Avslørt (Innbundet)

Forfatter:

Christina Revold (Oversetter)

Noen krimromaner blir det snakket om fra dag én. Det er ikke uten grunn at Avslørt er en slik roman. Denne psykologiske thrilleren er så uforutsigar at anmelderne i landets aviser nærmest er målløse.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Disclaimer
Oversatt av: Revold, Christina
ISBN/EAN: 9788202471750
Kategori: Krim og spenning
Omtale Avslørt

I et levende mareritt

Catherine Ravenscroft finner en bok på nattbordet sitt som kaster henne rett inn i et mareritt i våken tilstand. Boken gir seg ut for å være en fritt oppdiktet roman, men den forteller i levende detalj om den forferdelige dagen da Catherine ble slave av sin egen mørke hemmelighet. En hemmelighet hun er sikker på at hun bare deler med én eneste person -- og denne personen er død. Avslørt er en fremragende utpønsket, dypt urovekkende psykologisk thriller om en kvinne som blir hjemsøkt av fortidens hemmeligheter, om et brennende ønske om hevn og den forferdelige prisen man må betale for å forsøke å holde sannheten skjult.

Syk av hevntanke

Noen krimromaner blir det snakket om fra dag én. Det er ikke uten grunn at Avslørt er en slik roman. Denne psykologiske thrilleren er så uforutsigar at anmelderne i landets aviser nærmest er målløse.

Den åpner med at Catherine Ravenscroft ligger i sengen og leser en krimroman. Hun kan ikke huske å ha kjøpt boken med tittelen En fullstendig fremmed, men en dag ligger den på nattbordet hennes. Det hun leser gjør henne mer og mer forferdet. Boka handler om henne. Om noe som skjedde for mange år siden. Catherines skitne hemmelighet, en hendelse hun har forsøkt å begrave så dypt som overhodet mulig.

Høyst reell trussel
Det er ingen tvil om at den som har skrevet boken er ute etter hevn. Trusselen mot Catherine og familielivet hun lever i London er høyst reell, for i andre enden sitter en ensom enkemann som vil ha balanse i regnskapet over ødelagte liv. Men hvordan er det mulig? Den eneste som visste hva som skjedde den skjebnesvangre dagen døde selv samme dag for tjue år siden, og ingen andre kan ha fått vite om det …

Den ødelagte familien
Den ensomme enkemannen er Stephen Brigstocke, og han har funnet et romanmanus skrevet av hans avdøde kone. Det handler om en tragedie som rammet familien hans for tjue år siden, og Stephen tar for gitt at hans kjære Nancy har skrevet romanen med utgangspunkt i sannheten. Han renskriver manuset, og når boken gis ut sørger han for at Catherine og sønnen Nicholas får hvert sitt eksemplar. Slik starter han en skummel lek med ilden. Men når Stephens syke besettelse tar overhånd og Catherines liv raser sammen, forstår vi at det ligger flere hemmeligheter i fortiden som venter på å bli avslørt. Hvor mye ødeleggelse skal til før sannheten kommer på bordet? Og er det mulig å redde smulene av et ødelagt liv?

Fordervet kjærlighet
Avslørt kryper inn under huden din, den handler om et tilsynelatende vellykket ekteskap der den ene skjuler en emosjonell håndgranat av dimensjoner. Når sannheten graves frem, bit for bit, knaker det i familiens sammenføyninger, og kjærligheten forderves. Ikke bare i én familie, men i to.

Moralsk dilemma
Det var deilig å lese en thriller som ikke begynner med et mord eller funnet av et lik. Jeg ble likevel umiddelbart avhengig, dratt inn i karakterer og plot fra første side, og jo mer intrikat puslespillet ble, desto verre var det å legge fra seg Avslørt. Hver gang jeg trodde jeg hadde løsningen, ble jeg tvunget til å se saken i et nytt lys. Den ene sannheten tok den andre i en svimlende fart. Når en roman i tillegg får meg til å tenke over forskjellen på rett og galt, setter den markante spor. Konklusjonen er enkel: Jeg ruller en sekser for den psykologiske thrilleren Avslørt.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Avslørt
Bokmål Ebok 2015
Avslørt
Bokmål Lydbok-CD 2015
Avslørt
Bokmål Lydbok MP3-CD 2015
Avslørt
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Avslørt
Bokmål Heftet 2016
Anmeldelser av Avslørt

