Anna Karenina (Heftet)

roman i åtte deler

Forfatter:

Erik Egeberg (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Anna Karenina
Oversatt av: Egeberg, Erik
ISBN/EAN: 9788205427563
Omtale Anna Karenina
Filmpocket av Lev Tolstojs mesterlige roman Anna Karenina, som har premiere på norske kinoer februar 2013.
«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte.» Slik innledes en av litteraturhistoriens store romaner, Anna Karenina av Lev Tolstoj (1828-1910). Boken utkom i Russland i årene 1875-1877, få år etter at han fullførte kjempeverket Krig og fred.

Det er den sosialt respektable og vakre Anna Karenina historien kretser om. Hun bryter sitt ekteskap og forlater sitt barn da hun møter den store kjærligheten i den flotte offiseren Vronskij. Men hos Tolstoj viser ikke denne kjærligheten seg som noe varmt og vedvarende. Snarere skildres den som en skjebnesvanger sykdom som plutselig slår ned og rammer menneskets vilje.

Anna Karenina er slik sett en mørk roman, men like fullt byr den på strålende scener, fylt av livslyst, skjønnhet og dramatikk.

Våren 2013 har den storslåtte filmatisering av Anna Karenina premiere på norske kinoer. Med på laget er blant annet Keira Knightley, som Anna Karenina, og Jude Law, som ektemannen Aleksej.

Keira Knightley om Anna Karenina:

«Oftest blir [Anna Karenina] spilt som et uskyldig offer, men jeg føler at Tolstoj av og til virkelig hater og forakter henne. Dette er Babylons forfall, den korrupte og kriminelle kvinne som bryter med samfunnsnormalen. Andre steder i boken går han helt motsatt vei og erklærer at han er totalt forelsket i henne. Det er disse diamentralt motsatte versjonene som gjør Anna så fascinerende å spille.»

Og om Anna Kareninas aktualitet i dagens samfunn, sier Knightley: «Måten vi mennesker føler har jo overhodet ikke endret seg med tid. Det som driver oss emosjonelt, som dyr, er likt. Men ja, det er andre regler i samfunnet nå enn de som gjaldt for hundrevis av år siden. Det er lett å sette seg inn i den håpløse situasjonen Anna Karenina befant seg i, som rettsløs kvinne i et mannsdominert samfunn. Hundre år etter av kvinner omsider fikk stemme, forstår vi hvordan det er å være fanget i et ekteskap. Om hun forlater det, vil hun miste alt: Penger, barn og måten hun lever på. Vi føler oss alle fanget. I jobber vi ikke liker, av den finansielle situasjonen, i forhold.»

(Keira Knightley i intervju med Aftenposten)

Til toppen

Andre utgaver

Anna Karenina
Bokmål Ebok 2012
Anna Karenina
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022

Flere bøker av Lev Tolstoj: