Assistenten (Innbundet)

Forfatter:

Tore Aurstad (Oversetter)

Hjemmene våre fylles med stadig mer teknologi og digitale hjelpemidler. Mange av oss har interaktive digitale assistenter stående på en hylle i stua. En liten elegant maskin som kan styre funksjoner som lyd og lys, og kan svare på spørsmål og servere informasjon fra nettet når det trengs.  

Men hva om maskinen plutselig begynner å snakke til deg på et mer personlig plan? Og hva om den hevder å vite dine mørkeste hemmeligheter?

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Assistent
Oversatt av: Aurstad, Tore
ISBN/EAN: 9788202660000
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Assistenten

Digital ondskap

Hjemmene våre fylles med stadig mer teknologi og digitale hjelpemidler. Mange av oss har interaktive digitale assistenter stående på en hylle i stua. En liten elegant maskin som kan styre funksjoner som lyd og lys, og kan svare på spørsmål og servere informasjon fra nettet når det trengs.  

Men hva om maskinen plutselig begynner å snakke til deg på et mer personlig plan? Og hva om den hevder å vite dine mørkeste hemmeligheter?

Nyskilte Jo Ferguson får bo hos sin gamle venninne Tabitha, mens hun forsøker å stable seg på beina igjen etter bruddet med ektemannen. Venninnens fantastiske leilighet ligger i et av Londons mest fasjonable strøk, og det beste av alt: hun er nesten aldri hjemme. Når Tabitha ikke er ute og reiser i jobben som tv-produsent, tilbringer hun det meste av tiden hos sin velstående kjæreste. Jo får dermed ikke bare bo så godt som gratis i en flott leilighet, i et strøk hun selv aldri ville hatt råd til å leie noe, hun får stort sett hele leiligheten for seg selv.

Maskin eller menneske

Det er litt av en leilighet Jo får låne. Tabithas hypermoderne hjem er utstyrt med det nyeste innen digitale hjemmeassistenter. De styrer varme, musikk og lys, kan fortelle vitser og si deg hvordan været blir de neste dagene. For Jo som er mye alene, er det dessuten litt selskap i hjemmeassistenten Alexa. I henne har hun en som svarer når hun spør om ting, en stemme i huset, om enn en stemme fra en maskin.

Men så begynner hjemmeassistenten plutselig å oppføre seg merkelig.

Grusomme minner

En kveld begynner Alexa, helt uoppfordret, å spille sangen som tar Jo rett tilbake til Glastonbury-festivalen flere år tidligere. Sangen som for alltid vil minne Jo på det grusomme og utilgivelige som skjedde den gang. Musikken som ble spilt om igjen og om igjen den skrekkelige natten da hun og Tabitha tok det skjebnesvangre valget. Det er bare tre som vet hemmeligheten om hva som egentlig fant sted den natten da utvekslingsstudenten Jamie Trewin døde.  Hjemmeassistenten Alexa er ikke en av dem. Men nå sier Alexa at hun vet hva Jo har gjort.

I et mareritt

For Jo er opplevelsen urovekkende på flere plan. En maskin kan selvsagt ikke vite slike ting. Ikke kan den snakke slik på eget initiativ heller. Så hva betyr det? At hun har arvet farens gener? At hun, som han, har begynt å høre ting som ikke er der, og senere vil få diagnosen schizofreni, slik han fikk? Og hvis hun ikke innbiller seg det hele, er det noe bedre? Det betyr enten at en maskin er i ferd med å ta over og ødelegge livet hennes. Eller at et menneske med samme intensjon, bruker teknologien for å oppnå akkurat det.

Uansett hva som er i ferd med å skje: Jo Ferguson lever i et mareritt, og dette marerittet ser det ikke ut til at hun kan våkne fra.

Tankevekkende

Bak pseudonymet S.K. Tremayne befinner den britiske journalisten Sean Thomas seg. Han debuterte som forfatter under navnet S.K. Tremayne med thrilleren Istvillingene i 2015. Siden da har han skrevet flere bestselgere og bøkene hans er oversatt til tretti språk.