"Dette er en psykologisk thriller der det er aldeles umulig å gå nærmere inn på selve hendelsesforløpet i en anmeldelse. Alle bitene er så nøyaktig tilpasset hverandre, og så utspekulert lagt, at leseren helst ikke bør informeres om et eneste bilde på forhånd. Avslørt er et fantastisk debutarbeid av en forfatter som det i dobbelt forstand skal bli spennende å følge videre."
Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

«Avslørt er noe helt for seg selv. ... en ekstremt kløktig og intrikat historie som er perfekt satt sammen for å lure leseren.»
New York Times

«Denne urovekkende psykologiske thrilleren om skyld og sorg vender raskt i en sjokkerende finale, intensivert av sterke karakterer.»
Publishers Weekly

«Det er like godt å overgi seg med det samme: Les boka og nyt det, den kommer ikke til å forsvinne -- og det er velfortjent.»
BBC Radio 2 Arts Show

«Atmosfærisk og med overraskende vendinger. ... En avhengighetsdannende psykologisk thriller.»
Kirkus Review

«... en solid debut ... et sterkt og overbevisende portrett av to mennesker som er tvunget til å se i øynene en ubehagelige, ja til og med uutholdelig sannhet.»
The Guardian

Til toppen

Om forfatter Renée Knight

Renée Knight arbeidet i BBC med å regissere dokumentarfilm om kunst før hun ble forfatter. Hun har skrevet TV- og filmmanus for BBC, Channel Four og Capital Films. Avslørt er hennes krimdebut. Knight bor i London med mann og to barn.

Til toppen

Intervju

Dyrker dagliglivets uhygge

-- Det var ensomt. Til tider lurte jeg på om jeg var gal og var den eneste som noen gang kom til å lese det jeg skrev.

Renée Knight sluttet i jobben som TV-produsent for over ti år siden fordi hun ikke maktet å balansere det å være god mor for sine barn og det å gjøre yrkeskarriere. Det var da hun begynte å bruke all fritid til å skrive. Først små filmmanus som aldri ble realisert. Så et romanmanus som ble høflig refusert av flere forlag. Skulle hun kaste inn håndkledet?

Skrev om virkelig person
Ideen til Avslørt kom da Renée Knight hadde sendt inn romanen som ble refusert. Den inneholdt passasjer om et vennskap fra da hun var 15 år gammel. Nå bodde personen i USA, og hun innså plutselig at venninnen var lett å kjenne igjen hvis boken ble lansert. Romanen ble aldri noe av, men Renée Knight spant videre på ideen om en hemmelighet som plutselig ser dagens lys. Samtidig forsto hun at gleden ved å skrive var det absolutt viktigste, ikke forventningene om rikdom og berømmelse. Og det var da det løsnet.

Ødeleggende hemmeligheter
– Jeg blir svimmel av all viraken, sier den ungdommelige 55-åringen. For virak har det blitt. Før boken kom ut, var den solgt til 25 land i tillegg til avtale om filmatisering, der hun selv skal skrive manus. Hun har bena på jorda, vel vitende om at hun har truffet blink med sin debutbok. I England kalles sjangeren domestic noir, karakterisert ved en kvinnelig hovedperson som har et tilsynelatende vellykket liv på hjemmebane, inntil en grusom hemmelighet sakte, men sikkert, river livet til hovedpersonen i stykker. 

Følelsen av mørket
Avslørt har blitt sammenliknet med megasuksessen Flink pike av Gillian Flynn, som solgte åtte millioner eksemplarer og er blitt filmatisert med Rosamund Pike og Ben Affleck i hovedrollene. Renée Knight hadde selv ikke lest den før hun gikk i gang med skrivingen. Begge forfatterne har uttalt at de er opptatt av den mørke siden av livet, som ofte ligger like under overflatens såkalte ”vellykkethet”. Renée Knight forteller at hun hadde en trygg barndom, men elsket å sitte oppe og se på skumle nattfilmer allerede da hun var 8-9 år. Det har hun fortsatt med i sitt voksne liv, følelsen av mørket er en viktig del av tilværelsen hennes.

