Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake (Heftet)

Carls bok

Serie: Gyldendal pocket 

Forfatter:

Trude Marstein (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 159
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Oversatt av: Marstein, Trude
Serie: Gyldendal pocket
ISBN/EAN: 9788205517912
Omtale Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake
Hvordan går du videre når barnet ditt plutselig dør? Naja Maria Aidt forsøker å beskrive livet etterpå, og utforsker samtidig poesiens språk om sorg og kjærlighet. I mars 2015 døde Naja Marie Aidts sønn Carl i en ulykke, 25 år gammel. Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er en rasende ærlig bok om hvordan sorg føles, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheten, til ens nærmeste, til tiden. Korte prosastykker henvendt til Carl veksler med poetiske passasjer, bruddstykker fra nåtid glir over i erindringsglimt og dagboknotater.Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er et forsøk på å beskrive det å miste et barn og livet etterpå, hvordan døden finner en plass blant det som blir igjen. Samtidig er det en utforskning av poesiens språk om sorg og kjærlighet.Naja Marie Aidt er ansett som en av Skandinavias aller fremste forfattere. «Aidts bok vil ikke være lett å glemme. Den fillerister leseren, utvider forståelseshorisonten og ansporer til videre lesning gjennom sine refleksjoner og referanser.»
Maya Troberg Djuve, Dagbladet «Blant de beste bøkene om sorg skrevet på noe skandinavisk språk.»
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet «Det er djupt menneskeleg og djupt litterært.»
Marta Norheim, NRK «Den sterkeste boken om sorg jeg noen gang har lest. Og en av de største kjærlighetserklæringer.»
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen «Det er ei vond og nødvendig sorgbok, der berre fellesskapen - i livet og i litteraturen - gjer det mogleg å leve likevel, enn så umogleg det er. [...] Aidt stiller ikkje døden framfor seg i eit forsøk på å seie noko allment og forståeleg om den. I staden lèt ho lesaren oppleve, så nær på som ein sjeldan kjem, korleis språket, tida og tilværet blir skipla til det formlause og uforståelege av eit dødsfall - og korleis dei kanskje kan finne ei form igjen. Slik skriv ho seg inn i den fellesskapen som sorglitteraturen er: ein tekstleg fellesskap som tek hand om både levande og døde.»
Eivind Myklebust, Klassekampen «Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er en bok som en suges mot, samtidig som den oppleves fryktinngytende. Det krever et krafttak (også fra leseren) å tre inn i sorgens kaotiske midte. Det er et krevende sted å være og det er umulig å unngå å komme i kontakt med sin egen sorg eller kjenne på den skremmende kommende sorgen som ligger der fremme i tid. Men slumrende sorg trenger også trøst. Og denne boken gir trøst.»
Hilde Slåtto, Vårt Land «Boka er et knallsterkt vitnesbyrd om tap, om sjokk og lammelse og livet som på sett og vis 'går videre', selv om det føles som det aldri kan gjøre det.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen 

Til toppen

Flere bøker av Naja Marie Aidt:

Bøker i serien