Alma Whittakers betydelige oppdagelser (Heftet)

Serie: Drama 

Forfatter:

John Erik Bøe Lindgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 544
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Signature of All Things
Oversatt av: Lindgren, John Erik Bøe
Serie: Drama
ISBN/EAN: 9788202434465
Omtale Alma Whittakers betydelige oppdagelser

En historie fylt av eventyr og lidenskap!

En reise i et liv - Alma Whittakers liv

«Jeg vil ta deg med på en reise, og vi skal dra langt sammen - i tid, geografi og historie», sier Elizabeth Gilbert. Og hun holder ord og tar deg med blant annet til London, Philadelphia, Amsterdam, Tahiti og Peru. Samtidig er du med på en reise i et liv - Alma Whittakers liv.

Alma Whittaker blir født 5. januar 1800. Etter tre mislykkede graviditeter er det et velkomment lite pikebarn som kommer til verden. Moren, Beatrix, er hollandsk, mens faren, Henry, er født og oppvokst i London i svært fattige kår. Henry bestemmer seg tidlig for at han selv skal smake rikdommen han ser rundt seg. Han er en begavet og selvlært botaniker og gjør flere smarte forretninger helt fra han er guttunge. Innen Alma blir født, er han den rikeste mannen i hele Philadelphia.

En kopi av faren
Alma er en liten kopi av sin far, og arver både utseende, intellektet og nysgjerrigheten hans. Fra hun lærer seg å snakke gir hun seg aldri i en diskusjon. Hun ønsker å forstå verden og krever svar på alle mulige spørsmål. Er sopp en plante eller et dyr? er ett av spørsmålene hun stiller svært tidlig i barndommen. Foreldrene hennes oppmuntrer henne og svarer tålmodig på alt hun lurer på. Senere skal Alma komme på sporet av betydelige oppdagelser og løsninger på noen av datidens virkelig store spørsmål.

En briljant botaniker
Alma vokser opp til å bli en briljant botaniker. Hun har tid, tålmodighet og kunnskap, og publiserer vitenskapelige artikler som "A. Whittaker" for å ikke å avsløre at hun er kvinne. På andre områder byr livet henne på langt større utfordringer. Et av Elizabeth Gilberts poenger er at du kan vite mye, og allikevel ingenting. Almas forhold til sin adoptivsøster, Prudence, preges av dette. Heller ikke i kjærlighetslivet lykkes Alma, men så dukker Ambrose Pike opp. Han og Alma blir et umake par, og forholdet deres settes raskt på prøve. Det gjør også andre forestillinger Alma har gjort seg om livet.

Moderne og relevante
Elizabeth Gilbert har arbeidet i fire år med denne romanen. Hun hentet inspirasjon fra en gammel illustrert bok om kaptein Cooks reiser. Cook møter vi som en karakter i boken, og Almas far er med på en av hans eventyrlige ekspedisjoner. Selv om handlingen foregår et par århundrer tidligere, føles problemstillingene moderne og relevante, som letingen etter livsinnsikt, kunnskap, kjærlighet og selvstendighet. Dette er temaer som mange vil kjenne seg igjen i.

Overveldende anmeldelser
Kan man skrive en roman som er lidenskapelig, lærd og underholdende samtidig? Ja - hvis man heter Elizabeth Gilbert. Hun beviser at hun er et litterært talent utenom det vanlige, og anmeldelsene av Alma Whittakers betydelige oppdagelserhar vært overveldende. Alma Whittaker viser oss at få gleder i livet er større enn å være totalt oppslukt av sine oppgaver og sitt arbeid. Det er ikke vanskelig å se at den egenskapen har opphav i forfatteren selv. Denne romanen er skrevet av en forfatter med unikt engasjement og tilstedeværelse, og vil leve i deg lenge etter endt lesning.

Til toppen

Andre utgaver

Flere bøker av Elizabeth Gilbert:

Anmeldelser Alma Whittakers betydelige oppdagelser

«Imponerende. () Gilbert har markert seg som en forteller som viser oss det eventyrlige ved verdens oppdagelser.»
Barbara Kingsolver, The New York Times Book Review

«Gilbert skriver stødig, morsomt og glødende.»
- The New Yorker

«Fengslende. () Alma Whittakers betydelige oppdagelser er en av disse store og givende bøkene som får leseren selv til å føle seg både modig og klok.»
- Janet Maslin, The New York Times

«Fengslende. (…) en av disse store og givende bøkene som får leseren selv til å føle seg både modig og klok.»
- New York Times

«Genial. (…) Jeg fant tøylesløs glede på hver side»
- Chicago Tribune

«En strålende roman (…) en stor og bredt anlagt fortelling om livet og kjærligheten. (…) På samme måte som Victor Hugo eller Emile Zola, sier Gilbert noe viktig om verden som sådan.»
- Washington Post

«En praktfull utfoldelse av intellekt og fantasi.»
- Kirkus Reviews

«En rolig, sympatisk og intelligent roman av en forfatter som er trygg både på innhold og form.»
- Publishers Weekly 

Til toppen

Bøker i serien