Til Jacobs forsvar (Innbundet)

Forfatter:

, Kurt Hanssen (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Defending Jacob
Oversatt av: Hanssen, Kurt
ISBN/EAN: 9788202433079
Kategori: Krim og spenning
Omtale Til Jacobs forsvar

Hvor kommer ondskapen fra?

En statsadvokats tenåringssønn tiltales for drap, familien forsvarer ham desperat, men oppdager at det er noe som ikke stemmer. Til Jacobs forsvar er like spennende som den er tankevekkende ...

Visestatsadvokat Andy Barber er vel ansett i lokalsamfunnet Newton i Massachusetts. Sammen med sin kone Laurie og deres 14-årige sønn Jacob blir han stilt overfor sitt livs mareritt, da 14-årige Ben Rifken blir funnet brutalt myrdet i en park. Andy er overbevist om at en lokal barnemishandler er den skyldige, men urovekkende opplysninger og avsløringer peker sjokkerende nok i retning av Jacob.

Født sånn eller blitt sånn?
Hos Andy vekkes alt av foreldreinstinkt, og han forsvarer sin sønn med nebb og klør, slik enhver forelder automatisk gjør. Han bruker alt han kan av triks fra sitt yrkesliv i rettssaler til å bevise sønnens uskyld. Jacob sier han er uskyldig, og Andy tror ham. Det må han, han er guttens far.
Men det vanskelige spørsmålet må stilles: Hvor godt kjenner du egentlig ditt eget barn?
Hvor langt er du villig til å gå for å forsvare barnet ditt? Og hva gjør Andy med kniven han finner gjemt på Jacobs gutterom? Ligner ikke kniven svært på drapsvåpenet? Jacob virker heller ikke spesielt interessert i å bli forsvart. Andy og kona Laurie står overfor en dyp krise, og selv om Andy elsker sin lille familie over alt på jord, er det noe som skurrer.

En familie i fritt fall
At Jacob er tilbaketrukken, obsternasig og skeptisk til sine foreldre, avfeier Andy med vanlig tenåringsopprør. Han kan da virkelig ikke være en morder? Men så er det dette med Andys far og bestefar. Andy blir konfrontert med sine egne familiehemmeligheter som han også har holdt skjult for sin kone. Bakover i Andys slekt skjuler det seg en historie om vold og drap som kommer fram etter hvert som rettssaken ruller videre. Er Barber-familien syk? Har de et eget arvelig gen som gjør dem til drapsmenn?
Andy har tenkt noen av de samme tankene selv, men har alltid brukt sin egen strålende karriere som statsadvokat som bevis ovenfor seg selv på noe det ikke finnes et «draps-gen» på mannssiden i slekten.

Alle foreldres skrekk
Til Jacobs forsvar en krimroman om selve drapet og en rettssal-thriller, men også et dyptpløyende og mørkt drama om de grusomme tankene foreldre får når man plutselig begynner å lure på om alt er som det skal være med ens eget barn. Andy og Laurie Barber ser plutselig at de ikke helt vet hvem deres egen sønn er, og de begynner å lure på spørsmål som er allmenngyldige for mange foreldre: Er det vi som har gjort noe galt, eller er det samfunnet som ikke forstår og aksepterer vår sønn? Hvem er han egentlig, og hvordan skal man forholde seg til den verste mistanken, når man selv ikke vet hva som er sannheten?

Umulig å legge fra seg
Noen bøker er så spennende at vi ikke klarer å legge dem fra oss før det er blitt så altfor sent og det bare er timer til vekkerklokken ringer ubønnhørlig. Andre bøker stiller så store spørsmål at vi går rundt og tenker på dem i dager og måneder etter at siste ord har blitt fortært. Til Jacobs forsvar er begge deler, og jeg lover deg at du ikke slutter å tenke på denne boken etter de siste sidene - som garantert ryster deg ut av komfortabel lesestilling - er unnagjort.

 

«Skummelt, vakkert, ettertenksomt og spennende til siste setning.» Asbjørn Slettemark

«Intrigen er uforutsigbar, og slutten er sjokkerende» Litteratursiden.dk

«Skremmende glimt inn i en kjærlig families hjerteskjærende kollaps» (…) Da jeg var ferdig med boken, måtte jeg legge med nedpå for å roe meg ned.»
The Daily Mail

erende» Litteratursiden.dk

«Skremmende glimt inn i en kjærlig families hjerteskjærende kollaps» (…) Da jeg var ferdig med boken, måtte jeg legge med nedpå for å roe meg ned.» The Daily Mail


NOEN FAKTA:

William Landay romandebuterte i 2003 med Mission Flats, som vant British Crime Writer Association-prisen New Gold Dagger for beste debutbok. Til Jacobs forsvar er hans tredje bok

50 år gamle Landay har selv vært assisterende statsadvokat i Middlesex, Massachusetts.

Til Jacobs forsvar debuterte på 4. plass på New York Times bestselgerliste,

Filmrettighetene til Til Jacobs forsvar ble kjøpt av Warner Bros i mars 2013; de planlegger nå innspilling.

