Ikke sant (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 152
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788204136848
Omtale Ikke sant

Tenk om man en dag tipper over, mister kontrollen og taper kontakten med alle realiteter? Hva foregår egentlig inne i hodet til et menneske som klikker fullstendig?

I Linde Hagerups roman Ikke sant møter vi Tina idet hun tråkker over denne grensen, og vi blir med videre gjennom hennes hasardiøse prosjekt med å konstruere sin egen virkelighet.

Hovedpersonen Tina ligger naken på gulvet i leiligheten sin i Berlin og lytter. Hun har ikke begrep om tid, og går bare ut av leiligheten når det er høyst nødvendig. Som når hun må kjøpe mat - til seg selv, og til musen Helge som bor under badekaret. Tina har behov for 8 meters klaring rundt seg i alle retninger for å få med seg auraen sin uskadd. Å gå i butikken er derfor et mareritt. Handleturen byr på ufrivillig komikk, i alle fall for tilskuerne, og for leseren. Kan man le av en slik tragedie? Kanskje fordi man kjenner igjen trekk i seg selv. Kanskje på grunn av frykten for å ende opp som henne.

Ikke sant er en høyst uvanlig leseopplevelse. Med intensitet og mørk humor tegner Linde Hagerup et portrett av en kvinne som lever et liv basert på kritiske misforståelser og umulige håp.

Til toppen

Utdrag

"Det at jeg påberopte meg å være bærer av verdenssmerte var nok strengt tatt en overdrivelse, i det minste en overflødig opplysning omstendighetene tatt i betraktning, men jeg var drevet av desperasjon og panikk. Blodet fra såret i pannen blandet seg med tårer i munnen min. Kroppen sto som en spent bue og skalv. Jeg var virkelig på randen av noe uforutsigelig, men det å rote seg inn i noe uforutsigelig er langt enklere enn å finne veien ut av det igjen. Jeg hørte at jeg hulket mens jeg gispende gjentok: - Ich habe Schmertz. Hilfe. Ich bin eine Norwegerin."

Til toppen

Om forfatter Linde Hagerup

Linde Hagerup er del av den skrivende Hagerupfamilien. Hun er født i 1968, oppvokst på Rykkinn, og nå bosatt på Kråkerøy. Linde er barnebarn av Inger Hagerup, niese av Klaus, og søster til Henning, for å nevne noen. Linde Hagerup debuterte i 1999 med den kritikerroste kortprosasamlingen Og det skal vare så lenge.

Til toppen