Ildtunger (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 316
Forlag: Elin Hansen
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788269171136
Omtale Ildtunger
«Hver trollmann og trollkvinne skal fanges. Vi skal bekjempe djevelskapen i vårt len. Bålene skal være til skrekk og advarsel». Slik lyder sorenskriverens formaning til innbyggerne i Vadsø våren 1621. De innleder ikke bare trolldomsprosessene slik de fremstilles i Ildtunger, men også den dramatiske ferden i hjertet av romanen. I sentrum av denne finner vi Siri Pedersdatter. Som barn mister hun moren til ildtungene: ondsinnet sladder og bålets flammer.

Ildtunger er inspirert av hendelser fra trolldomsprosessene i Finnmark. Over 90 mennesker ble anklaget og dømt for å stå i ledtog med djevelen.

Dette sier Kristin Sæter Kvilhaug i Coffeeread om boken:
I alt, er Ildtunger en velskrevet og godt researchet roman med en tematikk som, tidsforskjellen til tross, er høyst relevant. Også i dagens samfunn får menneskers 'ildtunger' titt og ofte negative konsekvenser og kan tilknyttes de samme følelsene. Det historiske og skjønnlitterære forenes også på sømløst vis. Hansen klarer kunststykket å bygge opp en fortelling med jevn spenning, gode skildringer og dialoger og et troverdig persongalleri som samtidig gjør et viktig kapittel i norgeshistorien tilgjengelig for leseren. Selv om hendelsene og menneskene vi møter er fiktive, skaper hun et plausibelt bilde av Vadsø på 1620-tallet. Man både tror på og føler med Siri og de andre uskyldig dømte. Nærheten til virkeligheten understrekes også av et informativt etterord av Rune Blix Hagen, historiker ved Universitetet i Tromsø.

Til toppen

Andre utgaver

Ildtunger
Bokmål Ebok 2019
Ildtunger
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020