Utover enhver rimelig tvil (Innbundet)

Forfatter:

Monica Carlsen (Oversetter)

Et uskyldig monster?

Da den 15 år gammel jenta Katrin ble brutalt drept i 1998, ledet sporene fort mot Stig Ahlin. Når advokat Sophia får beskjed om å gjenoppta denne drapssaken og se på bevisene, så fnyser hun – Stig Ahlin husker hun som et monster, han fortjente sin straff. Men så ser hun på saken, på bevisene og på indisiene. Kan han være uskyldig dømt likevel? Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Bortom varje rimligt tvivel
Oversatt av: Carlsen, Monica
ISBN/EAN: 9788202594121
Kategori: Nordisk krim og Psykologisk krim
Omtale Utover enhver rimelig tvil

Et uskyldig monster?

Er Stig Ahlin et drapsmonster, eller uskyldig dømt? Malin Persson Giolito er tilbake med nok en briljant krim fra de mørkeste skyggene av Sverige.

Da den 15 år gammel jenta Katrin ble brutalt drept i 1998, ledet sporene fort mot Stig Ahlin. Den tverre og vanskelige legen hadde ikke bare vært mistenkt for overgrep mot sin egen datter, det viste seg også at han likte å behandle både sin kone og prostituerte på voldelig vis. Politiet jobbet hardt for å knytte ham til drapet med mer bevis enn indisier, og til slutt klarte de å koble et bitemerke på jentas kropp til Ahlins tenner. Ahlin ble dømt i retten såvel som av det svenske folket, og media døpte ham Professor Død og Stig Svin.

 

Skulle aldri vært dømt

Malin Persson Giolito speiler vår samtid, og skriver oppsiktsvekkende god og menneskelig krim.

Tretten år senere jobber advokaten Sophia Weber hardt for å gjøre seg til Sveriges mest upopulære advokat. Etter overtaling fra den eldre jusprofessoren Hans Segersted har hun fordypet seg i det omfattende etterforskningsmaterialet. Etter nilesing av alt overskuddsmaterialet aktoratet ikke presenterte i rettssaken, er Sophie klar i sin konklusjon: Stig Ahlin skulle aldri vært dømt. Om han har begått drapet er ikke Weber sikker på, men det er nok av feil og utelatte detaljer til at Ahlin bør få tatt opp saken sin på nytt.

Skandinavias sterkeste nye kriminalforfatter

Malin Persson Giolito viste med debuten Størst av alt, hvor hun brettet ut en ungdomstragedie i et svensk overklassemiljø, at hun er Skandinavias kanskje sterkeste og mest følsomme nye krimforfatter. Med oppfølgeren Utover enhver rimelig tvil tar hun enda nye steg mot krimtronen. Persson Giolito mestrer plott til fingerspissene, vever tidslinjene fra 1998 og 2011 elegant sammen, og briljerer når hun sirlig tegner opp sine hovedpersoner. De blir alle tildelt forskjellige kvaliteter og nyanser, og uansett hvor fæle og egoistiske de er, skriver Persson Giolito dem med en sjelden menneskeforståelse og innsikt. Hver gang man som leser tror man har forstått noen – det seg være Stig Ahlin, Sophie, bestefaren Sture, politimannen Bertil, pedofiliavhøreren Adam eller mediemillionæren Ludwig Venner – tar Malin Giolito Persson oss med bak fasaden for å vise oss mer.

Gode menneskeskildringer

Alle får rikelig med plass til å fremstå som mennesker av kjøtt og blod, og gjennom deres syn på hendelsene får leseren hele tiden nytt rom for tvil og tolkning. Var Stig Ahlin kanskje skyldig likevel? Og om han var uskyldig i drapet, skulle han ikke vært i fengsel for det han etter sigende skal ha gjort mot datteren? Hvor langt bør politiet strekke seg når forbrytelsene er så grusomme som dette? Og med jevne mellomrom får vi nye svar på spørsmålet Sophie hele tiden stiller seg: Hvem var egentlig Katrin?

Brennaktuell forfatter

Samtidig som Malin Persson Giolito skriver oppsiktsvekkende god nordisk krim, fremstår hun som en brennaktuell forfatter. Gjenopptakelse av ferdig ankede saker, samfunnets berøringsangst når en drapsmann er stemplet som et uhelbredelig monster, og ikke minst svak etterforskning er blant de røde trådene. Man kan fort lese detaljer fra Kevin-saken, Baneheia-etterforskningen og Birgitte Tengs-mysteriet inn i historien, og dermed gjør Malin Persson Giolito seg til både en stor krimforfatter og en speiler av vår egen samtid.

