101 Reykjavik (Innbundet)

Forfatter:

Jón Sveinbjørn Jónsson (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 382
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: 101 Reykjavik
Oversatt av: Jónsson, Jón Sveinbjørn
ISBN/EAN: 9788204085139
Omtale 101 Reykjavik

"Språklig genistrek" - Dagbladet

"101 Reykjavik" er boka bak filmsuksessen med samme navn. Med Reykjaviks svingende natteliv som scene surrer Helgasons antihelt, Hylnur, rund på trygd, bor hjemme hos mor og har ikke så mye annet en pubertale briller å se verden med. Johan Harstad skriver i etterordet at "måten Helgason får språket til å jobbe for seg på, og hvordan det forandrer Hlynurs trivielle, gutteromsluktende hverdag til å bli et napalmangrep av en tekst, et litterært angrep som konstant avspilles i dobbel hastighet og på full guffe".

Til toppen

Utdrag

"Undertegnede er utkjørt, bomba, har ikke røkt på 12 timer, ikke sett TV på 60 timer, ikke sett Mamma på 46 timer, ikke vært i seng med noen på 1176 timer, har en ukjent, mager kvinnes røde bukser og hennes mann Roberts altfor små støvler på, har sjokoladesmak i munnen, en drit som trykker på i tykktarmen (for det meste bestående av Calvin-Klein-cornflakes blandet med en hófisk husmorsjel), har karantene på K-baren, for evig og alltid hatet av ei ukjent naken dame, har knust et vakkert forhold mellom to unge mennesker i Grafarvog og kullkastet en hyggelig tannlegefamilies tanker om menneskelige omgangsformer i Gardabær, to døgn etter at Mamma kom ut av skapet, venter barn med Hófi, som hater meg, har sørget for at Elsa er blitt gravid, og ..."

Til toppen

Om forfatter Hallgrímur Helgason

Hallgrímur Helgason (f. 1958) er en av Islands fremste og mest populære forfattere. For boka 101 Reykjavik (Damm 2003) ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Til toppen