Lukkede rom (Heftet)

Serie: Drama 

Forfatter:

Kjersti Velsand (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Habitaciones tancades
Oversatt av: Velsand, Kjersti
Serie: Drama
ISBN/EAN: 9788202418885
Omtale Lukkede rom

Storslått familiedrama fra Barcelona

Lukkede rom av Care Santos er en frodig, stor familieroman om hemmeligheter, drama og farlig kjærlighet. Fortellingen utspiller seg rundt et gammelt herskapshus i Barcelona. Og du opplever at du virkelig er i Barcelona. Du kjenner luktene, lydene og byens herlige og spesielle stemning.

I forbindelse med en ombygging av den gamle villaen til familien Lax kommer en godt bevart hemmelighet for en dag. Idet et veggmaleri av husets siste beboer, den berømte maleren Amadeu Lax, blir fjernet, kommer en skjult dør til syne. Døren fører inn til et kott ingen har visst om. I kottet finner de et mumifisert kvinnelik. Det viser seg å være restene av nettopp den vakre Teresa, hun som angivelig skal ha stukket av til Amerika sammen med sin elsker i 1936.


En altoppslukende fortelling

Enkelte romaner er med deg lenge etter at du er ferdig med dem. Lukkede rom er en slik roman. Denne frodige fortelllingen har alt, men slett ikke alt tåler dagens lys ...

Du er i Barcelona. Du opplever spennende epoker, det starter på slutten av 1800-tallet og ender i 2010. Du er med på en spennende reise bakover i tid, og det gjelder å henge med. Care Santos har skrudd sammen en mektig fortelling, det hele starter juledagen i 1932 da varemagasinet El Siglo brenner ned til grunnen, godseierfrue Maria del Roser Goloron dør i sin seng, og sønnen Amadeu tilbringer for første gang deler av natten på rommet til Laia, den tolv år gamle datteren til husets kokke.

Restene av Teresa ...
Når den imponerende villaen til familien Lax åtti år senere skal bygges om til bibliotek, kommer skjulte hemmeligheter for en dag. Amadeu Lax ble en av Spanias største malere, han var den siste som bodde i huset før han døde på 1970-tallet. Bak veggmaleriet av hans vakre kone Teresa finner man et kott ingen visste om, og der finner de restene av nettopp Teresa. Men ifølge familiens krønike stakk hun av til Amerika sammen med sin elsker, bestevennen til Amadeu, i 1936!

Litterær godtepose 
Violeta Lax er kunsthistoriker i Chicago, og barnebarnet til Amadeu. Når liket av hennes bestemor blir funnet, starter jakten på sannheten. Hvordan var egentlig livet i det gedigne herskapshuset i Barcelonas hovedgate? Og hvordan var bestefaren, han som hun alltid har beundret både som person og maler? Familiekrøniken hennes skal vise seg å være full av intrikate hemmeligheter, sjokkerende vendinger, lukkede rom og løse tråder i fleng. Men her er det også lidenskap og romantikk, kunst og historie; dette er rett og slett en litterær godtepose du sjelden opplever i én og samme roman.

Rommene åpnes
Romanen er et portrett av storheten og forfallet til en innflytelsesrik familie i Barcelona, men også et portrett av en by de fleste av oss har et forhold til. Care Santos har skapt en helt egen stemning, og legger brikke etter brikke på plass i det store, magiske puslespillet ved hjelp av vakker prosa, gamle brev, dagens e-post mellom Violetta og moren, og ikke minst kunstneriske beskrivelser av de mest kjente bildene til Amadeu Lax. På den måten åpnes de lukkede rommene, ett etter ett, og etter hvert som sannheten glir av veggene og det frodige persongalleriet avsløres er det umulig å legge boken fra seg. Du trekkes stadig dypere inn i livet til familien Lax, du må bare videre, og får til slutt din belønning. For avslutningen av Lukkede rom er like elegant som resten av denne frodige romanen.

Til toppen

Andre utgaver

Lukkede rom
Bokmål Ebok 2012
Lukkede rom
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Bøker i serien