De fem fyrstikkene (Innbundet)

krimfortellinger

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202394578
Omtale De fem fyrstikkene

Lahlum leverer igjen

Det er en sann fryd å lese De fem fyrstikkene. Tre mordmysterier samme år. Herlig, klassisk krim fri for blodsprengt action. Lahlums litterære kloning av Christie, Poe og Simenon er den perfekte hjernetrim.

 

Klassisk kinderegg
Han smir mens jernet er varmt. Først kom han med tre krimsuksesser på tre år. Nå leverer han tre mordmysterier i én bok. En langnovelle, en kortroman og en kort roman. Alle tre i samme klassiske sjanger. Fortsatt med K2 og Patricia, hans svar på Doktor Watson og Sherlock Holmes i hovedrollen. Spenningen holdes ved like til siste side er lest, og det er små detaljer som avslører morderen. Som Lahlum selv ville sagt: Vær så god, forsyn deg!

Pistol på plen
Det er 23. mai 1971, og når K2 tar telefonen på politistasjonen, er det butleren til enkefru Camilla Werenberg i Holmenkollen som ringer for å meddele at enkefruen er blitt myrdet i sitt eget hjem. Kun to personer kan ha begått mordet, hennes nevøer Jan og Marius, som annenhver søndag spiser lunsj hos henne. Mordet er utført rett etter lunsjen, og på plenen ligger en svart pistol. Begge nevøene har alibi, men kan likevel ha gjort det …

Fire vinglass
I neste mordmysterium, «De fire vinglassene», flytter vi oss frem til lille julaften samme år. Den berømte forfatteren Georg Simonsen blir offer for et giftmord når han spiser middag med sin kone, sin mangeårige redaktør og elskerinne og sin nye, og svært ungdommelige elskerinne. Elskerinnene er også forgiftet, men klarer seg, den eneste som ikke er forgiftet er forfatterens kone. Likevel er det ikke så opplagt hvem som tømte gift i vinglassene … 

Fem fyrstikker
Det tredje mysteriet i 1971 starter med at den kjente motstandsmannen Erik Wegner blir funnet drept lille nyttårsaften noen hundre meter fra sitt hjem på Frognerseteren. Han har en ladet pistol i lommen. Samme dag har han mottatt en konvolutt med fem fyrstikker, og en telefonsamtale tyder på at morderen er en av hans fem motstandskollegaer fra krigens dager. En bakgrunnshistorie fra våren 1945, da denne motstandsgjengen gjennomførte et mislykket attentatforsøk på Quisling, er flettet inn, og mye tyder på at forræderen fra den gang og dagens morder er én og samme person …

Kunsten å komponere
Kortromansjangeren har tidligere stått sterkt i norsk krimlitteratur, og i en tid da de fleste overgår hverandre med den ene mursteinen tykkere enn den andre, er det befriende å lese korte fortellinger som utfordrer iakttakelsen. Et lik, et visst antall mistenkte med hver sitt motiv, og så et puslespill der brikke etter brikke legges på plass. Ingen tvil om at Lahlum kan kunsten å komponere. De fem fyrstikkene er midt i blinken hvis du både vil lese om og løse mysterier. Som om ikke dette er nok, skjer det også noe dramatisk i privatlivet til K2, og på siste side får vi vite at forholdet mellom han og Patricia ikke er ferdigskrevet. Heldigvis.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

De fem fyrstikkene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
De fem fyrstikkene
Bokmål Ebok 2012
De fem fyrstikkene
Bokmål Heftet 2013

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Utdrag

Min fjerde mordsak skilte seg fra de tre første ved at den hadde et langt mindre omfang hva angikk både tid og antallet involverte personer. Hele saken var avsluttet og oppklart i løpet av 24 timer. Mordet fant sted ti på tre om ettermiddagen søndag 23. mai 1971. Morderen ble pågrepet og tilsto klokken kvart på tre mandag 24. mai 1971. Og jeg kunne telle på én hånd de personene jeg avhørte i løpet av de mellomliggende 24 timene.
   I ettertid har jeg flere ganger lurt på hvorfor jeg ikke klarte å se løsningen raskere. Min funksjonshemmede rådgiver Patricia Louise Borchmanns innsats innskrenket seg denne gangen til noen korte setninger i en telefonsamtale helt mot slutten av etterforskningen. Likevel gjelder det for den, som for mine tre første mordsaker, at jeg fortsatt i dag ikke tør love at den noen gang ville blitt oppklart uten hennes innsats.
   Søndag 23. mai 1971 startet rolig selv til å være en søndag i mai. Månedens mest omtalte tema i avisene var dollarkursens dramatiske fall som følge av kostnadene for Vietnamkrigen. Og dagens mest dramatiske nyhet i radioen var at en fransk ekspedisjon som den første hadde besteget fjelltoppen Makalus i Himalaya.
   Min søndagsvakt på hovedpolitistasjonen i Oslo forløp uten så mye som et sykkeltyveri. Vel å merke til telefonen plutselig ringte høyt da klokken var fem over tre. Det var «en hastesak fra Holmenkollen som åpenbart bør settes direkte til Kolbjørn Kristiansen», ifølge sentralborddamen. Det viste seg å ikke være noen overdrivelse.
   I telefonen hørte jeg en kontrollert og dannet, men hørbart rystet stemme fra en eldre mann med vestkantdialekt.
«Mitt navn er Henrik Benjaminsen, og jeg er butler hos enkefru Camilla Werenberg i Holmenkollen. Jeg beklager sterkt å måtte meddele at enkefruen nettopp er blitt
myrdet.»

Til toppen

Om forfatter Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Han debuterte med den kritikerroste Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Han har siden utgitt Presidentene (2008) og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo, Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009), Noen av oss har snakket sammen (2011), og krimromanene Menneskefluene (2010), Satelittmenneskene (2011) og Katalysatormordet (2012).

Til toppen