Den hemmelige kvinnen (Innbundet)

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

Med Den hemmelige kvinnen under pseudonymet Anna Ekberg leverer den danske superduoen en forfriskende psykologisk thriller om hvor langt man kan være villig til å gå for kjærligheten.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Den hemmelige kvinde
Oversatt av: Grinde, Heidi
ISBN/EAN: 9788202531072
Kategori: Nordisk krim og Psykologisk krim
Omtale Den hemmelige kvinnen

På jakt i eget liv  

Med Den hemmelige kvinnen under pseudonymet Anna Ekberg leverer den danske superduoen en forfriskende psykologisk thriller om hvor langt man kan være villig til å gå for kjærligheten.

Bortsett fra at Louise lider av hukommelsestap, lever Louise og Joachim et rolig og kjærlighetsfullt liv på Christiansø. Men så dukker Edmund opp, og påstår at Louise er hans kone og arving til et mektig forretningsimperium. Er han mannen min? Er de mine barn? Er dette mitt liv? Den hemmelige kvinnen er en intens krim om familiestrid, pengebegjær, svindel, mord, livsfarlig kunst og altoverskyggende kjærlighet.

Kjærligheten overvinner alt …

Kjærlighetens potensial er tema i Den hemmelige kvinnen. Og tap av hukommelsen. Og viljen til å gå over lik for å avsløre den ubehagelige sannheten.

Louise våkner til det gode liv på den idylliske øya Christiansø. Skyfri himmel, summing av turistenes stemmer utenfor kafeen hun eier. Men så: rastløs banking på ruten, selv om kafeen er stengt. En dresskledd mann i 40-årene, ikke av den typen som lager bråk, står utenfor. Han knakker hardere på ruten. Joachim, kjæresten hennes, åpner døren og slipper ham inn. – Helene, det er meg, sier mannen. – Jeg er jo mannen din, kjenner du meg ikke igjen? Louise tumler bakover. Er han mannen hennes? Hun har aldri sett ham før.    

Noe som ikke stemmer
Det viser seg fort at det er noe som ikke stemmer. Skanninger avslører at Louise har fått brutale slag mot hodet for noen år siden, og sannsynligvis lider av hukommelsestap. Det er heller ingen tvil om at hun er Helene Söderberg, gift med Edmund, mor til to og arving til et forretningsimperium innen shipping. Så hva skal hun gjøre? Hun tvinges til å vende tilbake til sitt tidligere liv, og bryter med Joachim, mannen hun elsker. I det skjulte er hun nødt til å finne ut hva som egentlig skjedde da hun forsvant en mørk natt for tre år siden.

Livsfarlig etterforskning
Joachim er forfatter, og har opplevd bedre skrivetider enn nå. Han er fortvilet når Louise forlater ham, og går i gang med sin egen, livsfarlige etterforskning om hva som skjedde med Louise Andersen. Hvem var hun egentlig, og hvorfor valgte Helene å stjele hennes identitet? Samtidig tar Helenes skjulte etterforskning oss med inn i Söderbergdynastiets interne maktkamp, storhetstid og krakelering.

Actionpreget fortelling
Vi følger Joachim og Helenes jakt på sannheten, kjenner kjærlighetens kraft til tross for alle manipulasjoner, maktmisbruk, løgner og fortielser som begge utsettes for. Målet er sannheten om Helenes forvandling, og klappjakten skal vise seg å bli en forrykende reise. Et surrealistisk plot blir bare enda villere etter hvert som lag etter lag av en actionpakket historie avsløres.  

Umulig å legge fra seg
Christiansø er en deilig sommerperle, pengenes verden i Silkeborg er motbydelig, og et dekadent kunstnermiljø bidrar til at du forblir i leseboblen til mysteriet er løst. Når du i tillegg famler deg frem i en labyrint av upålitelige motiver, er det bare én ting å gjøre: Begynn på Den hemmelige kvinnen når du har et par kvelder ledige eller en ekstra fridag. For dette er virkelig en storslagen bladvender. Når du først er i gang, er det ingen vei tilbake. 

Til toppen

Andre utgaver

Den hemmelige kvinnen
Bokmål Ebok 2017
Den hemmelige kvinnen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Den hemmelige kvinnen
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Anna Ekberg:

Intervju

Livet som Anna Ekberg

 

– Den hemmelige kvinnen handler om kjærlighetens fantastiske potensial. Hva troen på hverandre har å si når den verste motstand du kan tenke deg dukker opp.

De har latt Niels Bentzon hvile et par bøker nå. Etterforskeren som har hovedrollen når de har på seg den hatten som kalles A.J. Kazinski. Jakob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund har flere felles hatter. Den nyeste heter Anna Ekberg.

 

Ville unngå forvirring

– Vi trodde Den hemmelige kvinnen skulle utgis under samme forfatternavn som bøkene om Bentzon. Det trodde derimot ikke forlaget vårt. De mente manuset var godt, men annerledes enn i krimbøkene vi har skrevet tidligere. Faren for å forvirre våre lesere ble til slutt avgjørende, og vi ble enige om å finne et nytt pseudonym. Det kom av seg selv da vi ruslet en tur rundt i Stockholms vakre gater, forklarer Anders.

 

Kjærlighetens potensial

Begge er opptatt av kjærlighetens magiske muligheter. Hva det å bli sett av din kjæreste kan bety. Hvordan et blikk kan bidra til at du kan bli noe du aldri hadde trodd var mulig. Eksemplet i Den hemmelige kvinnen er Joachim. Når Louise gjør sitt umulige valg, gjør Joachim sitt. Han er nødt til å finne ut hvem Louise Andersen var, hva som skjedde med henne, og forandrer seg fra en forfatter i motgang til en etterforsker som aldri gir opp.   