Jegeren og hans bytte
Hun har allerede høstet mengder av ros for plotet i Avslørt. Handlingen skifter hele tiden mellom Catherine og Stephens opplevelse av hva den skjulte hemmeligheten dreier seg om, og hva den kan føre til hvis den ser dagens lys. Stephen forteller i første persons form, og Catherine følges i tredje person. Valget var til slutt opplagt. Stephen er den truende jegeren, Catherine er byttet han er ute etter å fange, for så å pulverisere fullstendig.

Ny uhygge på gang
På spørsmålet om neste roman er Renée Knight forsiktig, litt redd for å si for mye. Romanen skal handle om lojalitet og vrangforestillinger, med bakgrunn i to karakterer og deres vennskap. Eller kanskje vi heller burde si uvennskap. Leseren tas igjen med inn i dagliglivets mørkeste rom.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

«Catherine?»
Hun rister på hodet. Avslørt. Hun er avslørt. Kanskje var det egentlig det hun ønsket. Kanskje var det like greit. Robert løfter den våte grøten og holder den frem for henne: fremmed, det eneste ordet man fortsatt kunne skjelne på forsiden.
«Den handler om meg.» Hun kunne like gjerne sagt «Jeg har blitt gal.» Hun skulle ønske hun kunne ta ordene tilbake, men nå var det gjort. Var det dette hun ville? Fortelle ham det? Nå?
«Elskling.» Hun hører forvirringen og engstelsen bak ordet idet han slipper boken tilbake i vasken. Hun griper den med begge hender, løper bort til søppelkassen med den, som om den fortsatt sto i flammer, og hiver den oppi. Så løfter hun ut den svarte posen og knyter den sammen. Alt hun gjør nå, blir utført raskt, som om noen spoler fremover i fort film. Hun fyker ut av døren med posen, kaster den i søppelcontaineren utenfor og smeller igjen metallokket. Setter ned tempoet når hun tråkker tilbake mot huset, går inn og lukker døren bak seg.
Hun ser at Robert fortsatt står på kjøkkenet, iakttar henne. Han rører seg ikke og det gjør ikke hun heller. Lengden på gangen ligger mellom dem, tre meter fylt med usagte ord. Catherine strever med å finne ut av hvilke hun skal velge og hvilke hun skal svelge. Og i hvilken rekkefølge hun skal presentere dem, når hun først har valgt. Det er hun som rører seg først, går gjennom gangen mot Robert med åpen munn – plukker opp ord underveis.
«Den ble sendt til den gamle adressen vår. Til meg. Den handler om noe som skjedde for lenge siden.» Hun nøler. «De prøver å straffe meg.»
«Straffe deg? Hvem er det som vil straffe deg?»
«Personen som har skrevet boken.»
«Straffe deg for hva? Har det med noen av filmene dine å gjøre? Hvis det har det, må vi kontakte politiet …»
«Nei, det har ikke noe med det å gjøre.»
«Men hva handler det om, da?» Han høres utålmodig ut. Han er trøtt. «Hvem sendte den?»
«Jeg vet ikke.»
«Hva er det som får deg til å tro at den handler om deg?» Spørsmålet hans lyder hånlig.
«Jeg kjente igjen meg selv.»
«Er du navngitt?» Hun griper hånden hans, håper at det vil gi henne styrke til å fortsette.
«Nei, jeg er ikke navngitt, men de beskriver meg og –.»
«Beskriver deg? Hvordan da – blond? Middelaldrende? Herregud da, Catherine!»
Han trekker til seg hånden og setter seg ned. Hun kjenner ordene synke lenger ned i halsen, og sinnet stige opp. Uvitenheten hans provoserer henne. Hun skylder på ham fordi han ikke vet. Fordi han ikke var der. Fordi han gjør det så vanskelig for henne å fortelle ham det. Og nå er øyeblikket forbi. Hun kan ikke si det nå, ikke på denne måten, og tausheten hennes får henne på gråten. Hun sitter ned og faller sammen, begraver ansiktet i armene.

Til toppen