Bokens folk (Innbundet)

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: People of the Book
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788202290450
Omtale Bokens folk

Hanna Heath, ekspert på gamle bøker, har fått et oppdrag hun knapt kunne drømme om. Hun skal restaurere et berømt jødisk manuskript som de fleste trodde var tapt. Dramatiske omveltninger har rammet alle som har hatt med manuskriptet å gjøre. Hanna blir ikke noe unntak.

Dette er en svært spennende og gripende roman. Hanna Heath, ekspert på gamle bøker, har fått et oppdrag hun knapt kunne drømme om. Hun skal restaurere et berømt jødisk manuskript som de fleste trodde var tapt. Dramatiske omveltninger har rammet alle som har hatt med manuskriptet å gjøre. Hanna blir ikke noe unntak.

En haggadá er en religiøs tekstsamling om jødenes utvandring fra Egypt. Den leses under måltidet som innleder den jødiske påskefeiringen, pesach. En bok som finnes i utallige eksemplarer, men i dette tilfellet dreier det seg om selveste Sarajevo-haggadáen – et enestående og overdådig illustrert manuskript som ble til i Spania for over 500 år siden og dukket opp i Sarajevo på slutten av 1800-tallet. Manuskriptet er virkelig nok, og befinner seg i dag i Nasjonalmuseet i Bosnia og Herzegovina.

I denne romanen får vi ta del i konservatoren Hannas møysommelige restaureringsarbeid. Frem fra boksidene trer også alle de menneskene som er, eller kan ha vært, delaktig i manuskriptets turbulente tilblivelseshistorie. Eller i dets overlevelseshistorie.
   ”Bokens folk” er koranens betegnelse på jøder og kristne. Men respekten for den uvurderlige haggadáen går på tvers av religiøse skillelinjer: Mens bombene falt i Bosnia under krigen på 1990-tallet, ble det jødiske manuskriptet reddet av en muslim.

Til toppen