Dager i stillhetens historie (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 219
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Originaltittel: Dager i stillhetens historie
ISBN/EAN: 9788203352478
Omtale Dager i stillhetens historie
"Dager i stillhetens historie" er tildelt Nordisk Råds litteraturpris 2012 og Kritikerprisen!

Et eldre ektepar har inngått en stilltiende pakt om ikke å snakke om sin fortid. Mens han lukker seg mer og mer inne i seg selv, prøver hun å bryte ut av isolasjonen og tausheten. Hvem var hushjelpen de begge ble så sterkt knyttet til i en periode, men som de brått sa opp?
Merethe Lindstrøm skriver fram et stramt, fortettet familiedrama om fortielse og taushet. Det handler om kjærligheten mellom to mennesker som har tatt viktige valg de definerer hele sin tilværelse ut ifra, for så å oppdage at noe ikke lar seg overse. Fortiden dukker ikke bare opp igjen, den har vært der hele tiden.
STOR MOTTAKELSE I USA
"This remarkable novel, winner of the 2012 Nordic Council Literature Prize, explores the theme of silence in many different forms - a children's game, a refuge, a lie, a punishment, a solution - and shows its impact on those who long to be spoken to. (...) The prose is simple and elegant, revealing an extraordinary talent."
Publishers Weekly

"It's amazing just how deeply author Merethe Lindstrøm delves into a sea - a veritable abyss - of silence here. (...) this is a very powerful novel, impressively done."
M.A.Orthofer, The Complete Review

"Lindstrøm's writing style mirrors her narrator's demeanor; her sentences are cold and remote, and there is no spare word or overly descriptive paragraph. These tactics make "Days in the History of Silence" all the more engrossing. The layers of silence that are stacked so neatly within this narrative are skillfully and precisely constructed, so that peeling one back only releases another. There are no detectives or murders to be solved, but it is indeed bleak, and in some ways more frightening than any of its better-known peers."
Meganne Fabrega, The Minneapolis Star Tribune

"Merethe Lindstrøms sjuande, og klart beste roman ... Med utgangspunkt i konkrete situasjonar, borar Lindstrøm utretteleg ned i dei kjenslestyrte nyansane i nære relasjonar. 'Dager i stillhetens historie' har tematisk slagkraft som eit trykkluftsbor, men er like språkleg finstemt som en fjærvekt."
Nora Simonhjell, Morgenbladet

" 'Dager i stillhetens historie' er en av de sterkeste romanene jeg har lest i høst. (...) Under lesingen fornemmer man at det finnes noe mer enn det man får øye på, at noe forblir skjult i teksten. Ved endt lesing sitter jeg igjen med et ønske om å lese romanen en gang til. Av den grunn vil jeg kalle 'Dager i stillhetens historie' et lite mesterverk."
Marius Wulfsberg, Klassekampen

"Noe så sjeldent som en forfatter det er nødvendig å lese. (...) et av bokhøstens virkelige funn."
Vidar Kvalshaug, Aftenposten

"Merethe Lindstrøm viser den suggererende effekten av at en forfatter stoler på sitt stoff. Resultatet er et lite mesterverk av en bok. (...) Det er imponerende hvordan Lindstrøm komponerer et lite kammerspill, og speiler en eksistens så skjørt og fint uten å måtte ty til store ord. Språket er enkelt, elegant og behagelig, men stemningen så suggererende i sitt stille drama. Lindstrøm er kjent som en finslepen novellist, her viser hun til fulle at hun mestrer også et større lerret. (...) Gjennom elegant, episk klipp-teknikk skapes en tekstlig mosaikk av et liv som fortjener mange lesere."
Silje M. Stavrum Norevik, Dagbladet

"Med 'Dager i stillhetens historie' må Merethe Lindstrøm ha skrevet en av høstens beste romaner. I en lavmælt, elegant og presis prosa skriver hun fram et hverdagsdrama som kryper inn under huden på leseren. (...) Merethe Lindstrøm briljerer aldri, hun bruker ikke originale metaforer, ironi eller undertekst, men stoler fullt og fast på styrken i sin egen lavmælte, presise prosa. Derfor blir det et insisterende alvor i denne romanen som ikke unnlater å etterlate et inntrykk av stor troverdighet og autentisitet."
Turid Larsen, Dagsavisen

"Stilfull klokskap. Merethe Lindstrøm er ikkje berre ein suveren, men òg klok stilist. (...) Med 'Dager i stillhetens historie' tek ho eit stilistisk steg vidare i måten å skildra menneskelagnader på, og romanen er noko av det beste ho har skrive til no."
Margunn Vikingstad, Dag og Tid

"... en nær og intens historie om å miste seg selv gjennom å miste andre. (... ) En av årets romaner som vil bli husket."
Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 5)

"Merethe Lindstrøms nye roman 'Dager i stillhetens historie' er en usedvanlig fin beretning om viktige ting; ting vi ikke kan tie om, skal det gå oss vel i livet. (...) Merethe Lindstrøms bok er usedvanlig velskrevet, den er klok og vakker i tilnærmingen til fortielsens problem og aldringens uomgjengelighet."
Leif Ekle, NRK P2

Til toppen

Nordisk Råds litteraturpris 2012 og Kritikerprisen!  

 

Flere bøker av Merethe Lindstrøm: