Hellemyrsfolket. Bd.1-2 (Innbundet)

Forfatter:

Audun Hetland (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Illustratør: Hetland, Audun
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788241902727
Kategori: Romaner
Omtale Hellemyrsfolket. Bd.1-2
Dette er et praktverk med illustrasjoner av Audun Hetland og forord av Gunnar Staalesen. Språket er bearbeidet av professor emeritus Willy Dahl.
Amalie Skrams Hellemyrsfolket er et av storverkene i norsk såvel som i europeisk litteratur. Gjennom fire romaner følger Skram en familie gjennom flere slektsledd.
Bakgrunnen for bokverket er bergensk og norsk sosialhistorie gjennom mesteparten av 1800-tallet. Etter fortellingen om det fattige småbrukerlivet i Hellemyren kommer en forrykende skildring av barken "To Venner"s ferd til Mellom-Amerika og Sør-Europa, den mest autentiske beretning vi har fra seilskutetiden. I de to siste romanene utvides miljøet: Skram skildrer arbeidslivet på Bryggen bedre enn noen mann har gjort det, og hun skifter perspektiv mellom småkårsfolket og det rike kjøpmannsmiljøet med en rikdom av detaljer, fra dagligliv til høytid, fra fattigmanns grøt til livet i pompøse salonger. Hun forteller om snobberi, svik, om håpløshet og ulykke, men tragedien er ikke enerådende: Særlig i replikkskiftene utfolder hun en barsk humor.

Til toppen

Flere bøker av Amalie Skram: