Borte for alltid (Heftet)

Serie: Damm pocket 

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 379
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Gone for good
Oversatt av: Busk, Sissel
Serie: Damm pocket
ISBN/EAN: 9788204108036
Omtale Borte for alltid

Som liten gutt hadde Will Klein en helt, den eldre broren Ken. En dag blir Wills eks-kjæreste funnet voldtatt og drept, og bevisene peker mot Ken.

Men Ken er ikke å finne, og Will er redd han er borte for alltid.

Elleve år senere er Will fortsatt overbevist om brorens uskyld. Han har en følelse av at Ken forsøker å kontakte ham, samtidig som det skjer enda en tragedie: Wills kjæreste forsvinner og han oppdager at hun var en helt annen enn han trodde. Han er i ferd med å avdekke en forferdelig hemmelighet, en hemmelighet noen er beredt på å drepe for å holde begravet.

Til toppen

Utdrag

Jeg fomlet med en bilderamme som inneholdt et foto av mine solbrune foreldre på ferie. «Du vet ingenting om mine foreldre.» «Men jeg skulle gjerne vite noe.» Hun snudde ryggen til meg. «Du har jobbet med rømlinger,» sa hun.

«Ja, og hva så?» «Du vet hvor ille det kan være.» Det visste jeg. Jeg tenkte enda en gang på hennes litt skjeve ansiktstrekk - nesen, for eksempel, med den avslørende kulen - og undret meg. «Jeg vet også at det er verrenår det ikke blir snakket om.» «Jeg har snakket om det, Will.»

«Ikke med meg.» «Du er ikke min psykiater.»

«Jeg er mannen du elsker.» «Ja.» Hun snudde seg mot meg. «Men ikke i dag, OK? Vær så snill.»

Jeg hadde ikke noe svar til det, men kan hende hadde hun rett. Fingrene mine lekte fraværende med bilderammen. Og det var da det skjedde. Fotografiet i rammen skled litt. Jeg kikket ned på det. Et annet bilde begynte å stikke fram bakenfor. Jeg flyttet det øverste litt til, men det ville ikke flytte seg. Fingeren min fant klemmene på baksiden. Jeg skjøv dem til siden og lot baksiden av rammen falle ned på sengen. To fotografier dalte ned bak den. Det ene - det øverste - var av mine foreldre på cruise et sted; de så lykkelige og sunne og avslappet ut på en måte jeg knapt kunne huske å ha sett dem noen gang. Men det var det andre bildet, det som hadde vært skjult, som opptok meg. Den røde datoen nederst på bildet var mindre enn to år gammel. Bildet var tatt oppe på en bakkekam eller en ås. Jeg så ingen hus i bakgrunnen, bare fjelltopper med snø på. Mannen på bildet hadde shorts og ryggsekk og solbriller og slitte fjellstøvler. Smilet hans var kjent. Det samme var ansiktet, skjønt det var skarpere i trekkene nå. Håret hans var lengre. Skjegget hadde litt grått i seg. Men det var ikke til å ta feil av.

Mannen på bildet var min bror, Ken.

Til toppen

Om forfatter Harlan Coben

Han har rasket med seg det meste som finnes av priser og har tronet på bestselgerlistene over store deler av verden. Bøkene hans blir utgitt på mer enn 22 språk.

Harlan Coben har hatt eventyrlig suksess som forfatter, men fortsatt gnager uroen ham: Vil han klare å skrive en historie som er like god som den forrige?

Jeg bekymrer meg hver eneste gang. Når jeg er ferdig med en bok, hører jeg en stemme inne i meg si "Vel, det var det. Nå kan du like godt legge opp, for det der klarer du aldri en gang til." Erfaring har lært meg at den lille stemmen tar feil. Men jeg hører den fortsatt, og selv om jeg vet at den tar helt feil, gjør den meg sprø.

Hemmeligheter og familiebånd er temaer i flere
av Harlan Cobens bøker. Hvorfor?

For å si det helt enkelt, det er kjempespennende temaer. Jeg er fascinert av familiebånd som kan kvele eller trøste. Jeg elsker fryktelig uflaks og umulig redning. Dette er rett og slett mitt domene. Det slutter aldri å forundre meg hvor sterkt lesere identifiserer seg med historier og hendelser som har med familie og foreldre å gjøre. Men ved nærmere ettertanke er det vel ikke så merkelig. Det er jo det viktigste i livet for de fleste av oss.

På spørsmål om hvem som var hans første litterære inspirator, er Coben ikke i tvil. Det var moren min. Vi gikk ofte sammen til den gamle Barnes &$1 Noble-bokhandelen på Manhattan, og der kunne vi være hele dagen. På den tiden hadde vi ikke mye penger, og vi handlet så å si aldri leker, men vi fikk alltid de bøkene vi hadde lyst på. Jeg har alltid vært nærmest altetende når det gjelder bøker, og har fortsatt stor glede av å lese.

Han blir litt mer tvilende når vi spør om hva han gjør i fritiden.

Fritid - hva er det? Enten skriver jeg eller så leser jeg, eller så er jeg sammen med de fire barna mine som er fra ni år og nedover. Alle som selv har barn, skjønner nok at jeg ikke har fritidsproblemer.

Til toppen

Bøker i serien