Bare deg (Innbundet)

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Pål er alt hun har ønsket seg. Kjekk, kraftig, handy og snill. Bare tanken på hva det kan bli, at hun endelig har funnet ekte kjærlighet, får det til å svimle for Iris. Pål er drømmeprinsen, han gjør alt for å forgylle hennes travle hverdag. Begge stortrives i sin lille kokong av lykke. Men lykken varer som kjent ikke evig ...

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Bara du
Oversatt av: Engen, Kari
ISBN/EAN: 9788202638689
Kategori: Nordisk krim og Psykologisk krim
Omtale Bare deg

For godt til å være sant

Når Iris møter Pål, er det som å komme hjem. Kjærligheten er nesten for god til å være sann. Men snart begynner varsellampene å blinke. I det minste for leseren ...

Iris og Pål treffes ikke på Tinder, men det er ved billettautomaten på T-banen de støter på hverandre. Han er kontrollør, og hun er reisende. Kortet hennes funker ikke, han fikser det. Når de treffes igjen, skal hun til venninnens barnedåp. Bilen hennes har flatt bakhjul, og tilfeldigvis kommer Pål forbi. For annen gang på kort tid er han en reddende engel.

En kokong av lykke

Pål er alt hun har ønsket seg. Kjekk, kraftig, handy og snill. Bare tanken på hva det kan bli, at hun endelig har funnet ekte kjærlighet, får det til å svimle for Iris. Pål er drømmeprinsen, han gjør alt for å forgylle hennes travle hverdag. Han behandler henne som en juvel, overrasker henne med fine gaver, er en mester på kjøkkenet, kan kunsten å lytte og kunsten å støtte henne i det hun gjør.
Han er virkelig genuint interessert, og vil vite alt om Iris. Begge stortrives i sin lille kokong av lykke. Men lykken varer som kjent ikke evig ...

Iris er grafisk designer og frilanser, og må jobbe når kundene krever det. Hun er utadvendt, og storforbruker av sosiale medier. Pål er verken på Facebook eller Instagram. Iris forteller alt om seg selv, Pål er taus om sitt tidligere liv. Han har en mor i live og en storesøster han ikke er på talefot med. Fortellingen drives fremover fra begges synsvinkel. Innimellom får vi også glimt fra en rehab-avdeling der Pål befinner seg på grunn av noe som nettopp har hendt. Vi vet ikke hva, men forstår at noe dramatisk kommer til å skje i forholdet mellom Iris og Pål.

Klaustrofobisk relasjon

Sakte men sikkert bygger Schulman opp klaustrofobien. Iris blir stadig mer avhengig av Pål. Hun kjenner seg trøtt, glemmer lett og blir fort sint når omsorgen hans tar strupetak. Hun har en far som er schizofren, og tanken om at hun har arvet lidelsen plager henne. Pål har det heller ikke så lett, for andre gang i livet sitt opplever han at livspartneren sakte fortæres av sykdom, og at hans vilje til å stille opp for kjæresten blir fullstendig avvist.

En boble som sprekker

Schulman tar seg tid til å bygge relasjonen mellom Iris og Pål grundig opp. Å utarbeide en krimfortelling på denne måten med to jeg-fortellere kan fort avsløre hvem som farer med løgn, men forfatteren klarer å holde leseren inne i en boble som må sprekke til slutt, men hvordan vet vi ikke. Vi vet bare at kjærligheten også kan være destruktiv, til og med den kjærligheten som vi tror tåler alt.

Dramatisk ramme

Bare deg er en isende psykologisk krim. Tittelen er både positiv og negativ, slik livet ofte er. Det handler om ensomhet og besettelse. Om å se løsningen i en ny relasjon, som dessverre sporer av, for så å ende i en tragedie. De siste hundre sidene er så spennende at vi glemmer tid og rom. Bare deg er en ren oppvisning i å iaktta og berette troverdig om hvordan seilasen med ditt livs kjærlighet kan kullseile, selv om ingen ting tyder på det til å begynne med. Det er bare å krype opp i godstolen og nyte dramatikken.

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Bare deg
Bokmål Ebok 2020
Bare deg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Bare deg
Bokmål Heftet 2020
Bare deg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Ninni Schulman:

Intervju

Jakter på hverdagens ubehag

Å tenke ut ubehagelige situasjoner som ikke behøver å være så voldsomme, er noe av det Ninni Schulman jobber aller mest med. Situasjoner der vi forstår at det er noe som ikke stemmer, men ikke helt hva. Når de dukker opp, og hun ser hvordan de kan brukes i et krimplot, er livet verdt å leve. Bare deg er hennes første frittstående thriller.

Hva handler krimromanen Bare deg først og fremst om?

