Blåmandag (Innbundet)

Forfatter:

Jorunn Carlsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Blue Monday
Oversatt av: Carlsen, Jorunn
ISBN/EAN: 9788202346607
Kategori: Hardkokt krim
Omtale Blåmandag

Et barn forsvinner sporløst. Tjueto år senere skjer det igjen.

Når fem år gamle Matthew forsvinner sporløst, vekker det enorm oppsikt og harme, og en intens leting etter ham fører ingen steder hen. Når et bilde av den forsvunne gutten blir trykket i avisene, blir psykiateren Frieda Klein dypt bekymret. En av pasientene hennes har fortalt om gjentatte mareritt hvor han har et lite barn. Et barn han kan beskrive i detalj, et barn som er påfallende lik lille Matthew. Førstebetjent Karlsson leder politiets etterforskning og tar ikke Friedas henvendelse alvorlig før en liknende og uoppklart forsvinning tjueto år tidligere dukker opp. Da ber han Frieda om hjelp. Og en unik psykologisk klappjakt er i gang ...

 

En psykologisk klappjakt

Mandag. En dag for mørke impulser. En dag for å rane med seg et lite barn fra en travel gate i London. Først i 1987. Så tjueto år senere, i 2009. Hva slags menneske kan gjøre noe så grusomt?

Etter elleve strålende psykologiske thrillere, er Blåmandag Nicci Frenchs første krimroman med en helt ny helt i hovedrollen, nemlig psykiateren Frieda Klein. Og French leverer nok en gang en intens og god leseopplevelse. Blåmandag er en real pageturner. En utslitt klisjé, ja vel, men her er klisjeen på sin plass. Allerede i første roman med Frieda Klein og førstebetjent Karlsson i hovedrollene er du fortapt. Gjennom en ny pasient kommer Klein på sporet etter kidnapperen, og så er racet i gang. Ikke et fysisk race, men en psykologisk klappjakt der psykiater Klein beveger seg langs sinnets mørkeste, mest bortgjemte stier.

To identiske forbrytelser
Det starter en varm sommerdag i London. Lille Rosie passer på lillesøster Joanna når hun baner seg vei inn i en godtebutikk. På vei inn forsvinner Joanna uten at Rosie kan gjøre rede for hvordan. Tjueto år senere, en mørkeblå novemberdag i samme by, forsvinner lille Matthew på samme måte. Ingen har sett at han forsvant, han er bare blitt borte på vei hjem fra skolen, utenfor en godtebutikk, akkurat som Joanna.

Kleins profesjonelle dilemma
Frieda Kleins nye pasient, Alan Dekker, ble adoptert bort som baby. Han lider av angst, drømmer om en sønn han aldri fikk, ser syner som likner mistenkelig på det som skjedde i 1987. Han viser Klein bilder av seg selv som liten gutt, hun ser samme ansiktet som hun nettopp har sett på forsidene av søndagsavisene, lille Matthew kidnappet på vei hjem fra skolen. Hun har ikke noe valg, bryter taushetsplikten, oppsøker førstebetjent Karlsson med sine opplysninger, og Dekker tas inn til et intervju, som avdekker at dette sporet er vel verdt å følge.

Finurlig avslutning
Blåmandag er ekstremt godt skrudd sammen, både med hensyn til handling og karakterer. Frieda Klein står hele tiden overfor nye dilemmaer når det gjelder bruk av pasientenes opplysninger, forholdet til kjæresten eller egen familie. Det er fascinerende å følge Kleins psykologiske fotspor og hennes skumle turer på egen hånd i Londons bakgater. Og sakte, men sikkert nøster hun opp sannheten ved hjelp av sin mentor, Reuben McGill og Joseph, en ukrainsk håndverker som beskytter henne fysisk. Og én ting er sikkert: Du har ikke løst mysteriet før du har lest siste side. Avslutningen er så finurlig, så hårfint komponert at du trodde ikke det var mulig. Den siste vrien som du ikke kunne tenke deg i din villeste fantasi, er et godt kjennetegn på en god roman. Denne romanen har nettopp den faktoren. Ingen tvil, Nicci French har klart det nok en gang!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Blåmandag
Bokmål Heftet 2013

Flere bøker av Nicci French: