Vokterne (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Guardians
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202689636
Omtale Vokterne

Uskyldig dømt?

For over tjue år siden ble en ung advokat ved navn Keith Russo funnet skutt på sitt kontor i en liten by i Florida. Til tross for at politiet ikke hadde fellende bevis, falt mistanken på en tidligere klient, den unge svarte Quincy Miller. Miller ble dømt til livstid for drapet.

Quincy Miller har hele tiden hevdet sin uskyld, og fra fengselscellen har han jobbet jevnt og trutt for saken sin uten å nå fram. Til slutt får han kontakt med et lite idealistisk advokatfirma som drives av Cullen Post.

Men Cullen Post får snart erfare at det var mektige menn som ville ha Miller dømt den gangen. Menn som drepte en ung advokat for 22 år siden, og som trolig vil drepe igjen, uten å nøle.

Vokterne er en utsøkt, overbevisende og engasjert thriller fra juslegenden John Grisham.

 

Makt og justismord

Quincy Miller har vært fengslet i tjueto år for et drap han ikke har begått. Endelig får han hjelp av et idealistisk lite advokatbyrå som vil gjøre alt som står i deres makt for å bevise Millers uskyld.

Cullen Post er en av grunnleggerne av det idealistiske advokatbyrået, Guardian Ministries. Post er advokat og en av de som reiser rundt for å etterforske bevisene i saker der det kan være uskyldig dømte. Han er dypt rystet over bevisene i Quincys sak.

Ble lurt
Quincy er tiltalt og beskyldt for å ha drept en ung advokat ved navn Keith Russo. Russo ble skutt ved skrivebordet sitt da han jobbet en sen kveld for tjueto år siden. Morderen etterlot seg hverken spor eller vitner. Men Quincy ble lurt, og uten noen vitner til å tale hans sak, ble han dømt og sendt til fengsel på livstid for mordet på Russo.

Maktmennesker
Advokat Post oppdager raskt at det var mektige mennesker som stod bak drapet på Russo. Og de vil gjøre hva som helst for å hindre at Quincy blir frifunnet og etterforskningen av drapet gjenopptas. Men så er Cullen Post villig til å dra hvor som helst, gjøre hva enn som kreves for å renvaske Quincys navn. Klarer han å stå opp mot makteliten?

Skremmende
Vokterne er en skremmende krim med et skarpt blikk på urettferdighetene i det amerikanske rettssystemet. John Grisham er på sitt aller beste med sin skarpe advokatthriller som taler «systemet» midt imot.
Hovedkarakteren Cullen Post er inspirert av en virkelig person, og kanskje er det derfor Vokterne er så engasjerende og intenst spennende. Det er nyansert og troverdig med Cullens utrettelige dedikasjon til å renvaske Quincy.

Svært overbevisende
I Vokterne er John Grisham på sitt aller beste! Dette er en sterk og overbevisende krimroman der Grisham evner å fange følelsen av hvor mye det haster. Det haster for den som sitter i fengsel, den som er feildømt og utsatt for justismord. Det er som om håpløsheten og angsten til både Cullen og Quincy sitrer mellom linjene.

Det er åpenbart at Grisham har noe på hjertet, noe han ønsker å endre i det amerikanske systemet. Hvor mange feildømte mennesker sitter fengslet i amerikanske fengsler for forbrytelser de ikke har begått?
Gjør deg klar for sommerens mest tankevekkende og provoserende krimroman, du vi garantert tenke på den lenge etter at siste side er lest.

 

 

 

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Vokterne
Bokmål Ebok 2022
Vokterne
Bokmål Heftet 2023
Utdrag

I utgangspunktet fantes det ingen mistenkte før Diana nevnte navnet på en Quincy Miller, en av firmaets tidligere og svært misfornøyde klienter. Fire år før drapet hadde Keith tatt seg av en skilsmisse for Quincy, og klienten hadde vært langt fra tilfreds med utfallet. Dommeren idømte ham et langt større barne- og underholdsbidrag enn han hadde råd til å betale, og det ødela livet hans. Da han ikke klarte å betale advokatsalæret for å anke avgjørelsen, la Keith saken i skuffen, frasa seg representasjonen, og dermed løp ankefristen ut. Quincy tjente bra som lastebilsjåfør for et lokalt firma, men mistet jobben da ekskona tok arrest i månedslønnen for å få dekket forfalte krav. Han klarte ikke å betale, begjærte seg konkurs og flyktet fra området. Han ble knepet, ført tilbake til Seabrook, satt i fengsel grunnet manglende betalingsevne og ble sittende der i tre måneder, før dommeren mente at det var nok. Han flyktet nok en gang og ble pågrepet i Tampa, der han livnærte seg ved å selge dop. Han satt inne i ett år før han ble prøveløslatt.

     Ikke overraskende klandret han Keith Russo for problemene han opplevde. Det hersket en stilltiende enighet blant byens øvrige advokater om at Keith kunne representert sin klient på en litt mer aktiv måte. Keith kunne ikke fordra skilsmissesaker og anså dem for å være nedverdigende for en advokat med ambisjoner om å innta rettssalen. Ifølge Diana hadde Quincy vært innom kontoret minst to ganger, kommet med trusler overfor de ansatte og krevet å få snakke med sin tidligere advokat. Det kunne ikke fastslås om noen hadde ringt politiet. Hun påsto også at Keith hadde ringt hjem til dem og gjentatt truslene, men at de aldri anså det for å være så alvorlig at de måtte skifte nummer.

     Noe drapsvåpen ble aldri funnet. Quincy sverget på at han aldri hadde eid noen hagle, men ekskona sa til politiet at hun trodde han hadde et slikt våpen. Gjennombruddet i saken kom etter to uker, da politiet dukket opp med en ransakingsordre og konfiskerte bilen til Quincy. I bagasjerommet fant de en lommelykt med små flekker av et eller annet som hadde sprutet ut over lyktens reflektor. De antok at det var blod. Quincy fastholdt at han aldri hadde sett lommelykten, men ekskona sa hun trodde at den tilhørte ham.

     Man utviklet kjapt en teori, og dermed var drapssaken løst. Politiet trodde at Quincy hadde planlagt drapet i detalj og ventet til Keith jobbet overtid og var alene på kontoret. Han brøt strømtilførselen ved en utvendig måler på veggen bak kontoret, kom seg inn gjennom bakdøren, som sto åpen, og visste nøyaktig hvor Keith var å finne fordi han hadde vært inne på kontoret hans flere ganger. Han brukte lommelykten for å se i mørket, braste inn på Keiths kontor, fyrte av begge løpene på haglen og flyktet fra åstedet. Tatt i betraktning det voldsomme blodsølet på åstedet virket det rimelig at mange av gjenstandene på kontoret ble sprutet ned.

     I en sidegate to kvartaler unna la en stoffmisbruker ved navn Carrie Holland merke til en svart mann som styrtet bort fra området. Han så ut til å bære på en kjepp eller noe, hun var ikke sikker. Quincy er svart. Seabrook er 80 prosent hvit, 10 prosent svart, 10 prosent latinoer. Carrie klarte ikke å identifisere Quincy, men sverget på at han hadde samme høyde og kroppsbygning som mannen hun hadde sett.

     Quincys rettsoppnevnte advokat klarte å få saken flyttet til en annen jurisdiksjon, og den kom opp for retten i nabocountyet. Den var 83 prosent hvit. Det satt én svart person i juryen.

Til toppen