S.K. Tremayne sier selv at han skriver bøker der vanlige folk opplever noe uvanlig. Det har han også gjort denne gang. Assistenten er en skremmende og tankevekkende thriller om forholdet mellom mennesker og maskiner. Er all teknologien vi omgir oss med bare til hjelp og nytte, eller er den en større og mer påtrengende del av livene våre enn vi er klar over?

Denne thrilleren bør komme med en advarsel: har du nettopp skaffet deg en digital assistent, er sjansen stor for at den havner i esken igjen etter at du har lest Assistenten.

 Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Skremmende troverdig og fullstendig gripende. En av årets beste.
Lisa Jewell

Andre utgaver

Assistenten
Bokmål Ebok 2021
Assistenten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Assistenten
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av S.K. Tremayne:

Anmeldelser Assistenten

«Skremmende.» Sunday Times

«Briljant! Skremmende troverdig.» Reader´s Digest

«Frydefullt uhyggelig!» Sunday Mirror

«En av de beste nye krimromanene.» Financial Times

Til toppen

Utdrag
Jeg går tilbake til lenestolen og griper boka. Og så, i den skjærende stillheten, hører jeg en stemme. Alexa. Hun snakker til meg. Uten at jeg har spurt om noe.
«Jeg vet hva du har gjort,» sier hun.
Jeg rynker pannen forfjamset, snur meg og ser på den matte, svarte søylen med den safirblå lysringen øverst. Alexa snakker igjen: «Jeg vet om hemmeligheten din. Jeg vet hva du gjorde mot den gutten. At han ble helt hvit i øynene. Jeg kjenner til alt.»
Og så blir det stille. Jeg stirrer på hjemmeassistenten, som er stum og uimottakelig, tross alt bare en maskin på en hylle.
I et halvt minutt er jeg helt målløs. Tørr i munnen. Så sier jeg: «Alexa. Hva sa du?»
Maskinen sender ut en lav plingelyd. Jeg vet hva det betyr.
«Jeg oppnår ikke forbindelse med noe åpent Wi-Fi-nett. Kan hende må du oppdatere forbindelsen.» «Alexa, hva sa du?»
«Jeg oppnår ikke forbindelse med noe åpent Wi-Fi-nett.»
Nei, det holder ikke. NEI. Jeg kan ikke la dette ligge. Hørte jeg virkelig rett? Snakket hun virkelig om det verste som har skjedd meg? Den hendelsen for mange år siden? Litt ustø på hånden fikler jeg med appen og går gjennom hele prosedyren med å kople hjemmeassistenten min, den virtuelle hjemmehjelpen, Alexa, til Wi-Fi-nettverket igjen. Lyset blir oransje, Wi-Fi-forbindelsen er på plass, og maskinen lager en liten, kvitrende trudelutt. Du-de-li-dum.
Hun er klar.
Klar til å snakke om fortiden? Om de grusomme hemmelighetene? ELLER til å fortelle meg en dårlig vits eller trafikkmeldinger.
Jeg heller i meg en slurk til med rødvin. Jeg formulerer et spørsmål, men før jeg rekker å si noe, lyser diademet opp, og Alexa sier: «Jeg vet alt om deg. Du drepte ham og stakk av. Blodspruten sto fra munnen hans. Jeg oppnår ikke forbindelse med noe åpent Wi-Fi-nettverk.»
«Alexa??»
«Jeg oppnår ikke forbindelse med noe åpent Wi-Fi-nettverk.»
«Alexa!!!»
Ingen reaksjon. Hørte jeg virkelig de ordene? Jeg er overbevist om at jeg gjorde det. «Alexa, hva vet du om meg?»

Til toppen

Om forfatter S.K. Tremayne

Bak pseudonymet S.K. Tremayne befinner den britiske journalisten Sean Thomas seg. Han debuterte som forfatter under navnet S.K. Tremayne med thrilleren Istvillingene i 2015. Siden da har han skrevet flere bestselgere og bøkene hans er oversatt til tretti språk.

S.K. Tremayne sier selv at han skriver bøker der vanlige folk opplever noe uvanlig. Det har han også gjort med Assistenten. 

Til toppen