Tilgi meg (Innbundet)

Forfatter:

Jan Erik Birkelid (Illustratør) Sissel Busk (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 368
Illustratør: Birkelid, Jan Erik
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Caught
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788202331368
Kategori: Krim og spenning
Omtale Tilgi meg

Kunne det vært deg?

Haley McWaid, en populær og snill 17-åring forsvinner plutselig fra sitt hjem. Samtidig blir sosialarbeideren Dan Mercer tatt på tilsynelatende fersk gjerning i et forsøk på å ha omgang med en mindreårig jente. Wendy Tynes er fjernsynsreporter og har spesialisert seg på å avsløre lysskye forhold. Hun blir involvert i begge sakene, men oppdager svært raskt at hun ikke lenger kan stole på sine instinkter eller på de menneskene som omgir henne. Det er mye som ikke lenger er som det utgir seg for å være.

Haley McWaid er vellykket på alle områder, gjør aldri noe galt, og er familiens stolthet. Når moren en morgen finner sengen hennes tom, og tre måneder går uten så mye som et livstegn, tror de fleste det verste.

Ikke ukomplisert
Wendy Tynes lager et TV-program der de prøver å ta seksualforbrytere på fersken. Vi er med på direkten når hun tar sosialarbeider Dan Mercer i å tilnærme seg en annen ung jente. Dan er kjent for sitt utrettelige ungdomsarbeid, men etter hvert viser etterforskningen at han kan være skyldig. Så langt er alt relativt enkelt. Men ingenting er så ukomplisert som Wendy tror. Hun skjønner etter hvert at hun verken kan stole på sine egne instinkter eller motivene til de som involveres når de to sakene smelter sammen til én.

Kunne vært deg
Når Wendy begynner å tvile på hva som er rett og galt begynner hun å grave, og kommer frem til at Dans nærmeste studiekamerater fra Princeton også er rammet av ulike former for elendighet det siste året. Det kan umulig være tilfeldig, noen er nødt til å stå bak, og Wendy virvles inn i en serie av utrolige hendelser når hun prøver å løse gåten.
Og hele veien har Coben grepet på deg. De personene du leser om, er så realistiske og levende at det er lett å tenke seg at det som skjer kan skje med deg.

Overraskende klimaks
Tilgi meg får deg til å sitte ytterst på stolsetet av flere grunner. Boken utfordrer holdninger om hvem som kan få seg til å gjøre hva, og hvorfor. Her er flere svinger enn hva du tror er mulig og et klimaks som endevender det du tror er løsningen. Harlan Coben er definitivt spenningsmester! Han setter vanlige mennesker i uvanlige situasjoner, og du kjenner deg så lett igjen at du tror du er akkurat der det skjer. Han utfordrer og underholder, og spenningen driver følelsesladet gjennom både skyld, grådighet og evnen til å tilgi.

Til toppen

Andre utgaver

Tilgi meg
Bokmål Lydbok MP3-CD 2011
Tilgi meg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011
Tilgi meg
Bokmål Ebok 2015

Flere bøker av Harlan Coben:

Om forfatter Harlan Coben

Vanlige liv og grufulle hendelser

Harlan Coben (f. 1962) kommer fra New Jersey. Han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med thrilleren Ikke et ord i 2003. Siden har han skrevet en bok i året. Alle har toppet bestselgerlistene, og Coben har mottatt flere internasjonale priser for sine bøker som blir utgitt på mer enn tretti språk over hele verden. Han bor fortsatt i New Jersey med sin kone og deres fire barn.

Felles for alle hans bøker er at de handler om helt vanlige mennesker som blir utsatt for grufulle opplevelser.
”Jeg skriver om mennesker som er akkurat som deg og meg, som lever helt vanlige liv, men så skjer det ting i livet deres som de ikke selv har kontroll over,” skriver den sympatiske forfatteren på sin hjemmeside.
Coben har alltid en notatbok og en penn tilgjengelig – også når han gjør dagligdagse ting som å kjøre barna til skolen – for han vet aldri når en god idé kan dukke opp. Ofte skjer det når du minst venter det.
”Når jeg starter på en roman, vet jeg begynnelsen og hvordan det hele skal slutte. Jeg vet alt om den uventede siste vendingen. Jeg vet hvor og når jeg skal overraske leserne. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal komme dit!”
Harlan Coben er opptatt av å understreke at han lever et helt vanlig liv sammen med sin kone som er barnelege, og deres fire barn.
”Nettopp fordi jeg lever et helt vanlig liv, er det naturlig for meg å skrive om vanlige mennesker, men det er ikke alltid lett å få arbeidsro når man har fire aktive barn rundt seg. Jeg liker riktignok litt bakgrunnsstøy når jeg skriver, men ikke så mye som mine barn lager. Derfor drar jeg ofte til en kafé i nabolaget for å skrive. Der får jeg konsentrert meg bedre,” forteller Harlan Coben.

Til toppen

Intervju

Elsker å overraske deg

Det er noe ved Harlan Coben som får deg til å like ham med en gang. Han har et vinnende vesen, gir av seg selv på en uimotståelig måte og strør om seg med en herlig sans for humor.

Harlan Coben ble født i 1962, og vokste opp i New Jersey på østkysten av USA. Der bor han fortsatt sammen med sin kone Anne og deres fire barn. Han har vunnet en rekke litterære priser, og bøkene hans er oversatt til 25 språk og har toppet utallige bestselgerlister. 
 - Jeg elsker fortellinger, smiler han. - Når jeg skriver ser jeg for meg at vi er huleboere, at vi sitter rundt bålet og jeg forteller deg en historie. Hvis jeg kjeder deg, vil du ta opp en stor kubbe og slå meg hardt i hodet. Det er motiverende for meg. He-he!

Elsker å overraske
Spenning må til. Han elsker å snu og vri på historiene sine, og ønsker hele tiden å overraske leserne.
- Jeg overdriver kanskje, innrømmer han. - Jeg bare elsker å overraske. Jeg prøver å lure deg én gang, jeg vil gjerne lure deg to ganger og ofte også en tredje gang. Og når du tror det er over, så slår jeg til enda en gang! Jeg kan bare ikke styre meg.
 Han synes også det er viktig å legge handlingen til omgivelser hvor alle kan kjenne seg igjen.
- Det jeg forsøker å gjøre, forteller han, - er å skrive om vanlige mennesker i vanlige forsteder. Jeg skriver ikke bøker om konspirasjonsteorier mot presidenter eller om grusomme seriemordere som kapper hodene av folk i mørke smug. Jeg holder meg til småstedene og familielivet, og der kan jeg skape ganske så mye oppstyr.

Har alltid lest mye
Moren var den viktigste litterære inspirasjonskilden da han vokste opp.
- Hun tok meg ofte med til en stor bokhandel på Manhattan, og der tilbrakte vi gjerne hele dagen sammen. Vi hadde dårlig råd den gangen og jeg fikk nesten aldri noen leker, men blant bøkene kunne jeg fritt velge hva jeg ville ha.
 Å bli forfatter var aldri noen drøm for Coben.
- Jeg ler litt av forfattere som sier at de alltid har visst at de ville skrive. Selv visste jeg ikke at jeg ville skrive før jeg var i tjueårene. Og jeg tror jeg endte opp som forfatter rett og slett fordi jeg ikke passet til å gjøre noe annet.

Litt bedre for hver gang
Ønsket om stadig å skrive en bedre bok driver ham videre.
- Jeg håper alltid at den siste boken min er bedre enn den forrige. Det å skrive handler om å gjøre det perfekt, men aldri å nå målet. Jeg har ennå ikke møtt en forfatter som er helt fornøyd med romanene sine. Vi streber alle etter å skrive litt bedre hver gang.
Han vet hvor han skal, men ikke hvilken vei han skal ta når han begynner å skrive.
- Når jeg starter, vet jeg som regel hvordan slutten skal bli. Jeg sammenligner det med å kjøre tvers over USA fra New Jersey til California. Jeg kan kjøre rett over, eller jeg kan dra via Suez-kanalen eller stoppe i Tokyo, men jeg ender til slutt opp i Los Angeles. Jeg ser bare litt fremover hele veien, men jeg når til slutt bestemmelsesstedet.

Skriver ikke hjemme
- Hjemme i huset mitt er det altfor mye som distraherer meg, derfor flykter jeg til andre steder når jeg skal skrive. Hjemme tikker e-poster inn hele tiden, og jeg er så nysgjerrig at jeg må sjekke dem med en gang. Dessuten kan du jo tenke deg støynivået med fire aktive barn rundt deg. Så jeg foretrekker å gå ut og skrive. Jeg går gjerne til den lokale kaffebaren, og der setter jeg meg for å skrive. Jeg kan egentlig skrive hvor som helst – bare ikke hjemme. Jeg liker å skrive på nye steder. Det gir ny inspirasjon. Jeg har alltid med meg en skriveblokk, sier han og fisker frem en blokk og en penn fra jakkelommen.

 


Og dette mener pressen om Harlan Cobens romaner:


«Tvingende nødvendig å lese videre og videre. Følelsen av at dette kunne vært deg gjør boken grøssende god.»
Publishers Weekly

«Harlan Coben er tidligere blitt belønnet med høyeste karakter, men denne gangen må den bli blankere enn noen gang.»
Aftenposten

«... en page-turner av rang.»
VG

«Coben i storform!»
Adresseavisen

«Massevis av overraskelser.»
Kirkus Reviews

«Harlan Coben er fortsatt en av de beste til å få deg hektet, snu og vende på handlingen og levere en overraskende slutt.»
Literary Review

«En overlegen thriller!»
Evening Standard

«Som alle Cobens bøker er denne elegant og mesterlig satt sammen.»
Sunday Times

«Cobens beste bok. Dette er en av de sjeldne romanene som fortjener å bli lest minst to ganger. Trekk for gardinene, skru av telefonen og lås døren. Du ønsker ikke å bli forstyrret når du leser denne.»
Bookreporter.com

Til toppen