Chimera (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202363307
Kategori: Nordisk krim
Omtale Chimera

Monsterviruset

Et helt stammefolk i regnskogen blir utslettet av et dødelig virus. Den eneste overlevende er en liten gutt som har tilbragt dager med sine døde slektninger. Da det gråtende barnet kommer løpende mot ham, slutter Karl Iver Lyngvins forskerhjerne å oppføre seg rasjonelt. Han løfter barnet opp uten tanke for den livsfarlige smitten som den vesle gutten bærer med seg. Dermed er kappløpet mot tiden i gang ...

La meg si det først som sist, Chimera er ikke noen tradisjonell krim. Likevel hører boken så absolutt hjemme i krimklubben. Både fordi den er noe av det skumleste som kan leses denne høsten, og fordi det er en viktig bok som fortjener mange lesere.
Det er fort gjort å bli bekymret når Gert Nygårdshaug tegner et dystert bilde av vår klodes fremtid.

Levendegjort trussel
Med den nyeste klimaforskningen og avansert vitenskap som bakteppe har han snekret sammen et skremmende scenario som er ubehagelig sannsynlig. Vi har fakta fra før: Massedød i biekolonier, jordbruk som fremmer dyrkning av korn til biodiesel i stedet for å produsere mat til verdens sultende barn, nasjoner på klimakonferanser som aldri kommer til enighet mens klokken tikker. Men når Nygårdshaug tar oss med til en forskningsstasjon i regnskogen og gjør tørr vitenskap fargerikt og levende, går alvoret opp for oss …

Fra skrekkfilm til virkelighet
Monstervirus fra regnskogen er ikke noe nytt i underholdningsbransjen. For noen år siden fylte Hollywood-filmen Outbreak kinosaler med skrekk og innbildte symptomer på den fryktelige sykdommen Ebola. Vi så skrekkslagne på hva som skjer når virusinfiserte mennesker reiser med fly og tar med seg smitten til andre land: et nys på en flyplass, og døden var spredt til et utall nye destinasjoner.
Ti år senere var skrekkfilmen virkelighet: svineinfluensa, fugleinfluensa og SARS skapte krigstyper og massehysteri. Gjøk, sisik, trost og stær ble sett på med skepsis og mistro: Hvor hadde de feriert i vinter, og hva tok de med seg hjem?
Slik en hel verden plutselig lærte betydningen av ordet tsunami, var det ikke lenger noen som trengte å slå opp uttrykket pandemi. Ifølge Gert Nygårdshaug er ekstremvær, miljøkatastrofer og mutert influensa bare barnemat mot det vi har i vente.
Og når det kommer fra en forfatter som har hatt en nærmest profetisk evne til å beskrive hendelser i sine romaner som plutselig blir virkelighet, blir ikke Chimera mindre skrekkinngytende. En dystopisk fremtidsroman som setter dype spor …

Til toppen

Andre utgaver

Chimera
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011
Chimera
Bokmål Heftet 2012
Chimera
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Gert Nygårdshaug:

Utdrag

«Jeg tror vi må være like i nærheten nå.» De delte innholdet i en vannflaske.
Da kjente de lukten. Begge ble stående og se på hverandre.
Zoes lepper begynte å skjelve lett.
«Det er …» begynte hun.
Han nikket og merket en knute strammet seg under brystbenet.
Lukten var ikke slik den skulle være; den var noe helt annet, noe ingen av dem akkurat da ville eller våget å sette ord på, men som hamret i tankene deres da de sakte fortsatte
fremover og nådde lysningen som omga bosetningen; omkring tyve hytter med flettvegger og palmetak. De ble stående i utkanten av jungelen.
Zoe holdt seg for nesen med ene hånden mens hun klemte Karl Ivers overarm krampaktig hardt med den andre. Stillhet, ingen bevegelser, bortsett fra noen brune
høner som trippet rundt mellom husene. Stanken som ble ført mot dem i den svake brisen var forferdelig.
«Hello!» Karl Ivers rop splittet stillheten; han hadde løftet feltkikkerten opp mot øynene.
«For Guds skyld, Karli, vi må ikke nærme oss disse husene, vi må tilbake til stasjonen så fort som mulig!»
Hun knep øynene sammen og snudde seg bort.
«Hello! Hello!» Han ropte igjen, knuten som hadde festet seg inne i ham løste seg plutselig opp og ble erstattet av en foss av redsel, raseri og protest som strømmet opp.
Da merket han en bevegelse ved inngangen til en av hyttene; en liten skikkelse kom krypende ut og reiste seg opp, stirret mot de to som sto i skogbrynet knappe hundre
meter unna.
«Kalli, Kalli, help, help!» Et svakt rop nådde dem. «Herremingud, Zoe,» hvisket han og senket kikkerten. «Det er lille Bezzia, han kaller meg bestandig ’Kalli’.»
Nå skjedde alt fort, gutten kom løpende mot dem, Karl Iver ble stående, Zoe rygget tilbake inn i jungelen.
«Kom, Karli, løp! La for helvete ikke ungen komme i nærheten av deg! Kom, løp, hører du!» Stemmen hennes var hes av frykt og hun forsvant i full fart innover jungelen.
Men Karl Iver Lyngvin ble stående. Han ble stående helt til en gråtende, snørrete, beksvart, mager liten guttunge kom løpende bort til ham og klamret seg til buksebenet hans mens to store, redde øyne stirret opp mot ham.Han la hånden forsiktig på guttens hode og strøk fingrene langsomt gjennom det krusete håret.

Til toppen

Om forfatter Gert Nygårdshaug

GERT NYGÅRDSHAUG debuterte i 1966 med diktsamlingen Impulser og han har et langt, variert, anerkjent og kritikerrost forfatterskap bak seg. Flere av hans bøker som Mengele Zoo, Himmelblomsttreet og Prost Govtvins geometri har blitt moderne klassikere. Nygårdshaug er også kjent for sine ti bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Fredric Drum.

Til toppen