Den som ser (Heftet)

roman

Serie: Dina-bøkene 4

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 473
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Serie: Dina-bøkene
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788205512610
Omtale Den som ser
Ny, frittstående roman i historien om Dina og hennes slekt. Året er 1890, Dina Grønelv skal gravlegges; hun overlevde ikke de store skadene brannen på Reinsnes ga henne. I den fulle kirka står barnebarnet hennes Karna foran forsamlingen, og vitner om det som lå Dina på hjertet før døden: de to mennene hun tok livet av. Etter slik å ha bekjent farmoras synder, lukker Karna seg inne i seg selv og blir stum.
 
Verken faren Benjamin eller stemoren Anna kan nå henne, og tausheten omfatter også snart forholdet dem imellom. Da Karna forsøker å ta livet sitt med kniv, tar Anna en beslutning: hun vil ta med seg Karna til hjembyen København og hospitalet der mentalt syke kan behandles.
 
Historien om den egenrådige kvinneskikkelsen Dina har siden utgivelsen av Dinas bok i 1989 fascinert flere generasjoner av lesere, og som i trilogien om Dina og hennes etterkommere folder handlingen seg ut i spennet mellom nordnorsk natur og københavnsk byliv.
 
Den som ser er en frittstående fortsettelse av de tre bøkene om Dina Grønelv og hennes slekt; Dinas bok, Lykkens sønn og Karnas arv. «Når Wassmo svinger seg rundt, tar stoffet tak og jorden rister. Du og du. (...) På ett vis synes denne oppfølgeren å være ikke bare på høyde med, men bedre litterært enn Dina-bøkene. Vi står overfor en moden forfatter på topp.»
Guri Hjeltnes, VG
   
«I Den som ser overgår Wassmo seg sjølv. Dette er kort og godt stor litteratur.»
Marta Norheim, NRK 
  
«Herlig litterær forførelse om etterkommere etter Dina, hovedpersonen i Wassmos trilogi fra for 30 år siden. En spennende handling gir også ettertanke om det å være menneske - på tvers av tid. Hun kan å fortelle historier med et driv som gjør det vanskelig å legge fra seg boka, Herbjørg Wassmo. I  Den som ser frydes vi over gjenkjennelse, både i motiv og måten å fortelle på, fra bøkene om den fargerike Dina og det nordnorske miljøet som var en integrert del av hennes naturkraft.»
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen
 
«Herbjørg Wassmo kan fremdeles trollbinde leserne.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

Til toppen

Andre utgaver

Den som ser
Bokmål Innbundet 2017
Den som ser
Bokmål Ebok 2017
Den som ser
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Herbjørg Wassmo:

Bøker i serien