 

Utfordre og underholde

– Vi visste at vi ville skrive om kjærlighet, og krimelementet skulle selvsagt være med. Boken handler om å finne seg selv gjennom kjærligheten, vi er fascinert av de ukjente sidene av psyken vår. Anders tror nok det er mer mellom himmel og jord enn jeg, men vi har uansett et felles ønske om å utfordre og underholde leserne våre. Blir du litt klokere og får et snev av ettertanke, har vi oppnådd det vi ønsker, supplerer Jacob.

 

Bakgrunn fra filmbransjen

– Vi planlegger plottet i detalj. Diskuterer scene etter scene opp og ned, frem og tilbake. Vendepunkter bytter plass, karakterer ofres eller overlever, ingenting er hellig i plotfasen. Vi har begge bakgrunn fra filmbransjen, og er godt trent til å endre manus hele tiden. På det verste har vi hatt tretti versjoner av en scene. Når vi har funnet den riktige, legges den på kjøling før vi tar den frem og eventuelt går for den.

 

Tiårsjubileum og eget forlag

– Tilværelsen som Anna Ekberg er som et friminutt fra jobben med Bentzon. Skrivingen er lystbetont, innholdet kulørt, handlingen ikke så statisk som når vi er Kazinski. Det er færre karakterer, særlig i kapitlene om Jacobs etterforskning, denne boken har det rett og slett vært sjov å skrive, smiler begge. De har holdt ut med hverandre i ti år, og har ingen planer om å skille lag. De har prosjekter på hver sin kant, og nå starter de Kazinski forlag. Senere i år lanseres Anna Ekbergs andre roman, Kjærlighet for voksne, der temaet er å ta vare på seg selv når relasjonen blir for symbiotisk. De har helt klart bevist at det er mulig i det profesjonelle skrivelivet. I Anna Ekberg-roman nummer to står den private siden av livet for tur.  

 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

«Men det blir vel en lykkelig slutt, i det minste?»
«Nei, selvfølgelig ikke.» Han smiler. «Stor kjærlighet kan aldri slutte lykkelig.» Han møter blikket hennes og legger fort til: «I litteraturen.»
Han sier noe mer også, men enda en gang hører hun den merkelige mannen rope og knakke hardt på vinduet.
«Helene!»
Om og om igjen. Hun reiser seg og kikker nysgjerrig ned gjennom lokalet. Han står nede ved døren og knakker på ruten.
«Er det en svenske?» spør Joachim.
«Høres ikke sånn ut,» sier Louise og forsøker å få et helhetsinntrykk av mannen. Han ser ikke ut som den typen som lager bråk i gaten. Ikke ser han full ut, ikke uvasket eller skitten eller ubarbert. Han knakker hardere på ruten.
«Jeg skal snakke med ham,» sier Joachim, reiser seg, går gjennom det tomme lokalet ned til døren og låser opp.
«Helene,» sier mannen og går forbi Joachim.
«Hei!» Joachim forsøker å gripe fatt i ham, men han er for rask. Det går opp for Louise at det er henne han er på vei mot, at han stirrer på henne. Stirrer rett på henne mens han roper:
«Helene! Det er meg!» Louise konstaterer at han er høy og bredskuldret og faktisk en veldig kjekk mann. Han har tykt, blankt hår som faller i myke lokker over pannen nesten ned til øynene, men uten å skjule dem. Tvert imot – håret fremhever øynene. Grønne øyne. Klare, grønne øyne som ser direkte på henne.
«Helene.» Mannen har senket stemmen og hiver opprørt etter pusten da han står foran Louise. Joachim har tatt ham igjen nå. «Jeg tror du tar feil av henne og en annen, kamerat.»
Joachim snakker med sin vanlige myndige stemme. Han er ikke lett å overse, og når han sier noe, pleier alle å lytte, men mannen enser ham overhodet ikke og kommer nærmere.
«Helene, det er meg.»
Joachim står i veien, så mannen må dytte ham vekk for å komme forbi. Ikke hardt, nærmest bare en bevegelse med armen, men hardt nok til at Joachim vakler et øyeblikk. En stol velter, en kaffekopp faller i gulvet og går i knas, og Lina løper bort for å hjelpe Joachim. Louise ser seg forvirret rundt: Hva er dette for noe?
«Helene.»
Louise viker tilbake. Og så skjer det. Mannen griper etter henne, hånden lukker seg om det venstre håndleddet hennes.
«Slipp meg.»
«Kjenner du meg ikke igjen? Det er meg – Edmund. Hva er i veien med deg?»
«Slipp!» Louise hever stemmen. Joachim tar tak i mannen.
«Nå er det nok! Slipp henne!» sier Joachim og holder mannen som kaller seg Edmund, i et fast grep. Det får ham bare til å rope høyere, og nå er det noe nytt i stemmen som Louise ikke har lagt merke til før. Desperasjon? Forargelse?
Han ser ikke sint ut, virker ikke farlig på noen måte, snarere ulykkelig. Øynene er fuktige, og han stirrer fremdeles på Louise, bare på henne.
«Helene!» gjentar han enda en gang. «Du er min kone, Helene. Min kone.»
«Du er på feil sted,» sier Joachim og haler mannen hardt mot døren. «Lina, løp ned på røykeriet og be om hjelp,» sier han mens han sliter med å få mannen ut.
«Det er jo meg, mannen din – kjenner du meg ikke igjen? Helene.»
Ordene rammer henne som et slag, et hardt, fysisk slag som får henne til å tumle bakover. Hun vakler et øyeblikk.

Til toppen