Udødelighetens elixir av Gabi Gleichmann (Ebok)
Ebok

Udødelighetens elixir (Ebok)

roman

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2012
Innleser: Ribu, Anders
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.83 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203352959
Omtale Udødelighetens elixir
"Udødelighetens elixir" er en debutroman helt utenom det vanlige - en underholdende, magisk og fargerik fortelling om en underlig slekt.
Den barnløse Ari Spinoza ligger for døden i Oslo i 1999. Når han dør, forsvinner Spinoza-slekten ut av historien. Bare gjennom fortellingene vil den kunne leve videre. Derfor har Ari bestemt seg for å skrive ned slektens historier slik han som liten gutt i Budapest hørte dem fortalt av grandonkel Fernando.
Fortellingen begynner i Lisboa på 1100-tallet, snor seg videre gjennom Europa og århundrene før slektens eventyrlige skjebner og mysterier får nytt liv i Aris skrift. Den jødiske Spinoza-slektens eldste sønner har båret hemmeligheten om udødelighetens elixir gjennom generasjonene. Slik fikk de også et viderverdig liv, en brå død og en uendelig stor nese.
"Udødelighetens elixir" er en roman som bobler over av kunnskap om europeisk og jødisk kultur og historie. Her er fortellinger om det verste og det beste mennesket har klart å frembringe. Vi møter den 350 år gamle vandrende jøden Salman de Espinoza, Voltaire som ikke kan motstå den 17-årige Shoshana, Hitler og Stalin midt i et parti sjakk, Freud som diagnostiserer pasienter på avstand - for å nevne noen personer.
Alt og alle henger sammen med alt og alle i denne storslagne krøniken. For - som grandonkel Fernando pleide å si - sannheten er at noe slikt som en eneste sannhet aldri har forekommet. Det finnes mange sannheter som drar i hverandre og utfordrer hverandre. "Udødelighetens elixir" har fått strålende mottakelse i USA:

"Garantert en av sesongens store romaner."
Kirkus Review

"En god oversettelse av den norske originalboken formidler den rensende kraften i dette mesterverket."
Booklist

" 'Udødelighetens elixir' er en svimlende prestasjon."
ForeWord Review

"Det panoramiske blikket på historien, sett gjennom øynene til Europas jøder, er både overveldende og hjerteskjærende."
Library Journal

Norsk presse sier:

"Jødisk slektskrønike utvider horisont og leseglede. (...) For en glede det er å bore seg ned i jødisk-europeisk fabelhistorie på denne måten. (...) Romanen er en hyllest til fortellingens kraft og skaper selv «liv på arket»."
Kristine Isaksen, VG (terningkast 5)

"Klassisk roman i magisk tapning."
Atle Christiansen, Aftenposten

"Gabi Gleichmanns debut har sjelden sett sitt like i Norge. (...) Storslått slektskrønike. (...) Han har skrevet en oppsiktsvekkende god debutroman. Uvanlig spennende og innsiktsfull.(...) Gleichmann forteller med den lærdes blikk og en poets sans for skjønnhet."
Erle Marie Sørheim, Dagbladet

"Gabi Gleichmanns 'Udødelighetens elixir' er en ambisiøs gjendiktning av Europas historie. (...) 'Udødelighetens elixir' er et overflødighetshorn av gode historier, tankevekkende poenger og konsise stemningsskildringer fra fjerne himmelstrøk og forgangne tider, alt sammen lett og ujålete skrevet. Hadde bokklubbredaktører vært alkymister, ville dette vært deres "vises sten"."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Imponerende krønike! 'Udødelighetens elixir' er en roman som bobler over av kunnskap om europeisk og jødisk kultur og historie, og ikke minst av fortellerglede. Med denne originale romanen åpner han dørene til en magisk familiehistorie, fortalt med et lett og humoristisk språk, og gjennom en rekke fargerike personligheter."
Ingvild Kjøde, KK

Til toppen

Andre utgaver

Udødelighetens elixir
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012

Flere bøker av Gabi Gleichmann: