Sorrento, esse! (Innbundet)

en dannelsesreise

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 411
Forlag: Svein Sandnes bokforlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292945131
Omtale Sorrento, esse!
To tjueåringer møtes mot slutten av 1960-tallet på Vippetangen. Den ene av dem, Morten, har planlagt en dannelsesreise til Sorrento i Italia. Den andre, Kent, har tenkt seg hjem til Majorstua for å tørke det våte tøyet han har i bagen. Han slenger seg like godt med på turen, det skal visst være god klestørk i Sorrento også!
Så følger en halsbrekkende fortelling, ført i pennen av Morten, om hvordan de to ungdommene under konstant påvirkning av alkohol og hasj kommer seg gjennom Europa til Sorrento og Capri og tilbake.
Ved å haike treffer de to kameratene et utrolig galleri av ulike mennesker. Dette er en litterær roadmovie av de sjeldne! Samtidig gir romanen i tilbakeblikk en skildring av Mortens oppvekst i Oslo i etterkrigstida. Han klarer seg dårlig på skolen, og stiller seg bare undrende til medelevenes sosiale aktiviteter.
Morten blir en einstøing som sluker foreldrenes filosofibøker og får tenning på Jæger og Bjørneboe. En av favorittbøkene var August Strindbergs «Ensam». Her kjente han igjen både galskapen og melankolien i seg selv.
Akkurat som Morten M. er jeg-personen Morten tegner med utdanning fra Westerdals reklameskole, og har også en sterk interesse for biler generelt og italienske biler spesielt. Han gjør også oppgjør mot det bestående samfunnet, men befinner seg milevis fra den samtidige ml-bevegelsen. Han vil vekk fra Oslo og trangsynte nordmenn, vekk fra sosialdemokrater, marxister og formynderstaten. Han vil ut i Europa for å få næring til kreativiteten og fantasien.

Til toppen

Flere bøker av Morten M. Kristiansen: