1812 (Innbundet)

Napoleons russiske tragedie

Forfatter:

Kirsti Boger (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 645
Forlag: Schibsted forlagene
Språk: Bokmål
Originaltittel: 1812
Oversatt av: Boger, Kirsti
ISBN/EAN: 9788251623315
Omtale 1812

Tidenes militære tragedie?

I løpet av noen få måneder vinteren 1812 døde hundretusenvis av franske soldater i kamp mot den russiske vinteren. Frankrikes stormaktstid ble avsluttet, og England ble den dominerende verdensmakten. 1812: Napoleons russiske tragedie er et mesterverk om en av de største militære katastrofene i europeisk historie.

September 1812, Moskva: Napoleon Bonaparte forstår ennå ikke hvor stor en feil han har gjort. Hæren hans har marsjert over hele det europeiske fastlandet, helt inn i hjertet av det russiske riket og inn i dets hovedstad. Men det er en hul seier. Russerne har snytt Napoleon for det inntoget han så for seg: En høytidelig overgivelse og underkastelse som så mange ganger før. Moskva er en tom by, og Napoleons hær er i et fremmed land med for lite mat, for dårlige klær. En kald hær rykker fram: Det er General Vinters tropper Napoleon nå frykter. Snøen og kulden på de brente, russiske steppene er sterkere enn alle Russlands kanoner.

For ettertiden har Napoleons felttog i 1812 framstått som et skoleeksempel på en feilslått kampanje. Selv i dag studerer unge offiserer verden over de feilene som ble gjort. Logistikken til den franske hæren viste seg å mislykkes i de uventete forholdene på russisk territorium og brøt fullstendig sammen. Tusenvis deserterte, og da russerne tok den brente jords taktikk i bruk, satt franskmennene i fellen. De tynnkledde franske soldatene ble drept av Russland selv; først av heteslag på innmarsjen, videre av dysenteri og influensa, og så av kulde og sult under den forsmedelige retretten. Til tross for den iherdige manøvreringen, posisjoneringen og de sporadiske slagene, var det under en fjerdedel som døde for fiendens geværer. Av de 600.000 franskallierte troppene som marsjerte ut, lå 400.000 igjen i den frosne russiske jorden, sammen med flere hundre tusen sivile og russiske soldater. En million døde til sammen.
 
Felttoget til Russland knekte ryggen på det franske riket. Hvordan gikk det til? Hvordan kunne en mann som av sin ettertid er allment anerkjent som en av de største militære kommandørene på flere århundrer gjøre en så monumental feil? Hvordan kunne det gå så raskt? I april 1812 var Napoleon Bonaparte den ubestridte enehersker på det europeiske fastlandet. Frankrike hadde underlagt seg alle militære trusler, og var omgitt av satellittstater og allierte. De eneste reelle konkurrentene lå i Storbritannia i vest og i Russland i øst. Så kom felttoget. I april 1813 tilbød Napoleon å abdisere, og hans velde levde på lånt tid. I april 1814 kom nådestøtet da en koalisjon av fremmede hærer inntok Paris.

I 1812: Napoleons russiske tragedie tar historikeren Alan Zamoyski denne enorme militære tragedien fatt. Med en sjeldent sterk kombinasjon av oversikt, formidling og fortellertalent maler han opp et overveldende stort og likevel krystallklart tydelig bilde av felttoget. Han gir levende skildringer av alt fra det kaldkrig-aktige stormaktsspillet i forkant, til den virkelig kalde krigen midt i den russiske vinteren. Zamoyskis språkmektighet – han snakker polsk, fransk, engelsk, russisk og italiensk – har gitt ham tilgang til et usedvanlig stort spekter av kilder. Det mest slående med boka er kanskje hvordan han lar de stridendes stemmer tre fram fra historien, med dagboksitater, skisser, anekdoter og biografiske skildringer fra vitnene til en av 1800-tallets største menneskelige og militære tragedier.

Til toppen

Andre utgaver

1812
Bokmål Heftet 2012
Utdrag

Napoleons proklamasjon før felttoget mot Moskva:

«Soldater! Dette er slaget dere har sett frem til så lenge! Nå hviler seieren på dere, vi trenger den. Den vil gi oss overflod på alt, bra vinterkvarter og en rask hjemkomst til vårt moderland! Oppfør dere slik dere gjorde ved Austerlitz, ved Friedland, ved Vitebsk, ved Smolensk. Måtte generasjoner til alle tider berømme deres oppførsel på denne dg med stolthet. La det sies om dere: ’Han var med i det store slag under Moskvas murer’»

Tilbaketoget:

«Vi fulgte veien i taushet. Det eneste man kunne høre var lyden av hester som ble slått og kuskens hyppige, skarpe skjellsord når de kom til en isete bakke som de ikke klarte å komme opp,» skrev Cesare de Laugier da han forlot Smolensk. «Hele veien er dekket av oppgitte pakkvogner, personvogner og kanoner som ingen engang har tenkt på å sprenge, brenne eller fornagle. Hist og her ligger døende hester, våpen, effekter av alle slag, oppbrutte kofferter og endevendte sekker og markerer den vei de som gikk foran oss har vandret. Vi kan også se trær der folk har prøvd å tenne bål innved foten, og rundt omkring disse trær, som er blitt forvandlet til gravmæler, ligger likene av dem som utåndet under forsøket på å varme seg. For hvert skritt er det døde kropper. Kuskene bruker dem til å tette grøfter og hjulspor for å jevne ut veien. I begynnelsen grøsset vi over en slik fremferd, men vi vennet oss raskt til det.»

Til toppen

Om forfatter Adam Zamoyski

ADAM ZAMOYSKI ble født i New York, men har bodd det meste av sitt liv i England. Han er utdannet fra Downside og The Queen’s College i Oxford. Med bakgrunn som frilans historiker med enestående språkkunnskaper, har Zamoyski skrevet en bestselger om Polens historie, dessuten to bøker om militær historie og tre biografier.

Til toppen