Årene (Heftet)

Serie: Gyldendal pocket 

Forfatter:

Henninge Margrethe Solberg (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 248
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Les année
Oversatt av: Solberg, Henninge Margrethe
Serie: Gyldendal pocket
ISBN/EAN: 9788205546271
Omtale Årene
«Intensiteten og tankekraften i Annie Ernaux' selvbiografiske romaner savner sidestykke i nyere europeisk litteratur.» Tom Egil Hverven, Klassekampen Annie Ernaux regnes som en av Frankrikes aller største forfattere - prisbelønt, bredt lest og høyt verdsatt. I Årene forteller hun om en kvinnes liv og om Frankrike i perioden 1941 til 2006. Hun reflekterer over kvinnens erfaringer som mor, datter, hustru og ikke minst som skrivende. Samtidig tar hun oss med på innsiden av de store samfunnsendringene, fra klassekamp og kjønnskamp til studentopprør og forbrukskultur.
  
Fotografier og minner danner utgangspunkt for teksten, der forfatterens egen stemme nærmest slynger seg inn og ut av leserens bevissthet. Men teksten fortelles fra et kollektivt ståsted, fra et «vi» som inkluderer leseren. Slik blir selve tiden en fortellerstemme i boka. Med Årene skaper Ernaux en helt ny form for selvbiografisk tekst, en «kollektiv selvbiografi», som er både subjektiv og upersonlig, privat og felles.
   
Årene fra 2008 ble Annie Ernaux' internasjonale gjennombrudd, og boken ble kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen i 2019. Den regnes allerede som en moderne klassiker. «Forbilledlig.»
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen    «Jeg gremmes over ikke å ha oppdaget Annie Ernaux tidligere ... Årene fremstår som en moderne klassiker.»
Erlend Loe, Aftenposten
  
«Annie Ernaux graver skeptisk og følsomt i sin egen skjøre hukommelse.»
Eline Lund Fjæren, Morgenbladet
  
«Et av de viktigste verkene i fransk litteratur.»
Édouard Louis

Til toppen

Andre utgaver

Årene
Bokmål Innbundet 2020
Årene
Bokmål Ebok 2020
Årene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Annie Ernaux:

Bøker i serien