Til toppen

… ulidelig spennende
Ingvar Ambjørnsen, VG

Andre utgaver

Til Jacobs forsvar
Bokmål Lydbok-CD 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Lydbok MP3-CD 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Ebok 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av William Landay:

Anmeldelser av Til Jacobs forsvar

«Til Jacobs forsvar er vårens heteste tips til den delen av spenningspublikummet som er lei av lettvektere og usannsynlig tøys.»
Ingvar Ambjørnsen, VG
 

«Romanen er godt fortalt, den har bra driv, spenningen er upåklagelig, og forfatteren skriver fram gode karakterer. Ikke minst er skildringene av Lauries bunnløse fortvilelse godt skildret. Landay unngår å fortape seg i rettslige detaljer, og har med dette skrevet en krim helt i toppsjiktet.»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen
 

«...en av de beste thrillerne jeg har lest på lenge...Måten fortellerstemmen manipulerer sympatiene våre minne om briljante Flink Pike.»
Asbjørn Slettemark, OP-5
 

« …en helt usedvanlig spennende og besettende historie som fortjener og bør få et stort publikum.»
Washington Post
 

«Genial.»
New York Times
 

«Til Jacobs forsvar er smart, sofistikert og spennende ... den fanger både kompleksiteten og sårbarheten i familielivet.»
Lee Child
 

«Dette er en fantastisk historie om en kjærlig og velfungerende families totale kollaps under en rettssak der skyld og uskyld er relative termer. Hvordan reagerer du hvis barnet ditt blir anklaget for mord? Kan man tro på et system, når man er helt overbevist om dets feil? Da jeg leste denne romanen, gikk jeg gjennom hele følelsesregisteret: medfølelse, forferdelse, raseri og, ikke minst, spenning ... Intrigen er uforutsigbar, og slutten sjokkerende ... Jeg elsker denne romanen.»
Litteratursiden.DK
 

«William Landay kan sitt rettsstoff til fingerspissene...Den prisbelønte, bestselgende forfatteren formidler usikkerheten om rettferdigheten skjer fyldes. Og reiser spørsmålet om man som forelder til et barn på anklagebenken alltid er interessert i at den skjer fyldes. Intenst og intelligent.»
Weekendavisen

Til toppen

Om forfatter William Landay

Den bestselgende forfatteren William Landay er utdannet ved Yale University og Boston College Law School. Han har arbeidet ved statsadvokatens kontor i Massachusetts og fungerte som aktor i seks år. Til Jacobs forsvar er hans tredje roman.

Krimromanen har ligget på New York Times bestselgerliste i utallige uker, og han har fått strålende anmeldelser verden over.

Til toppen

Intervju

William Landay: Mannen bak Til Jacobs forsvar

Han har bakgrunn som statsadvokat og er pappa til to gutter på 8 og 10 år. Ideen var å knytte sammen de to rollene.

Han sier selv at ideen var å kombinere kunnskapen om jus med livet som far i en idyllisk forstad til Boston. Han hadde for lengst tatt farvel med jobben som statsadvokat, og hadde skrevet på fulltid i ti år. Og en ting til: Han var interessert i å finne ut om mordere er født sånn eller blitt sånn.

Forhistorien
"Jeg leste en gang en historie om en detektiv som var sønn av en morder. Detektiven var en redelig og ordentlig mann, men hans sønn ble også anklaget for mord. Fortellingen ble grunnlaget for filmen City by the Sea med Robert de Niro i hovedrollen. Det var første gang jeg hørte om begrepet "drapsgen", et viktig tema i Til Jacobs forsvar," forteller William Landay. Da han skrev romanen, hadde han allerede skrevet flere prisbelønte bøker.

Foreldrerisikoen
Som advokat hadde han alltid vært interessert i det menneskelige drama i kriminaliteten, men hans første roman var likevel stappfull av politi og røvere. Det resulterte i at han fikk merkelappen krimforfatter, noe han ikke følte seg bekvem med. Så fikk han to gutter på rad, og ble opptatt av den risikoen det er å være forelder. Vi vil alle være gode foreldre som gjør vårt beste for barna, men likevel er det en risiko for at barna havner i trøbbel. Til Jacobs forsvar er en studie av nettopp den risikoen, ifølge Landay.

Drapsgenet
Han er fascinert av atferdsgenetikken, som antyder at genetiske mutasjoner kan skape en bilogisk tendens til voldelig atferd. I romanen hans plages hovedpersonen av tanken på at han kan ha videreført et slikt drapsgen til Jacob, og oppsøker sin far som sitter i fengsel på livstid. Det blir et hjerteskjærende møte mellom en far og en sønn i hver sin verden.

Kompleks struktur
Han elsker bøker med komplekse strukturer. Bøker skal fortelles på interessante måter, de skal ikke bare være interssante. I Til Jacobs forsvar bruker William Landay en forteller i første person, som også er med i deler av boken når avhør tas i rettssalen. Det forsterker rivaliseringen som foregår mellom faren til Jacob og advokaten som tok over oppgaven, og gjør fortellerstemmen mer pålitelig. Fortelleren er jo selv en del av romanen! Men hva med William Landay selv? Hvor mye av ham finner vi igjen i faren til Jacob?

Fiksjon og fakta
"Jeg ser ikke helt meg selv igjen i Andy, kanskje fordi jeg ser mange andre igjen i ham. Jeg møtte mange mennesker og grusomme historier i løpet av min tid som statsadvokat, og flere av karakterene i Til Jacobs forsvar har nok lånt trekk fra folk i det virkelige liv, akkurat som jeg har brukt Tinghuset jeg jobbet i for alt det er verdt. Historien er selvsagt fiksjon, og karakterene står på fiktive ben, men på den annen side har enhver fiksjon sitt utspring i våre erfaringer. Jeg tror nok det er mer av "the real world" i Til Jacobs forsvar enn jeg egentlig har tenkt og ment," fastslår William Landay.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen