Den tomme stolen (Innbundet)

Forfatter:

John Erik Bøe Lindgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 512
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Casual Vacancy
Oversatt av: Lindgren, John Erik Bøe
ISBN/EAN: 9788202396091
Alder: 16 - 99
Omtale Den tomme stolen

Panisk paranoia

Vi er i en tilsynelatende idyll sørvest i England, i den lille landsbyen Pagford. Men etter hvert snur lokale konflikter opp ned på begrepet «rett og galt», og forandrer idyllen til et panisk paranoia som består av krig, raseri og tragedie på flere plan. Den handler om å ta ansvar, både for sin egen moral og for dem som ikke har det så bra. Men det er ikke så enkelt i en landsby som Pagford. Spesielt ikke når ungdommer i de beste familier gjør opprør av verste slag ...

En landsby i sjokk
Barry Fairbrother har vokst opp i The Fields, en slags landlig ghetto som middelklassen i Pagford ønsker å kvitte seg med. Fattige barn fra denne ghettoen går på skole i Pagford, og landsbyen støtter en klinikk for narkomane, de fleste av dem fra The Fields. Når Barry plutselig dør, etterlater han seg et ledig sete i Sognerådet og en landsby i sjokk. Helvete er løs i bokstavelig forstand, fordommene kommer til overflaten, rykteflommen eskalerer og fasadene bryter sammen.

Fordommer og sladder
Barry Fairbrother er det moralske tyngdepunktet, men motoren i romanen er 16-årige Krystal Weedon, datter til heroinjunkien Terri, bosatt i The Fields. Vi inviteres inn til hver enkelt families små hemmeligheter, og gjenkjenner holdningene, fordommene, sladderen (Pagford gossip er blitt et begrep etter denne boken), og alt dreier seg om hvem som skal arve den tomme stolen etter Barry. Det er tragisk med en drivende spenning men samtidig fornøyelig. Bygdedyret løper løpsk, og det innebærer desperate handlinger og dirty business, både privat og offentlig.

Konstant overraskende
Rowling har levert en konstant overraskende fortelling. Hun kan virkelig det med å provosere og utfordre våre tradisjonelle oppfatninger. Og bare så det også er sagt: Dette Er Ikke En Barnebok. Dette er en nervepirrende og hjerteskjærende fortelling som får deg både sint og grepet. Det er nesten umulig å legge boken fra seg etter hvert som Pagfordianernes stadig mer ulidelige skjebner avdekkes! Her er det moral som er gjennomgangsmelodien, og etter endt lesing føler du virkelig at du har vokst litt som et medmenneske.

Den tomme stolen er en stor roman om livet i en liten by. Den handler om hvordan vi er mot hverandre, og Rowling har laget et sjeldent mangfoldig persongalleri som vi følger tett gjennom hele boken. Vi inviteres rett inn i hodene på karakterene, og ser grunner til at de er som de er, gjør som de gjør. Det menneskelige er nærværende, det er noe Dickensk over måten Rowling skriver på, den sosiale omsorgen, humoren, de intenst virkelige karakterene, noen av dem så hjelpeløse at de også er sjanseløse når det gjelder å leve et verdig liv.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Den tomme stolen
Bokmål Ebok 2012
Den tomme stolen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Den tomme stolen
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av J.K. Rowling:

Anmeldelser Den tomme stolen

«J.K. Rowling viser både vidd, stil og intelligens i sin første voksenroman.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Dette er en vidunderlig roman.»
The Observer

Til toppen

Om forfatter J.K. Rowling

Tankevekkende av Rowling

J.K. Rowling har tidligere forhekset en hel verden med trolldommen til Harry Potter. Nå gjør hun det igjen, men med en nervepirrende, virkelighetsnær og tankevekkende roman for voksne. Den tomme stolen er en fortelling om hva som betyr noe. En hel verden har ventet i litterær spenning over denne utviklingen i forfatterskapet.

Rowling vet godt hva kontraster innebærer. Fra å være trygdet ble hun multimillionær i løpet av fem år.

J.K. Rowling ble verdensberømt for bøkene om Harry Potter som ble utgitt mellom 1997 og 2007. Hele 450 millioner bøker på 74 ulike språk er solgt i 200 land. Alle bøkene er filmatisert med stor suksess. Da det amerikanske magasinet Forbes i 2010 presenterte sin liste over dollarmilliardærer, var Rowlings formue estimert til én milliard dollar. Et par år tidligere kom hun på andreplass i Times' kåring om den mest innflytelsesrike kjendisen, plasseringen ble begrunnet med hennes sosiale, moralske og politiske engasjement. Flere hevder at innholdet i Den tomme stolen bærer preg av dette engasjementet.

Til toppen