Assistenten (Innbundet)

roman

Serie: Klassikerserien moderne tider 42

Forfatter:

Sverre Dahl (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 231
Forlag: Bokvennen
Språk: Bokmål
Originaltittel: Der Gehülfe
Oversatt av: Dahl, Sverre
Serie: Klassikerserien moderne tider
Serienummer: 42
ISBN/EAN: 9788274881181
Omtale Assistenten
Den sveitsiske forfatteren Robert Walser (1878-1956) var en av Franz Kafkas absolutte favoritter, og hans romaner ble beundret av kulturpersonligheter som bl.a. Hesse, Musli, Broch og Benjamin.
Robert Walsers forfatterskap, med hovedtyngden i årene mellom 1900 og første verdenskrig, er da også eksemplarisk: den store stil og fortelling brytes ned til en enkel og episodisk prosa med en nærmest naiv ironisk stemme.
I romanen Assistenten møter vi hovedpersonen Joseph Marti i en typisk Walser-situasjon; han er hjelpende hånd for en ingeniør og oppfinner. Fra sitt ståsted midt imellom kan han være søkende og kritiker, være midlertidig i sine menneskelige relasjoner og registrere med ungdommelig uskyld borgerskapets moralske forfall og økonomiske ruin.
"Totaliteten er gått tapt, og noen betydning er ikke lenger å finne, og likevel, motstrebende og skamfullt, ønsker blikket enda en gang å vende seg mot den horisont betydningen forsvant bak. Kanskje ligger litteraturens siste ord om verden i dette, uttalt av de få betydelige mesterverkene i de tre første tiår av det 20. århundre."
Claudio Magris

Til toppen

Bøker i serien