Den handler om Pål og Iris som treffes og blir voldsomt forelsket i hverandre. Begge bærer på en ganske tung bagasje og dystre hemmeligheter, og etter hvert som forholdet utvikler seg, forstår leseren at dette ikke vil gå bra. Spørsmålet er hvem som er fullstendig gal.

Hva fikk deg til å skrive denne frittstående relasjonsthrilleren?

Jeg elsker krimserien min som er lagt til Hagfors, men etter fem bøker i rask rekkefølge trengte jeg å bytte miljø og struktur. Jeg var også passe lei av å skrive om politiarbeid.

Kan du si litt om forskjellen mellom Bare deg og krimserien fra Hagfors?

Det er først og fremst miljøet som er annerledes. Bare deg foregår i Stockholm. I tillegg har den en enklere struktur med sine to hovedpersoner, Pål og Iris, som forteller sin versjon i annethvert kapittel.

Hva er egentlig hovedtema i Bare deg?

Boken handler om behovet for å både bli sett og ta seg av en annen, samt behovet for å vite at noen trenger deg i en tid der mange av oss er ensomme, og alle lovpriser denne friheten.

Hvorfor lar du Iris og Pål fortelle sin egen versjon i annet hvert kapittel?

Jeg synes det var effektivt, og så var det jo gøy å skrive på den måten. Det er interessant at mennesker kan ha så ulike oppfatninger av hva som skjer, i for eksempel et forhold.

Hva er forskjellen på å skrive Hagfors-serien og en frittstående thriller?

Merkelig nok var det veldig gøy å skrive Bare deg. Det kan man kanskje ikke tro når man leser den. Det var deilig å slippe å bruke ulike villspor og tråder som politiet sliter med, og bare kunne konsentrere seg om Pål og Iris og deres liv.

Hvilke grep gjør du for å få en relasjonsthriller som Bare deg spennende?

Ja, den som visste det! Det handler vel om å porsjonere ut informasjon på riktige steder, så spenningen og nysgjerrigheten holdes ved like helt til siste side.

Hvor mange bøker har du skrevet, og hvor mange land er de utgitt i?

Min syvende bok er nettopp lansert i Sverige: Hagfors-krimmen När alla klockor stannat. Bøkene mine er utgitt i 15 land. Jeg vet ikke hvor mange jeg har solgt utenlands, men her hjemme i Sverige har salget nettopp rundet en million eksemplarer.

Hva er ditt neste skriveprosjekt?

Jeg har ikke helt kommet i gang med skrivingen etter den boken jeg nettopp nevnte, men jeg vet at det vil bli minst en bok til i Hagfors-serien.

 

Til toppen

Utdrag

 

Pål

 

Jeg lukket døren forsiktig etter meg og tenkte på Iris der hun hadde ligget i sengen og på pulsen som hadde slått så hurtig på halsen hennes.

Hals har alltid trukket til seg blikket mitt. Finnes det egentlig noen kroppsdel som sier mer om et menneske? Rødmen som plutselig kan blusse opp, blodårer som pulserer så ubeskyttet under den tynne huden, svelget som beveger seg.

Folk gjemmer seg bak mørke solbriller når de ikke vil avsløre følelsene sine, men få tenker på å dekke til halsen som så tydelig viser enhver emosjonell bevegelse.

Den første gangen Iris blottet halsen sin for meg, la jeg straks merke til de tre små fødselsmerkene, som et navnløst stjernebilde rett over kragebeinet.

Når hun var tankespredt eller rastløs, pleide fingrene å lete seg fram til gulldråpen hun hadde hengende i et tynt kjede rundt halsen og dra det fram og tilbake så kjedet skar inn i den myke, glatte huden.

Og hvis hun var opprørt, klorte hun seg på halsen med neglene. Men det visste jeg ikke ennå.

 

Iris

 

Iris sovnet og sov hele ettermiddagen og hele kvelden. Da hun våknet neste gang, var det lørdag, og solen skinte utenfor vinduet på en måte den gjør bare om høsten, sterkt og intenst fra en nesten uvirkelig dypblå himmel. Hodet dunket som om hun var i bakrus.

Hun famlet etter mobilen som lå nesten utladet på nattbordet og trakk armen raskt inn under dynen igjen.

«Hvordan har du det, vennen?» skrev Olivia. «Trenger du fortsatt hjelp? Beklager at jeg ikke kunne i går.»

Kelly hadde sendt et bilde av et par sko hun lurte på å kjøpe, og skrev at hun håpet Iris følte seg bedre. Men ingenting fra Pål.

På gulvet ved siden av sengen sto brettet med tallerkenen med inntørket nypesuppe og drueklasen. Det var i hvert fall ingen drøm. Han hadde vært der.

Til toppen