvrig på en årstid da de gamle vikingene feiret sitt vårblot, leser vi om forbrytelser og atter forbrytelser.
Andre Bjerke alias Bernard Borge var selv ifølge sin roman Nattmennesket
(1941) «den faste leverandør til alle ryggsekker i påskehelgen». Men går det an å skreddersy en påskekrim? Spør Knut Nærum, som har stjålet Borges kriminalistiske teknikk og skrevet den suverene parodien «Døde menn går på ski», med en klar henvisnbing til Borges grøsser Døde menn går i land.
Boka presenterer ikke bare tett med vanvittige og blodige overraskelser.
Den foregår på den vindblåst og fjerntliggende «Blåkamhytta», der en milliardær og åtte inviterte gjester leker «mordleken». Den som løser det oppdiktede mysteriet, vinner fem millioner kroner.
Men snart blir leken alvor. Det første av flere lik blir funnet halshogd i snøen. Krangel under Monopol-spillet og rykter om et gjenferd etter en kjent drapsmann gjør ikke saken bedre. Du ler og grøsser om hverandre, mens lysten til å gå alene på ski eller ut i den fullmåneopplyste påskenatta for å hente et fange ved til peisen blir mindre og mindre. Nærum har skrevet påskrim'en som tar rotta på all påskekrim. Et columbi påskeegg!

Til toppen