Mordet på maskinbygger Roolfsen (Heftet)

en kriminalanekdote fra Kongsberg

Serie: NBs krimklassikere 

Forfatter:

Arnhild Mindrebø (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 118
Forlag: Nasjonalbiblioteket
Språk: Bokmål
Oversatt av: Mindrebø, Arnhild
Serie:
ISBN/EAN: 9788279653080
Omtale Mordet på maskinbygger Roolfsen
«Et dempet skrik var blitt hørt på en bratt løkke bakom huset; dernest ble det hørt hundeglam, slag som av en tung kølle og et skudd - hvorpå alt ble stille.» I gruvebyen Kongsberg har den unge og kjekke maskinbygger Roolfsen forsvunnet, og enkelte har åpenbare motiv for å ønske ham død: Vertshusholderen Herman Haitler og hans kone Kirsti har i flere år forsøkt å få den rike pleiedatteren Karine til å gifte seg med deres egen sønn Kjeld, en hattemakersvenn med utsvevende livsførsel. Men da maskinbyggeren frir til Karine og de forlover seg, ødelegger han Haitlers planer om å få Karines penger inn i familien.

Det som er Norges - og kanskje verdens - første kriminalroman, ble skrevet av Maurits Hansen i 1839. Den skildrer en mystisk forsvinning, et mulig mord og en politisjef som uten respekt for autoriteter jakter på sannheten i et klassedelt samfunn. I et dramatisk høydepunkt gjennomføres norsk kriminallitteraturs første rettstekniske undersøkelse av byens apoteker. Men er Roolfsen virkelig drept? Hvor er i så fall liket?

«Maurits Hansen foregrep her utallige moderne krimforfattere og ble en direkte inspirasjon for senere litterære verdensstjerner som Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Knut Hamsun.»
Hans Olav Lahlum

Til toppen

Bøker i serien