Fri (Heftet)

en oppvekst ved historiens ende

Serie: Gyldendal pocket 

Forfatter:

Inger Sverreson Holmes (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 316
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Free
Oversatt av: Holmes, Inger Sverreson
Serie: Gyldendal pocket
ISBN/EAN: 9788205593619
Omtale Fri
«… ei uvanleg viktig bok …» Marta Nordheim, NRK Lea Ypi vokste opp i et av de mest isolerte landene i verden. Albania, den siste stalinistiske utposten i Europa, var nesten umulig å besøke, nesten umulig å forlate. Det var et sted preget av køer og knapphet, politiske henrettelser og hemmelig politi.
   
For Lea var det hjemme. Folk var likestilte, naboer hjalp hverandre, og barn ble forventet å bygge en bedre verden. Det var samhold og håp. Men så, i desember 1990, endret alt seg. Statuene av Stalin og Hoxha ble revet. Nesten over natten kunne folk stemme fritt og kle seg som de ville. Det var ikke lenger noe å frykte fra nysgjerrige ører.
    
Men fabrikker stengte, jobber forsvant, og tusenvis flyktet over grensene. Samtidig avsløres Lea Ypis egen families hemmeligheter. Familiebakgrunnen er ikke hva Lea trodde den var. Alt som før var trygt, er brått ukjent og uforståelig. Og i løpet av noen få dager raser hele hennes verden sammen.
    
Fri
handler om hva som skjedde da Europas siste sosialistiske fyrtårn sluknet: hvordan overgangen fra en sosialistisk stat til et fritt marked førte til korrupsjon, kaos og kriminalitet. Den handler om hva frihet er, og om hva som skjer når et ungt menneske får hele sitt verdigrunnlag, sin identitet og sannhet revet vekk under føttene.

Til toppen

Andre utgaver

Fri
Bokmål Ebok 2023
Fri
Bokmål Innbundet 2023
Fri
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Bøker i serien