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

«Malin Persson Giolito har en unik måte å fortelle historien sin på.»
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Andre utgaver

Utover enhver rimelig tvil
Bokmål Ebok 2018
Utover enhver rimelig tvil
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Utover enhver rimelig tvil
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Malin Persson Giolito:

Utdrag

Sophia tok imot mappen. Så trakk Hans opp to USB-pinner. Hun tok imot dem også.
 «Ta det med deg hjem, les materialet, og ring meg. Du må gjøre dette. Han trenger hjelp. Hvis du tar en titt på det, vil du se at jeg har rett. Etterforskningen var elendig, siktelsen dårlig underbygget og indisiekjeden overmåte svak, med ett unntak. Han skulle aldri blitt dømt. Men hvis vi skal kunne gjøre noe med det, vil det koste oss tid og penger. Det ville selvsagt ikke være noe problem å finne en annen advokat til Stig Ahlin. De aller fleste forsvarsadvokater ville gjort på seg av opphisselse hvis de fikk sjansen til å vise seg fram i denne saken. Men nå spør jeg altså deg.»
Han ranket seg og så Sophia rett inn i øynene. Hun oppdaget at alt som het oppfølgningsspørsmål, var som blåst bort.
«Det er egentlig ikke du som er problemet. Det er Ahlin,» sa Hans. «Han har ikke hatt en advokat på åtte år, han avskyr advokater. Jeg kan til en viss grad forstå ham. Stuten han startet med, klarte det kunststykket å få en ustraffet mann dømt til livstid i en utpreget indisiesak. Jeg har sverget på at det ikke skal forekomme flere slike feil. Noe som, mellom oss sagt, var lett å love, siden det ikke kan bli verre enn det allerede er. Selv ikke med en nymoralist som deg.»
Hans holdt inne. Nippet til vinen og skulte olmt på Sophia over kanten av glasset. Han mente øyensynlig at det var Sophias tur til å si noe.
«Hvis du prøver å innynde deg, må jeg si at du ikke er særlig flink til å gi komplimenter,» sa Sophia. «Men du trenger ikke smiger. Jeg har fått det for meg at du og Stig Ahlin ville komme ut av det med hverandre. Han trenger en advokat som ikke lar seg skremme. Av ham eller av det det kan innebære å representere ham. Det er derfor jeg gir deg sjansen. Du skjønner det, at jeg tror på ham. Jeg tror han er uskyldig.»
Jøss, tenkte Sophia og strakte seg etter stresskofferten. Hvem er det som er sentimental nå?
«Jeg er altfor snill,» sa hun og la ned materialet. «Om vi kan kalle det det.» Igjen så hun ytterst i øyekroken at den plirende mannen ved nabobordet stirret på henne. Hvorfor fortrakk han ansiktet på den måten? Trodde han at det gjorde ham penere? Hadde han stått foran speilet og øvd seg på det uttrykket? Tenkt at: Sånn, nå ble det bra, akkurat den minen skal jeg sette opp. Det så ut som han hadde netthinneløsning. Men han så på henne, han gjorde faktisk det.
«Jeg skal kaste et blikk på det, Hans. Mer lover jeg ikke.» Uskyldig. Hans Segerstad påsto at Stig Ahlin var uskyldig. Det måtte hun akseptere, uansett hvor søkt og absurd det lød. Hun måtte sette seg ned på kontoret i fred og ro og bestemme seg for hvordan hun skulle formulere et nei. For hun aktet ikke å gi seg i kast med dette, aldri i livet. Ikke Stig Ahlin, så lavt ville hun ikke synke. Hun kastet et stjålent blikk på den blendede mannen og lukket kofferten.
«Men,» undret hun igjen, «dersom vi ser bort fra alle de sentimentale og følelsesmessige og fullstendig uinteressante 22 grunnene du nettopp har trukket fram.» Den unge mannen ved siden av dem boret det smale blikket i hennes. Sophia ranket seg. «Hvorfor skal jeg ta saken?»
«Fordi du kommer til å få ham frikjent.» «Men vil jeg virkelig det?» «Det er verre enn som så. Du vil ikke kunne la være.»

Til toppen

Om forfatter Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito har jobbet som advokat, og i Europakommisjonen i Brussel. Hennes store gjennombrudd som forfatter kom med kritikerroste Størst av alt, som blant annet ble kåret til Årets beste kriminalroman i Sverige. Hun er datteren til den kjente krimforfatteren Leif G.W. Persson.

Til toppen